Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 22:17, 23 mar 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Też posiałam powojnik botaniczny żółty - 'Lambton Park'. Nasiona wzeszły dość szybko. Siewki są tak małe, że nie nadają się jeszcze do sfotografowania. Ale wkrótce pokażę

Zachwyciłam się wszystkimi Twoimi niebieskościami!
Ja na działce czegoś takiego postawić nie mogę, znikłoby od razu. Właśnie wczoraj dowiedziałam się o włamaniach do niektórych altanek. Moją zostawiono w spokoju.

Basiu, jutro przepikuję to moje maleństwo, ma już dwa listki właściwe. Kradzieże... rzecz sama w sobie paskudna. Dobrze, że nie miałaś problemu.
Jeszcze chwila i będą białe dywany w lesie:

paniprzyroda 22:34, 23 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Ależ piękne donice... kocham niebieski kolor..

Na narcyzy też się obraziłam.. a raczej na muchę narcyzowa.. już nie kupuję ich..szkoda bo było płynne przejście pomiędzy krokusami i irysami , a tulipanami. Robali karmić nie będę... ze względów rodzinnych i zdrowotnych zeszłej wiosny nic prawie nie robiłam... wiec i nie podlałam cebul... i wszytko poszło Obserwuję przyrodę co będzie etapem pośrednim....

To mamy tak samo z niebieskim Kiedy kupowałam nasiona u Tracza, mąż spytał się tylko, czy rośliny bedą tylko w niebieskim kolorze...
O musze narcyzowej czytałam u Ciebie, u mnie po prostu zmarzły, znajomemu, który je uprawiał na większą skalę również.
Etap pośredni winien być spektakularny, trzeba ogłosić na forum może sasanki?
Zbieram je intensywnie, przyjmuję każdą nadwyżkę, mam plan

paniprzyroda 22:47, 23 mar 2014

elzbieta_g napisał(a)
masz piękne donice, a te niebieskie to już całkiem moje wybieranie igiełek i liści z kamyków..oj wiem coś na ten temat, syzyfowa praca czasem żałuje , że nie mam kory lub gołej ziemi

Igliwie w kamykach, wrr

Dziękuję wszystkim za miłe słowa, uciekam pobuszować chwilę u Was
karolina_nowak 20:55, 24 mar 2014

O mały włos moje nasionka poszły by do kosza, a wysiałam końcówki który trzyma się kwiatek. Coś mi nie pasowało z tym moim sianiem. Ale komuna uratowana, może coś teraz wzejdzie. Dzięki, że te moje wypociny uważnie przeczytałaś. Szukam jeszcze powojnika bylinowego. Pozdrawiam
ewsyg 21:53, 24 mar 2014

Jeżeli potrzebujesz dużo sasanek to możesz wysiać z nasion. U mnie wzeszły dość ładnie
barbara_kraj... 23:00, 24 mar 2014

Sasanki najlepiej rozmnażać z siewu zaraz po zbiorze nasion, bo mają krótki okres przydatności kiełkowania. Sadzonki znów, jako że mają długi korzeń palowy, chorują po przesadzeniu lub całkiem wypadają.
U mnie sasanki rozsiewały się okrutnie. Aby temu zapobiec ścinam owocostany, choć mi ich trochę szkoda, bo są piękną ozdobą.
EPODLAS 23:13, 26 mar 2014

Niebieski to też mój ulubiony ogrodowy kolor. Bardzo pięknie prezentują się bratki w tych prostych donicach. A bratki to też moje ulubione kwiatki.
monteverde 23:17, 26 mar 2014

Ładniutka kępka puszkinii pozdrawiam
paniprzyroda 19:52, 27 mar 2014

karolina_nowak pozdrawiam

ewsyg prawdopodobnie wysieję, na razie mam tylko białe nasionka, czekam na inne kolory

barbara_kraj... sasanki u mnie też się rozsiewały, ale ja potrzebuję ich znacznie więcej. Zobaczę, jak powschodzą z kupowanych nasion, Ela pisze, że miała dobre wschody:

EPODLAS to lubimy to samo

monteverde to dość stara kępa puszkini, ale nowe też wyszły wszystkie. Zaczynają kwitnąć maleńkie lawendowe cudaki, takie cebulki mam pierwszy raz, chionodoxa czy coś takiego

Wiosna
miłe panie i panowie, boćki przyleciały i w moje okolice

ostatnie krokusy, jakieś późniejsze

a w domu też kwiatki

ewsyg 20:08, 27 mar 2014

Mariola, praca na dwa ogródki to porażka. Dzisiaj byłam na piaskowni i pryskałam miedzianem. Jutro muszę jechać oplewić truskawki a pojutrze kosaćce. To chyba będzie syzyfowa praca.