Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 10:12, 21 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Agatka u nas też szerszenie od kilku lat W zeszłym roku gniazdo było tak wielkie, że nie zmieściło się do 120 litrowego worka na śmieci - piękna konstrukcja była i gdyby nie to że tak delikatne i kruche to zostawiłabym jako dekoracje ogrodową
W pierwszym roku mieliśmy szerszenie w pustaku w ścianie- po tynkowaniu było po kłopocie, w kolejnym w starej chałupie sąsiada - wezwałam strażaków i zabrali gniazdo, w zeszłym ten gigant był na strychu naszej suszarni , ale nie było jak się dostać - więc poczekaliśmy do zimy - przerobiliśmy wejście i usunęli - w tym sezonie zrobiły nowe dokładnie w tym samym miejscu

Nic nam nie robią więc na razie zostawiliśmy w spokoju to jak walka z kretem
Samica królowa matka na zimę chowa się poza gniazdem i na wiosnę nową kolonię zakłada, kto znajdzie matkę? Reszta szerszeni ginie przy temperaturach poniżej 10 st . One w zasadzie są spokojne i nami się nie interesują- jedyny feler ulokowały się w pobliżu lampy oświetlającej gospodarczy i gospodę więc wieczorem nie można zaświecić bo się w tedy wyroją do światła( Em tak zrobił w zeszłym roku- strasznie były zdezorientowane i nie mogły trafić do gniazda) lepiej dać im spokój - zaraz jesień

Od nas też się wyniosły, ale spokoju nie dają komary, szczególnie nocami....trzeba wyposażyć pokoje w raid do kontaktów
Agania 10:15, 21 wrz 2015

Sebek napisał(a)
Wolę oglądać Twój bujny ogród niż jakieś gniazda... Uwielbiam Twoje wrzosowiska

Gniazdo było tylko poglądowo, a w ogrodzie w końcu upragniony deszcz
Agania 10:19, 21 wrz 2015

mira napisał(a)
Cudowną wycieczkę sobie zafundowałam po Twoim pięknym ogrodzie,zakątków masę
oczka masz piękne, cleome nie wiem jak sie takie produkuje - dostałam nasionka liliowego od Marzenki i będę na wiosnę dumać jak tak dorodne uzyskać
nie wiem po co ścinasz trawę
kawałek takiego gniazda znalazłam na tarasie - więc szerszenie ale nie wiem skąd to gniazdo się znalazło - u Was gigant brrr

pozdrawiam

Cleome ładnie mi powschodziły z pewnością Ci się udadzą, a na rabatach kompost czyni cuda

Niektóre trawki już wyglądają jak siano, suche jak wiór, wolę zielone
Agania 10:35, 21 wrz 2015

Kasik napisał(a)
Aga- no widzisz- jak oglądam Twój ogród to mam wrażenie, że przenoszę się ileś lat wstecz. I to nie dlatego, że staroświecki, nie, ale dlatego, że takie ogrody utkwiły mi w pamięci z lat dzieciństwa. Pewnie byłam mała i perspektywa się ciut zmieniła, ale w takim ogrodzie można już się skryć, podumać i pobyć samemu.

Ja uwielbiam taką tajemniczość i możliwość odkrywania co chwila czegoś, czego nie widać ot tak od razu.

On nie jest taki formalny, w każdym miejscu napotkasz coś, co cię przyciąga. Mój taki nigdy nie będzie, bo czytelność widać na pierwszy rzut oka. No chyba, że mój Mąż zrezygnuje z części sadowej i tam zbudujemy coś bardziej tajemniczego. To by było dodatkowe 1000m, ale na to się nie zanosi.

Pięknie u Ciebie w każdej porze roku.

Mój ogród wcale nie jest stary, to sposób nasadzenia i dobór roślin buduje wyobraźnię i takie jego wyobrażenie, teraz jeszcze cynie sprawiają, że barwy w ogrodzie są niezwykle nasycone i intensywne...ponadto zapożyczony krajobraz i 20 letnie brzozy u sąsiada....malują taki dojrzały obraz mego ogrodu
Jak to dobrze, że każdy ogród jest inny i w każdym podoba nam się coś innego i jak to dobrze, że każdy ogród potrafi czymś zainspirować, a uzyskanie w ogrodzie harmonii i równowagi sprawia, że się w nich odpoczywa
szemusia 18:24, 21 wrz 2015

Agania napisał(a)

Jak to dobrze, że każdy ogród jest inny i w każdym podoba nam się coś innego i jak to dobrze, że każdy ogród potrafi czymś zainspirować, a uzyskanie w ogrodzie harmonii i równowagi sprawia, że się w nich odpoczywa

I pod tym podpisuję się obiema rękami
Mądra Kobietka z Ciebie, Aganiu

Doczytałam o brązowych limkach. U mnie podobnie, z tym, że limki akurat różowe, a magical moonlight brązowieją. U mnie zauważyłam, ze zależy to od dostępu słońca - w pełnym nasłonecznieniu szybciej dojrzały, więc też juz brązowieją. Jesień widać w ogrodzie...

Twoim wrzosowiskiem, Agatko się znów nacieszyłam Choć to jesienne kwiaty
Pozdrawiam serdecznie...
Agania 10:23, 22 wrz 2015

ewsyg napisał(a)
Aga, pokaż swojego jałowca Nana szczepionego na pniu. Mam na niego ogromna chrapkę

Ewcia trochę się naszukałam
Mój jałowiec rozesłany nana, rośnie za agawami

tutaj te z japończyka w Pisarzowicach

Zgrabnie wyglądają też stojaki z jałowców horyzontalnych

u mnie rośnie jeden

Mala_Mi 10:45, 22 wrz 2015

Agania napisał(a)

Te mam wyćwiczone, ale ten jeden to był ekstra przypadek, gdyby nie on to nie miałabym latranek

Teraz mam inną pamiątkę może ktoś zgadnie co on jest?

Ja pierdziu... ale się ulokowały......
Milka 17:36, 22 wrz 2015

Agania napisał(a)

Irenko, bo tak już jesiennie wyglądają, gdyby to były kłosy miłki okazałej, to co innego

Turzyce od Ciebie

Ta niska ma ładniejsze kłosy
No proszę, radzi sobie i ładnie rozjaśnia
JoannA 17:55, 22 wrz 2015

Aganiu,
dzisiaj wysłałam paczuszkę z roślinkami.
buziaki
Agania 16:47, 27 wrz 2015

szemusia napisał(a)

I pod tym podpisuję się obiema rękami
Mądra Kobietka z Ciebie, Aganiu

Doczytałam o brązowych limkach. U mnie podobnie, z tym, że limki akurat różowe, a magical moonlight brązowieją. U mnie zauważyłam, ze zależy to od dostępu słońca - w pełnym nasłonecznieniu szybciej dojrzały, więc też juz brązowieją. Jesień widać w ogrodzie...

Twoim wrzosowiskiem, Agatko się znów nacieszyłam Choć to jesienne kwiaty
Pozdrawiam serdecznie...

Limki już łapią kolor,ale nie tak jak Pinky Winky

jak jesień, to u mnie są wrzosy...bardzo je lubię