Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 13:41, 02 wrz 2017

Luki napisał(a)
Kasiu ogród cudo z hortkami gra teraz zjawiskowo. Liczę , ze miskant się sprawdzi
Nie bijcie mnie z Kindzią, ale ja jakoś Phantoma tak nie doceniam.. no jakoś mi nie gra, owszem piękny, ale... no jakoś tak
Za to moje Magical Moonlight pod 40cm kwiatami ugięły się do ziemi.

Magical ma ogromny kwiat i chyba trzeba dac mu czas i krótko ciąć. Ja sie bedę mu przyglądać, bo u mnie młodziak. Podoba mi sie okrutnie.

Do Phantoma mam sentyment, ale Ty nie musisz. Bić nie będziemy Łukaszku- no co Ty - Ciebie.

Na Adagio czekam- liczę na niego. Jak będzie piękny- rozpropagujemy.

Rabata będzie piękna - wierzę w to bardzo- a Ty będziesz miał z Gosią wielką zasługę.
Ewa777 14:39, 02 wrz 2017

Kasiu, do mnie dwa razy nie trzeba mówić Zamówiłam adagio przez neta i już mam go u siebie Zobaczę czy się zadomowi
Kasik 16:51, 02 wrz 2017

Ewa777 napisał(a)
Kasiu, do mnie dwa razy nie trzeba mówić Zamówiłam adagio przez neta i już mam go u siebie Zobaczę czy się zadomowi

Szalona Kobieta
Kindzia 09:34, 03 wrz 2017

Może mi się uda na salonową gdzieś upchnąć to proso...zobaczę jak to w przyszłym roku się uda tam poukładać
Sonka 11:25, 03 wrz 2017

Dołączę się do dyskusji o hortensjach, Vanilki są moją miłością największą, posadzona jako druga z nich, rosną zdrowo, wielkie, cudnie się przebarwiają, zachwycają. Jednak mają jedną wadę- pędy są zbyt wiotkie, trzeba je podpierać, wiązać. Phantona po raz pierwszy zobaczyłam w holenderskiej szkółce, wysokiego na pniu, zauroczyłam się i krótkim czasie zakupiłam u nas.Moja opinia jest taka, pędy sztywno trzymają ogromny kwiat, nie jest taki nabity jak limki, ale za to bezproblemowy. Lubię też Pinky Winky z tego samego powodu.
14:23, 03 wrz 2017
Kasia dziękuję za skierowanie do wątku Hortensjady.Przepadałam Hortensje coś pięknego.
Dorota123 09:49, 04 wrz 2017

Aż się wierzyć nie chce, że dobiłaś swój taras, zawsze był bajkowy.
Rosa 17:32, 04 wrz 2017

gdzieś przeczytałam, że lubisz cienką porcelanę zdobioną kobaltem . Porcelana cieniutka jak mgiełka, ale .... szybko stygnie.

Najtaniej kupisz na allegro za przysłowiowe grosze (ok. 50 zł z przesyłką) np. taki stuletni komplet Rosenthal

Piękny ogród, wcale nie widać jeszcze jesieni, zieleń taka soczysta i kwiaty w pełni kwitnienia. Do mojego ogrodu już przyszła jesień.

Kasik 20:09, 04 wrz 2017

Kindzia napisał(a)
Może mi się uda na salonową gdzieś upchnąć to proso...zobaczę jak to w przyszłym roku się uda tam poukładać
Nie ma może ono jest warte grzechu.
Kasik 20:20, 04 wrz 2017

Sonka napisał(a)
Dołączę się do dyskusji o hortensjach, Vanilki są moją miłością największą, posadzona jako druga z nich, rosną zdrowo, wielkie, cudnie się przebarwiają, zachwycają. Jednak mają jedną wadę- pędy są zbyt wiotkie, trzeba je podpierać, wiązać. Phantona po raz pierwszy zobaczyłam w holenderskiej szkółce, wysokiego na pniu, zauroczyłam się i krótkim czasie zakupiłam u nas.Moja opinia jest taka, pędy sztywno trzymają ogromny kwiat, nie jest taki nabity jak limki, ale za to bezproblemowy. Lubię też Pinky Winky z tego samego powodu.

Niektóre hortki trzeba podpierać innymi roślinami lub podporami ,
Ja wybrałam do tego rozchodnika okazałego i na jednej rabacie nawet dają radę.
Tylko w jednym miejscu za mocno się przewiesiły.

Drugie miejsce to koło tarasu- gdzie mam wbite podpory, ale Vanilki sa na tyle wysokie w tym roku, że i tak lekko sie przewieszają.
W przyszłym roku je mocniej podetnę. Lewy-górny róg

Limki nie zawsze sa sztywne- choć te na zdjęciu poniżej , podsadzone rozchodnikiem , nie mają szans na przewieszenie.