Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 09:30, 17 wrz 2015

iwonaal napisał(a)
Agatko pięknie

Kłosy traw powinnam już pościnać, ale tak pięknie wyglądają w słońcu i jeszcze z różami

Agania 09:34, 17 wrz 2015

ewsyg napisał(a)
Makabryczne odkrycie. Fuj, nie chciałabym mieć takich sąsiadów. Coś ostatnio uaktywniły się szerszenie bo u nas w pracy też są. Raz na strychu mieliśmy gniazdo os, ale jest zdecydowanie mniejsze. No, osy tez mniejsze od szerszeni. Pozdrawiam Agatko.
Patrze na Twój ogród i wzdycham, kiedy u mnie będzie taki cudowny busz

Musimy się nauczyć jak postępować z tymi bzykającymi, żeby mogły bez szkody dla nas zakładać swoje kolonie...ale najlepiej poza naszymi domami i ogrodami
Ewcia, czas tak szybko lecie, że za chwilę nie dasz sobie rady z buszem u siebie
sylwia_slomc... 09:38, 17 wrz 2015

Agatka u nas też szerszenie od kilku lat W zeszłym roku gniazdo było tak wielkie, że nie zmieściło się do 120 litrowego worka na śmieci - piękna konstrukcja była i gdyby nie to że tak delikatne i kruche to zostawiłabym jako dekoracje ogrodową
W pierwszym roku mieliśmy szerszenie w pustaku w ścianie- po tynkowaniu było po kłopocie, w kolejnym w starej chałupie sąsiada - wezwałam strażaków i zabrali gniazdo, w zeszłym ten gigant był na strychu naszej suszarni , ale nie było jak się dostać - więc poczekaliśmy do zimy - przerobiliśmy wejście i usunęli - w tym sezonie zrobiły nowe dokładnie w tym samym miejscu

Nic nam nie robią więc na razie zostawiliśmy w spokoju to jak walka z kretem
Samica królowa matka na zimę chowa się poza gniazdem i na wiosnę nową kolonię zakłada, kto znajdzie matkę? Reszta szerszeni ginie przy temperaturach poniżej 10 st . One w zasadzie są spokojne i nami się nie interesują- jedyny feler ulokowały się w pobliżu lampy oświetlającej gospodarczy i gospodę więc wieczorem nie można zaświecić bo się w tedy wyroją do światła( Em tak zrobił w zeszłym roku- strasznie były zdezorientowane i nie mogły trafić do gniazda) lepiej dać im spokój - zaraz jesień
Agania 09:44, 17 wrz 2015

Urszulla napisał(a)
Scenerię masz przecudowną do oglądania z tarasu.
Nie wiedziałam że wodę wcześniej chlorowaną można wylewać do oczka.
Gniazdo szerszeni niezłych gabarytów( w porównaniu z kaskiem),opuszczone całe szczęście.

Gniazdo już jest pamiątką, ale w ogrodzie susza, woda z basenu już bez chloru odparował, wystarczy miesiąc i mżna już korzystać z dobrodziejstwa takiej ilości wody, oprócz podlewania ogrodu woda z oczka, teraz też w drugim oczku jest dolewana świeża woda, widać jak rybki się cieszą

Agania 10:01, 17 wrz 2015

Gabriela napisał(a)
Nigdy nie widziałam tak dużego gniazda szerszeni. Chociaż w tym roku dwie sztuki pojawiły się wieczorem w środku domu.
Za to osy upasły się na naszych winogronach i gruszkach, ale gniazda nie ma.
Chciałam napisać, że posadziłam małe brzózki od Ciebie na Mordorze, wiele nie urosły w doniczkach od zeszłego roku, męczyły się wyraźnie, ale mam nadzieję że śmigną w przyszłym roku i ani się objerzę, jak będę miała brzozy.
Zbieraj białe cleome, chyba różowego nie masz, więc są szanse na zgodność odmianową w przyszłym roku. Ja nie posiałam żadnego.

Od nas szerszenie się już wyniosły, a osy są w pobliżu, jak dokuczają to nie siedzę na tarasie, tylko lecę w ogród

Brzozy ruszą, rosną jak na drożdżach, ale je wytrzymałaś w tych donicach

Białe Cleome będą moją sztampową ozdobą na azaliowej w przyszłym roku, różowych nie mam, ale też mi się bardzo podobają

07_Rene 10:02, 17 wrz 2015

Ale wybujała cleome
Agania 10:09, 17 wrz 2015

Margarete napisał(a)

Twój ogród cudny o każdej porze roku ale jesien jest u ciebie szczególnie piekna, to chyba przez tą duża ilość wysokich drzewi krzewów stanowiących róznorodne tło dla pozostałych roslin.......i te twoje wrzosy........cudo

Aganiu jak sie maja u ciebie o tej porze roku magnolie? moje połapały jakiegoś grzyba albo pasozyta......i to zarówno "stra" Susan - ona łapie co roku jaki "młoda" Genie...a twoje ?

Małgosiu, i niech taka jesień trwa jak najdłużej

Magnolie, nie mają grzyba, ale coś im dziurawi liście, ale tak jest jak się nie stosuje chemii w ogrodzie, coś za coś, mój ogród jest bardzo słoneczny, nie wiem jak u Ciebie ze słońcem, magnolie lubią ciepło
Agania 10:10, 17 wrz 2015

07_Rene napisał(a)
Ale wybujała cleome

Postarała się
Milka 10:11, 17 wrz 2015

Agania napisał(a)

Kłosy traw powinnam już pościnać, ale tak pięknie wyglądają w słońcu i jeszcze z różami

Pięknie, ale nie wiem czemu te kłosy chcesz ścinać??
Milka 10:17, 17 wrz 2015

Agania napisał(a)

Dzięki Bogu, że rok po opuszczeniu gniazda przez szerszenie je znalazł...teraz to prawdziwe odkrycie

Budowle, jak z kosmosu!
U mnie były takie wielkie, ale os,

Agatko, cleome białą boska, a ogród w wrześniowej kolorystyce zachwyca, piekne wrzosy, klony i wybarwione hortki