Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim magicznym ogrodzie wszystko...

W moim magicznym ogrodzie wszystko...

gdzie_idziesz 13:48, 31 sty 2014

Jaką masz odmianę malin? Pamiętasz?
Ja też mam maliny, dwie odmiany, ale jedne nie owocują zupełnie. Drugie bez szału.
ANIA 13:50, 31 sty 2014

gdzie_idziesz napisał(a)
Jaką masz odmianę malin? Pamiętasz?
Ja też mam maliny, dwie odmiany, ale jedne nie owocują zupełnie. Drugie bez szału.

Chyba sa to Polany. Ale my tak robimy, ze część ścinamy na jesień, aż do ziemi i one sa późne, a część zostawiamy w całości i te mamy wczesniej Sprawsdzają się na przetwory i do jedzenia na bieżąco. A u mnie ma kto jeść
GorAna 21:25, 31 sty 2014

Aniu, śniegu tyle samo i u mnie
Pozdrawiam
ANIA 11:21, 01 lut 2014

GorAna napisał(a)
Aniu, śniegu tyle samo i u mnie
Pozdrawiam

No w końcu prawie sasiadkami jestesmy
ANIA 11:34, 01 lut 2014

Zimą hoduję takie oto roślinki:

awocado - nabrzmiała pestka i wcześniejszy egzemplarz, na późniejszym statium rozwojowym:

a tu osobnik dorosły:

Ananas - w środku puszcza młode listki
grazyna_olsz... 10:08, 02 lut 2014

ANIA napisał(a)
Zimą hoduję takie oto roślinki:

Ananas - w środku puszcza młode listki

Hejka Człowiek całe życie sie uczy Aniu nie miałam pojęcia że ananas rośnie w doniczce i to jeszcze na oknie w kuchni a można go potem zjeść ? chyba ze to nie jest ten sam co kupujemy w biedronce ale wyglada podobnie . Powodzenia w zimowych uprawach
ANIA 11:27, 02 lut 2014

grazyna_olszewska napisał(a)

Hejka Człowiek całe życie sie uczy Aniu nie miałam pojęcia że ananas rośnie w doniczce i to jeszcze na oknie w kuchni a można go potem zjeść ? chyba ze to nie jest ten sam co kupujemy w biedronce ale wyglada podobnie . Powodzenia w zimowych uprawach

Witaj Grażyna - Ananas pochodzi właśnie z którejś sieciówki. Owoc był smaczny, a pióropusz po ścięciu wsadzam do doniczki. Już nie raz udało mi się wyhodować ładną roslinkę, ale nigdy nie zaowocowała;( nawt nie zakwitła.

W tym tygodniu planuję wysiać ogórki.

wietrzyk 11:46, 02 lut 2014

Zazdroszczę malin, bo uwielbiam Nie mam niestety. Posadziłam za to jeżyny i w tym sezonie mam nadzieję pierwszy raz zaowocują. Pędy okryte troskliwie słomą, żeby przetrwały mrozy. Bo jeżyny owocują na dwuletnich i jak przemarzną to nici z owoców
Ananas i awokado robią wrażenie no, no...
gdzie_idziesz 17:47, 02 lut 2014

Przyjdzie taki czas, że zaowocują. Czasem trzeba poczytać o wymaganiacg. W pracy mamy cytrynę i pomarańczę. Owocują jak szalone, ale muszą być ook siebie. Prawdopodobnie zapylają się nawzajem. Brzydkie są koszmarnie, ale zawsze jest jakiś owoc
ANIA 18:54, 02 lut 2014

wietrzyk napisał(a)
Zazdroszczę malin, bo uwielbiam Nie mam niestety. Posadziłam za to jeżyny i w tym sezonie mam nadzieję pierwszy raz zaowocują. Pędy okryte troskliwie słomą, żeby przetrwały mrozy. Bo jeżyny owocują na dwuletnich i jak przemarzną to nici z owoców
Ananas i awokado robią wrażenie no, no...

Maliny możesz zasadzić wiosną i jeszcze tego samego roku będziesz miała owoce. A maliny rozrastają się jak chwasty i nie są wymagające w uprawie. Jeżyn jeszcze nie mam, ale skusiłaś mnie, żeby zasadzić z dwa krzewy w warzywniku. Myślę również o zasadzeniu pigwy.