Gosiu u mnie juz trochę lepiej.
Moje myśli były daleko od ogrodu. Moja córcia dostała szczepionke i kilka dni po niej przestała... myślałam, że zwariuje. Na szczęście mam dobrego lekarza pediatre-neurologa i pomógł.
Prace ogrodowe przekładam na wiosne, ponieważ zaczeliśmy malowanie elewacji. Mam nadzieje, że robotnicy uszanują moje rośliny
Na razie przyklejają styropian.
Kasia mnie te "wypociny" bardzo się podobają. Te czerwone roślinki to berberysy, tak? Kup takie, które są czerwone przez cały rok. Ja mam akie, ale nie byłabym sobą gdybym zapamiętała nazwę . A może by tam jakąś hortkę dołożył? I ta brzózka dwupienna super by wyglądała. Pożyteczne często takie są. Pozdrawiam. A jak tam Twoje hortkowe dzidziusie?
Kasiu jak chcesz pród bardzie formalny to ja na tej rabacie z brzozą nie dawałabym takiej różnorodności. Niska obwódka z bukszpanu (tak jak jest) w środek wypełnienie z niskich traw. A pod żywppłotem pas traw. I koniec. Im mniej tym lepiej. W berberysach, wysokich trawach wielopienna brzoza po prostu straci to co ma najlepszego czyli wiele pni.
# brzozy wsadzę tak jak mi radziłaś do jednego dołka. Te irysy mogą zostać, czy przesadzić? Na wypełnienie jaka trawkę byś poleciła? Może byc rozplenica? A czy sama trawka to nie będzie nudno wiosną i latem?
Piszesz, że pod zywopłotem pas traw. Miałaś na myśli ten żywopłot z żółtych thuj?Tam gdzie wywalałm trawsko?
Ewo, a co sądzisz, abym za kulkami z bukszpanu dała taką prostą linię z bukszpanu nawiązującą do tej na rabacie z szambem?
Myslałam tez o poszerzeniu rabaty za bukszpanami i wsadzeniu tj mam na rabacie przy wjezdzie- hortek limem, rozchodników okazałych i jeszcze jakieś niskie piętro np. zurawka lub berberys bagatelle.