Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 10:28, 26 cze 2014

WilczaGora napisał(a)

ja ze swoim wiązem holenderskim "męczę się" już 4 rok
ma chyba kiepskie miejsce i cały czas choruje albo tak już jego natura

Wiązy to sa kłopotliwe drzewa i wymagają nieustających zabiegów, tak ich natura, są piękne, ale to drzewa dla wymagających ogrodników...damy radę

bo nie wyobrażam sobie bez nich naszych ogrodówi bez catalpy

Jagodaa 10:30, 26 cze 2014

Śliczne fotki Przywrotnik bardzo mi się podoba, te kwiatą są takie świeże, ta żółta zieleń bardzo optymistyczna . Róża przy tarasie... zachwycająca kaskada kwiatów. Piękne miejsce Agatko, żywe i z wielką pozytywną energią .
Kondzio 10:34, 26 cze 2014

Sliczne zdjecia nawet pokazujesz klinika którego do siebie zakupilłem dzieki tobie dam troche mojego zdania ze te stożki nie pasują do twojego stylu ogrodu lub nie to miejsce na skarpie
Kondzio 10:35, 26 cze 2014

A i wiąz mi padł ale co tam posadzi sie na to miejsce inne drzewo
Katkak 11:05, 26 cze 2014

Agatka jest tak pęknie, że aż dech zapiera . Pozdrawiam .
BASIA8 11:09, 26 cze 2014

Aganiu dawno mnie nie było w Toich uroczych zakątkach - widoki piękne pokazujesz. Miskanty szaleją, klonik uroczy, róża zmysłowa ..........i tak w nieskończoność bym mogła pisać. Jest ślicznie Buziaki.
Tusiala 11:52, 26 cze 2014

Jaka jest wysoka Twoja katalpa Aganiu?
Agania 12:51, 26 cze 2014

Margarete napisał(a)
Jak ja dawno nie byłam u ciebie Aganiu, ale juz jestem na bieżąco.
Zmagania z rabatką przy domu zaliczyłam, wyglada teraz ok, a jek sie rozrosna te carexy to bedzie całkiem super. Kancikowanie zaliczone na 5 !
Odwiedziny jeża i zaskrońca tez widziałam - do mnie na szczęscie żadne zmijopodobne nie zaglądają, może to i lepiej bo bym narobiła wrzasku, sa jaszczurki, żaby i czasem jeże z lasu zachodzą do nas.

Róża jest boska, taka jak powinna byc, pastelowa w kolorze, obficie kwitnaca, wielka, po prostu cudna !

Mój wiąz ma taki sam problem jak twój - Ania-Mała Mi orzekła w ub. sezonie że to są szpeciele, trzeba na nie pryskać wiosna np Promanalem, wtedy kiedy drzewo jest w fazie nabrzmiałego pąka. Teraz to juz musztarda po obiedzie, pozostaje jedynie zrywanie uszkodzonych liści i tyle.
J swój wiąz pryskałam 2 razy w tym roku (udało mi sie bo temp musi byc na plusie, nie padać, a pak ma byc nabrzmiałylekko itd) Widze że dało to efekty bo nie tak wiele liści jak w poprzednich latach jest porazonych. Musze na wiosne znów pilnowac i znów pryskac.

Pozdrawiam !

edit. robiłam bo piszę szybko i literówki były do poprawy

Za pochwały dziękuję Małgoniu...róża jest wyjątkowa...... super, że wpadłaś...niech różne zwierzątka czują się u mnie dobrze, tylko nie na wiązach i innych roślinkach

Wymiana doświadczeń między nami jest istotą tego forum, bo sami uczymy się od siebie nawzajem jak postępować i prawidłowo pielegnować te nasze najbardziej wymagające gatunki...albo bijemy na alarm i przypominamy sobie o tych najważniejszych zabiegach ochronnych, o których zapominamy, bo zamiast trzymać czas, to czas nam się wymyka, a pamieć krótka

Tak też stosuję.....jak nie zapomnę
1) Promanal - jesień i wiosna
2) Confidor, Mospilan, Fastac - maj i czerwiec

To co atakuje nasze wiosny to bawełnice

Wiązy holenderskie - Bawełnica wiązowo - gruszkowa

1) http://choroby.kwiaty-ogrody.pl/drzewa-i-krzewy-lisciaste/bawelnica-wiazowo-gruszowa/
Wiązy górskie - Bawełnica wiązowo - porzeczkowa i wiązowo-turzycowa

2) http://choroby.kwiaty-ogrody.pl/drzewa-i-krzewy-lisciaste/bawelnica-wiazowo-porzeczkowa/
Agania 13:57, 26 cze 2014

iwonaal napisał(a)
Agatko zobacz u mnie wiązy.

Już byłam u Ciebie, Twój Wredei ma przypalone listki od słońca, młode drzewka są delikatne, na starszych już nie ma takich wielkich porażeń

a z wiąza górskiego, porażone żółknące liście usuwaj, napisze i u Ciebie jak postępować z naszymi wiązami

pozdrawiam
Agania 14:05, 26 cze 2014

Donia72 napisał(a)
Zaznaczam sobie Twój wątek I będę częstym gościem w Twoim ogrodzie Mogę?

Oczywiście, że możesz, zapraszam