Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 07:11, 15 wrz 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Agatko ta biało różowa to jak ma na imię

Małgosiu, ta biało-różowa hortensja nazywa się Pinky Whinky.
Agania 07:24, 15 wrz 2014

Toszka, Napia-kordonkowy sposób na oznaczenie kolorków super i dodam jeszcze etykietki z nazwą odmiany, to super pomysł, dziękuję
Agania 07:27, 15 wrz 2014

paniprzyroda napisał(a)
Właśnie sobie obiecuję, że w przyszłym roku koniec z sadzeniem nowych roślin, czas dopilnować tych, co są, m.in. właśnie horti. Piękne są, czym je tak dokarmiałaś Aganiu?

Mariolu horti dostawały, florowitu do hortensji i do kwitnących
Agania 07:40, 15 wrz 2014

Dorota123 napisał(a)
Piękne to Twoje wrzosowisko, ja zrobiłam u siebie, poczytałam wcześniej, żeby moim wrzosom było dobrze, ale efekt jest mizerny, że nawet nie pokazuję go. Jestem cierpliwa, dam im jeszcze rok, a jak się nie zawezmą to będzie miejsce na trawy.

Dorotko wrzosy lubią sucho i słonecznie, podłoże ma być lekko kwaśne i w miarę przepuszczalne.

Pozdrawiam
Agania 07:53, 15 wrz 2014

Ivvvona napisał(a)
Śliczne wrzosowisko, u mnie jedne wrzosy rosną ładnie a inne słabiej. Ale jeszcze dam im czas. Mój M. w tym roku jeździł po biedronkach za gladiatorami - wykupił wszystkie

Ha,ha, to już wiem, kto mi wykupił gladiatory
zawitka 08:21, 15 wrz 2014

Aganiu ----sadzisz już cebulki czy jeszcze nie bo straciłam głowę ???? Dzięki że zajrzałaś
Agania 08:32, 15 wrz 2014

waldek727 napisał(a)
Urzekający pięknem podkrakowski ogród którego wszystkie zakątki mogą stanowić inspirację dla tych którzy chcą mieć ogród przyjazny dla ludzi, zwierząt i najbliższego otoczenia. Kaskadowość ułożenia drzew, krzewów i bylin w tym dojrzałym ogrodzie może stanowić wzorzec wynurzania się roślinności z zielonej ściany. Dbałość o próchnicę glebową podkreślona mulczem na każdym metrze kwadratowym. Do tego pięknie dobrane elementy dekoracyjne które wtopione są w ramy ogrodu. Wypływający z wiklinowego koszyczka heliotrop przypomina nam o zmierzchu lata i początku jesieni podkreślonej dywanem wrzosów i szumiących na wietrze traw. Brak kolorowych plam jest dla mnie oznaką tego, że do malowania ogrodu użyto odpowiednich barw. Barw które współgrają również z elewacją całego budynku.
Agatko. Spacer po Twoim ogrodzie był dla mnie wielką przyjemnością.
Dziękuję i pozdrawiam.
Waldek.

Waldek witaj, pięknymi słowami określiłeś nasze miejsce na ziemi, ja ciągle jeszcze szukam inspiracji u innych, a w tych poszukiwaniach, znajduję i poznaję mądrych ludzi, takich jak Ty z pasją, wrażliwych na piękno i dbających o otocznie przyrodnicze, jego środowisko i bioróżnorodność, którzy potrafią dostrzec nie tylko samo piękno, ale i dbałość o zwiększenie i zróżnicowanie wielu siedlisk dla ptaków, płazów, owadów.

Doładowałam akumulatory po takim wpisie i zabieram się do pracy, bo pochwały zobowiązują i póki pogoda pozwala, trzeba plany ogrodowe realizować

Pozdrawiam Waldek serdecznie
Agania 08:47, 15 wrz 2014

Urszulla napisał(a)

miejsca nie brakuje

wpadłam w środku nocy bo tyle wpisów u Ciebie ostatnio że nie nadążam

ja osobiście w tym miejscu zabrałabym trochę trawnika i dosadziła jeszcze niższe piętro roślin albo jakąś obwódkę z roślin bym zrobiła....zanim będą cebule. Ty kobieto masz tyle miejsca do sadzenia że hejjest co robić
A cebulki miodzio

Ta rabata Ula, nie jest pod cebule, cebule będę sadziła w obrębie domu przed tarasem i przed przedogródkiem, to miejsce czeka, przekopane z kompostem na przyszły rok........to miejsce chyba jednakbedzie pod liliowce

Sporo mam jeszcze placów do obsadzania, ale to jeszcze nie teraz...wszystko w swoim czasie
Agania 08:52, 15 wrz 2014

Aniulka napisał(a)
Aganiu podpisuję się pod tym co tak pięknie ujął w słowach o Twoim ogrodzie Waldek.Uwielbiam Twoje wikliny,ścieżynki,tajemnicze zakątki i nieformalne nasadzenia.Nie zmieniaj nic
Udanej niedzieli

Nic nie zmieniam Aniulka, tylko porządkuję i usuwam resztę szmat, już w miarę ogarniam, więc niech ogród w końcu zacznie oddychać, pełną piersią
Agania 09:02, 15 wrz 2014

Kasiek, Waldek727- eM też ogrodnik, tylko już zmęczony i kupił mi wszystko co chciałam do ogrodu, tylko on też wrażliwy, przywiązuje się do roślin, a jak coś wypada po zimie, to traci zapał, to chyba tak ma po trochu każdy

pozdrawiam