Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

09:05, 14 wrz 2014
Aganiu podpisuję się pod tym co tak pięknie ujął w słowach o Twoim ogrodzie Waldek.Uwielbiam Twoje wikliny,ścieżynki,tajemnicze zakątki i nieformalne nasadzenia.Nie zmieniaj nic
Udanej niedzieli
kasiek 09:13, 14 wrz 2014

waldek727 napisał(a)
Urzekający pięknem podkrakowski ogród którego wszystkie zakątki mogą stanowić inspirację dla tych którzy chcą mieć ogród przyjazny dla ludzi, zwierząt i najbliższego otoczenia. Kaskadowość ułożenia drzew, krzewów i bylin w tym dojrzałym ogrodzie może stanowić wzorzec wynurzania się roślinności z zielonej ściany. Dbałość o próchnicę glebową podkreślona mulczem na każdym metrze kwadratowym. Do tego pięknie dobrane elementy dekoracyjne które wtopione są w ramy ogrodu. Wypływający z wiklinowego koszyczka heliotrop przypomina nam o zmierzchu lata i początku jesieni podkreślonej dywanem wrzosów i szumiących na wietrze traw. Brak kolorowych plam jest dla mnie oznaką tego, że do malowania ogrodu użyto odpowiednich barw. Barw które współgrają również z elewacją całego budynku.
Agatko. Spacer po Twoim ogrodzie był dla mnie wielką przyjemnością.
Dziękuję i pozdrawiam.
Waldek.

WOW - do wydruku, oprawienia i na ścianę , a i koniecznie niech Lesio przed każdym połozeniem sie spac przeczyta!
Buziole
ana_art 10:21, 14 wrz 2014

no co ja Ci mogę powiedzieć jak dla mnie sadzenie cebul jest czysto intuicyjne... ja używam sadzarki do cebul... czyli robie dołek sadzarką, cebulka i myk ziemia z sadzarki, potem kolejny dołek tuż obok i tak dalej i tak dalej
Czosnków nie lubię sadzić bo dołki muszą być głębsze i trzeba kopać co pomiędzy moimi roślinami jest hmmm trudne , mimo to je sadzę ... Krokusy, szafirki sadze po 2-3 cebulki do jednego dołka. Czasami sadzę też tak jakby piętrowo czyli głębiej tulipany a nad nimi krokusy, szafirki lub iryski. Najpierw zakwitaja te posadzone jako ostatnie a jak przekwitną zaczynają tulipany. Ale ja przy moim areale muszę kombinować i wykorzystać każdy centymetr. Ty nie musisz możesz szaleć...
Marzy mi się większy ogród, gdzie nie musiałabym się ograniczać i prawdziwe francusko-angielskie rabaty
waldek727 12:03, 14 wrz 2014

kasiek napisał(a)

WOW - do wydruku, oprawienia i na ścianę , a i koniecznie niech Lesio przed każdym połozeniem sie spac przeczyta!
Buziole

Kasiek. Masz eMa?
To niedługo i Twój będzie zaglądał częściej do Twojego wątku zadając sobie pytanie ,,co to za pasjonat z Warszawy tak pięknie opisuje Twój ogród".
-No, może i jego też.
Z tym, że ja hetero jestem i będę zwracał się tylko do Ciebie, a jest naprawdę o czym pisać bo Twój ogród już dawno zapadł mi w pamięci.
Metafor i przenośni ci u mnie dostatek.
Madzenka 15:31, 14 wrz 2014

Agania ja wlaściwie nie wiem co ci radzić... Ja podobńie jak AnaArt sadzę tulipany intuicyjnie. Jedyna zasada jakiej się trzymam to tonacja kolorystyczna. Wszystkie muszą ze sobą wspólgrać i obok siebie sadzę minimum 30-50 szt tego samego gatunku. To powoduje, źe co roku mogę dosaadzać kolejne i do siebie pasują. Sadzę zwykle w łukach, półkolach. Nie stosuję sadzarki bo wszytskie się u mnie łamią w korzeniach starszych roślin. Uźylwam "pikownika" tam gdzie nie daję rady wykopać dołka. Kopię szerszy płytki (10 cm) dołek , układam cebulki obok siebie, zadypuję ziemią, gdy nadchodzą przymrozki dosypuję 5-10 cm kory i rasną... Nigdy się nie zastanawialam nad tulipanami. Kupuję wszytskie chciejstaw a, ktore mi sie podobają, sadzę i tuicyjnie. I wiesz co? Po zimie kaźda kompozycja, nawet kiczowana nie tylko cieszy ale i sie podoba

Ja lubie misz masz cebulowy, Ana sadzi w łany ten sam gatunek. Zdecyduj co ci się podoba.

Tulipany pasują do kaźdego stylu ogrodu.

Ps. Rok temu poróciłam do hiacyntów.... I muszę być za czymś posadzone bo się kladą. Bez łanow ( tutaj musisz kupiwać min 200-500szt) krokusów i szafirków nie ma wiosny a narcyzy sadzę wyłacznie biale.
Ot cala moja wiedza cebulowa
Ola54 18:06, 14 wrz 2014

Agatko,pospacerowałam po Twoich ścieżkach.Rok mam stracony ale może przyszły sezon będzie lepszy
Pięknie.
Działeczkę na warzywa chyba też będę musiała bo wnuczę mi się szykuje i porządna babcia ze wsi powinna mieć swoja marchewkę
kasiek 18:12, 14 wrz 2014

waldek727 napisał(a)

Kasiek. Masz eMa?
To niedługo i Twój będzie zaglądał częściej do Twojego wątku zadając sobie pytanie ,,co to za pasjonat z Warszawy tak pięknie opisuje Twój ogród".
-No, może i jego też.
Z tym, że ja hetero jestem i będę zwracał się tylko do Ciebie, a jest naprawdę o czym pisać bo Twój ogród już dawno zapadł mi w pamięci.
Metafor i przenośni ci u mnie dostatek.

yyyy nie bardzo wiem gdzie mam odpisać bo nie masz swojego wątku więc odpisze tu.

Napisałam Agani by pokazywała Lesiowi Twój wpis bo on sie denerwuje że duuużo pieniędzy wydaje na ogród i dziki busz rośnie. A dzięki takim wpisom jak Twój bedzie wiedział że jej ogród jest wyjątkowy i badzo piękny a kupowanie nowych roslin to nie fanaberia a realizacja cudownego zamysłu artystycznego. I tyle - bez podtekstów

Przy okazji dziekuje za pochwały i zapewniam że mój eM bardzo lubi naszą działkę i cieszy się że gdy napadnie mnie złość wyżywam się na łopacie a nie na mim
pozdrawiam Ciebie i oczywiście Aganię
ana_art 20:11, 14 wrz 2014

Agania napisał(a)

Twój eM to jest chyba nie z tego świata

Ja swojemu uzmysłowiłam, że setkę dopiero widać.....mogę Cię poprosić u mnie o Twoją namiastkę tulipanowego porażenia ...na razie to jestem do odstrzału, ale się wybroniłam

żeby nie było, to mój M gadał, ale stwierdził, że nic sobie z tego gadania nie robię i stwierdził, że to jego gadanie to jak walka z wiatrakami i przestał

a wracając do sposobu sadzenia. u mnie jest luźna ziemia więc sadzarką łatwiej się sadzi (no poza tym obszarem pod brzozami), Marzenka ma glinę i u niej łatwiej wykopać dołek.

Marzenka ma rację jak nawet coś nie wyjdzie to wiosną cieszy po zimowej posusze jak milion dolarów
Pamiętam jak mi na pomarańczowej rabacie wyrosły purpurowe tulipanki, na początku się wściekłam, a potem chodziłam i cmokałam bo fajny to był zestaw
23:32, 14 wrz 2014
Aganiu podobnie u mnie,wprawdzie nie sadzę łanów bo nie mam na to miejsca ale na rabacie gdzie tulipany miały być w kolorystyce różu,purpury,fioletu i bieli..wyrosły wśród nich ..żółte..zmąciło to mój zamysł..ale tak ślicznie one wyglądały,nie miałam serca by je przesadzić w inne miejsce,bardzo słonecznie zrobiło się dzięki nim Wiosną cieszy chociażby najmniejszy cebulowy kwiatuszek
waldek727 02:01, 15 wrz 2014

Kasiek napisałła"
Napisałam Agani by pokazywała Lesiowi Twój wpis bo on sie denerwuje że duuużo pieniędzy wydaje na ogród i dziki busz rośnie. A dzięki takim wpisom jak Twój bedzie wiedział że jej ogród jest wyjątkowy i badzo piękny a kupowanie nowych roslin to nie fanaberia a realizacja cudownego zamysłu artystycznego

Ahhhaaaaa! Rozumiem.
Znaczy się Kasiu, jak ,,stary" Agaty będzie miał kiedyś jakieś opory, to mam dalej jak Golce jechać w tym wątku na tę samą nutę?

Wszedłem dziewczynom w tulipany jak dzik w żołędzie i gniotę im cebulki.
Przepraszam