Marto, trafiłaś do mojego ogrodu

a ja z zainteresowaniem obejrzałam Twój i podoba mi się, że chcesz "...w przyszłości domek zatopić w zieleni"
Masz piękne zakątki - trawy na tle niebiesko kwitnących kłosów, albo łan irysów, kosaćce to moje ulubione kwiaty. Nie pomogę Ci przy projektowaniu, nie potrafię przewidzieć efektu końcowego, nie mam doświadczenia, ale czy glebę masz piaszczystą? Jeśli dobrze zauważyłam, że jest sucha i wymaga dużo wody, pomyśl o kompostowniku i co roku własnym kompostem polepszaj jej strukturę i żyzność, masz może studnię, czy podlewasz wodą z sieci?
Sama tworzyłam mój mały ogródek etapami, to efekt wielu kompromisów. Zaczęłam od szkieletu, w pierwszym roku posadziłam tylko "tło", duże rośliny, w kolejnych latach dosadzałam wypełnienie, a teraz myślę o bylinach i kwiatach jednorocznych

Łatwiej mi coś "przymierzyć" do istniejących już podrośniętych roślin. W ogrodach ciągle coś się zmienia, wydaje mi się, że nie ma ogrodów skończonych

A co do markizy, dodam jeszcze, że jeśli nie masz tarasu częściowo zadaszonego i byłaby mocowana do ściany, to musi byś w kasecie, bezkasetowe nadają się tylko pod dach , w pełni sezonu ceny są najwyższe. Uchwyty do mocowania, ponieważ się nie zużywają, można kupić używane, na ebayu, allegro, a to, co zostałoby "w portfelu" wydasz na kwiaty

Pozdrawiam