Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni....

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni....

Tusiala 09:04, 02 gru 2013

Od strony ronda chciałabym bardzo przysłonić tę część ogrodu, która jest za katalpami. Wolałabym żeby nie było widać całego ogrodu jak na dłoni. Żeby pomału odkrywać to, co jest w nim i co u mnie rośnie. I może dobrze byłoby jakiś żywopłot postawić za katalpami? I dodatkowi ubarwić troszkę ten przód. Myślałam o czymś takim:

1 - tuje smaragd lub cis
2 - lawenda
3 - carexy

malgorzata_s... 11:16, 02 gru 2013

Ale super plany Ja też ciułam co miesiąc kwotkę na wiosenne szaleństwa. Pozdrawiam
Syla 12:01, 02 gru 2013

Martuś .... zobacz jeszcze w taki sposób (chodzi o kolor).....

Pęcherznica :
dorastająca do ok 2m to : bordowa - Red Baron, Summer Wine Seward
żółta - Nugget
dorastająca do ok 3m to : bordowa - Diabolo
żółta - Luteus
Można pęcherznicę prowadzić w formie żywopłotu

Trochę lawendy lub kocimiętki lub perovskiej do kółeczka , wśród iglaczków chyba będzie good

To tak w ramach luźnych propozycji
Milka 12:04, 02 gru 2013

Łoj, ale tu planów, aż strach się bać, co to wiosną będzie się dziać
Tusiala 12:22, 02 gru 2013

Sylwia ależ kolorki Tutaj, gdzie proponujesz czerwoną żurawkę mam przejście tj. między ostatnią danicą a krążkiem od szamba. Krążek w przyszłym roku planuję obsadzić cisem a na wierzch postawić dużą donicę żeby nie było go widać. A na to przejście planowałą jakąś pergolę ale może lepiej z niej zrzygnować i wstawić drzewka?
A na rondzie myślisz, że dawać drzewo lisciaste?
Wstawiam dodatkowe fotki żeby było dokładniej widać.

Irenko sama się boję ale już nie mogę się doczekać. To takie............ ekscytujące

Wiadra wszędzie stoją bo cały czas próbuję coś skopać i mam w nich kamloty i chwasty.

Viola 12:22, 02 gru 2013

Ale katalpy masz piękne!
Syla 13:11, 02 gru 2013

Marta to ostatnie zdjęcie super ! teraz wszystko dobrze widać ..... Pomyślę i wrócę
Tusiala 13:19, 02 gru 2013

Milka 13:26, 02 gru 2013

Syla napisał(a)
Marta to ostatnie zdjęcie super ! teraz wszystko dobrze widać ..... Pomyślę i wrócę

tak samo powiem, super to ostatnie, ale potencjał
14:46, 02 gru 2013
Marto, trafiłaś do mojego ogrodu a ja z zainteresowaniem obejrzałam Twój i podoba mi się, że chcesz "...w przyszłości domek zatopić w zieleni"
Masz piękne zakątki - trawy na tle niebiesko kwitnących kłosów, albo łan irysów, kosaćce to moje ulubione kwiaty. Nie pomogę Ci przy projektowaniu, nie potrafię przewidzieć efektu końcowego, nie mam doświadczenia, ale czy glebę masz piaszczystą? Jeśli dobrze zauważyłam, że jest sucha i wymaga dużo wody, pomyśl o kompostowniku i co roku własnym kompostem polepszaj jej strukturę i żyzność, masz może studnię, czy podlewasz wodą z sieci?
Sama tworzyłam mój mały ogródek etapami, to efekt wielu kompromisów. Zaczęłam od szkieletu, w pierwszym roku posadziłam tylko "tło", duże rośliny, w kolejnych latach dosadzałam wypełnienie, a teraz myślę o bylinach i kwiatach jednorocznych Łatwiej mi coś "przymierzyć" do istniejących już podrośniętych roślin. W ogrodach ciągle coś się zmienia, wydaje mi się, że nie ma ogrodów skończonych
A co do markizy, dodam jeszcze, że jeśli nie masz tarasu częściowo zadaszonego i byłaby mocowana do ściany, to musi byś w kasecie, bezkasetowe nadają się tylko pod dach , w pełni sezonu ceny są najwyższe. Uchwyty do mocowania, ponieważ się nie zużywają, można kupić używane, na ebayu, allegro, a to, co zostałoby "w portfelu" wydasz na kwiaty
Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies