Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "Niezdecydowana ogrodniczka"

"Niezdecydowana ogrodniczka"

Tess 15:46, 08 paź 2014

No własnie chciałam Ci zaproponować, żebyś nie rozpatrywała samej trzmieliny, tylko całą rabatkę.
Te kamienie spod trzmieliny już wywaliłaś, mam nadzieję?

Możesz podać wymiary tej rabatki i co i gdzie tam rośnie z dużych drzew, kóre rozumiem, mają zostać?
MarzenaG 16:46, 08 paź 2014

oki, ide robić fotki
Pszczelarnia 16:52, 08 paź 2014

Jedno, co mi się nasuwa, powiem na gorąco, bo zapomnę. Tę całość trzeba odchudzić z masywnych brył.
W towarzystwie Tess i Karoli będzie raźniej debatować.
MarzenaG 21:59, 08 paź 2014

No więc rabata -zakątek wyglada tak z góry

ze środka rabaty

i od przodu

a jeszcze wymiaryzaraz pomyślę, na razie mniej więcej bo nie pomierzyłam
MarzenaG 22:25, 08 paź 2014

acha jeszcze ta rabata z tyłu

a tak wyglada moja posesja w google ( srodkowa dzialka)

miejsce któere chcę zmienić to miedzy budynkami ( tam przy schodach) na wprost altanki
MarzenaG 22:33, 08 paź 2014

wymiary z google dlugosc w najszerszym miejscu 12m -poczatek rabaty na zdjeciu powyzej, potem wzdluz tego budynku po lewo ok. 6m , 4,5 m miedzy budynkami i 5,5 m od płotu do tej trzmieliny na kiju.
Nie wiem czy da sie to zrozumieć
MarzenaG 22:52, 08 paź 2014

w tym pasie mam posadzone od dołu 3 choiny kanadyjskie na razie malutkie , potem jest forsycja-odmłodzona, mocno przycięta, i dalej 5 cisów na płocie jako ekranik i dalej jest rabatko z 3 tujami szmaragdami w końcu.
Potem jest budynek-garaze i na tej rabacie rosną jakies marne rth , magnolia, i koreanka i dalej ta trzmielina. jakies niskie iglaki, ktore moge wyciepać. A jest też tam jasminowiec ale też myslałam sie go pozbyć z tego miejsca. Potem jeszcze przy schodach z tarasu jest kratka z hortensją pnącą( to za trzmieliną). I to taki galimatias z tego wyszedł.

MarzenaG 22:58, 08 paź 2014

i tym widokiem zamyka się rabata. pod schodami i tarasem jest placyk wyłożony kostką(kiedyś było tam szambo - ale już jest zasypane)
Tak sobie myślę czy nie wykorzystać tego miejsca na jakis zakatek ze stoliczkiem i krzesełkiem - romantycznym Jakby zlikwidować tą pergolę z hortensją i dąć trochę prześwitu rabacie?
Taki pomysł mi przyszedł

Ale czekam oczywiście na dyskusję i Wasze podpowiedzi dziewczyny, z góry dziękuje i dobranocka na dzisiaj
anabuko1 23:35, 08 paź 2014

No, no jak ładna rabatka, to i z góry i z przodu ładnie wygląda
MarzenaG 11:16, 09 paź 2014

N tej dużej rabacie chciałabym zostawić - 3 szmaragdy w rogu , niebieskiego cypysika po lewe , koreankę i ta kulkę na brzegu , magnolię i trzmieline na kiju zastanawiam się nad hortensją pnącą - czy nie wysadzić z tego miejsca?
Jak ktoś chętny do pomocy to zapraszam