Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Mala_Mi 12:48, 30 mar 2014

Mariola czytam, że masz w dwóch ogrodach tyle co ja w jednym... wiec wybacz, że czasowo nie wyrabiam.. wiesz jak to jest Szczególnie jak chce się w końcu to i owo wykończyć i poprawić,. Od kilku lat mam wreszcie urlop.. szkoda, że bezpłatny.. i chcę go wykorzystać.. bo liczę, że długo ten stan nie będzie trwał Dom też od kilku lat zapuszczony.. i chociaz nie pracuję, nie mam czasu ..
W przerwach oglądam na telefonie niektóre ogrody. ale kiepsko sie z tego pisze.. wiec nie piszę nic.

Odnośnie liliowców.. mogę napisać jak ja to robię.
Z mojej gliny nie byłam w stanie wykopać całości bryły, wiec ile ukopałam tyle przesadziłam.. i rosną.. ale nie jest to dobry sposób. Najrozsądniej wykopać całość, oczyścić i wydzielić kłącza.. Z tych co przesadzam.. pierwszy rok były takie sobie.. potrzebowały czasu na poprawę kondycji.. Z drugiej strony kawałki kłączy co sie zostały na starym miejscu wypuściły zielone i rosną. Można wnioskować, że jak trochę korzeni (kłączy ) sie wykopie to będą rosły
Do mnożenia liliowców lepszym specjalistą jest Bogdzia
A u mnie sie po protu wycina rośliny z gleby... nie ma opcji otrzepania korzeni z ziemi...
Wczoraj dwa kawalątki wykopałam liliowców co odrosły z resztek w ziemi.. jak nie utniesz tak przeżyją.. Zresztą w każdym jednym miejscu gdzie miałam liliowce i je przesadzałam, to mi w tym miejscu odrastają
kraania 19:22, 30 mar 2014

paniprzyroda napisał(a)

Długo kwitną cebulice

Nie wiedziałam, że cybulice są takie ładne!
Bogdzia 20:05, 30 mar 2014

Co za problem z liliowcami ? , przecież one bezproblemowe sa.Wykopujesz , wypłukujesz wodą ziemię z korzeni o ile chcesz dzielic i cierpliwie bo to trudne dzielisz na sadzonki próbując ze wszystkich stron gdzie najłatwiej jest oddzielic sadzonkę , potem powtórka aż wszystko rozplątasz, trzeba uważac bo korzenie mają bulwki w których zmagazynowane sa wartości odżywcze ,żeby ich nie oberwac zbyt dużo to rosliny mocniejsze bedą.Pozdrówka i miłej roboty , ja nie lubię tego robic bo starą roślinę rozplatac to anielska cierpliwosc potrzebna, co innego młoda np dwuletnia , łatwiutko sie dzieli.
popcorn 20:20, 30 mar 2014

Cudnie u Ciebie!!
pozdrawiam!!
paniprzyroda 20:38, 30 mar 2014

Zanim odpowiem na wpisy parę zdjęć
Ranek cudny był dziś

po kawce na tarasie porządków ciąg dalszy

denerwuje mnie ta juka w tym miejscu, muszę ją przesadzić
i skalniak

przed milinem rosną hortensje, zrobiłam miejsce na trawki

Gabriela 20:39, 30 mar 2014

Liliowce są różne - u jednych karpa taka, że końmi nie rozdzielisz, a inne same rozpadają się po wykopaniu widałami z ziemi. Rok temu przesadzałam wszystkie duże i stare kępy z okrągłej rabaty na "małe Wojsławice" i tak właśnie było. Jak trudno rozdzielić - trzeba je po prostu przeciąć szpadlem tak, żeby były części zielone z korzeniami.
paniprzyroda 20:59, 30 mar 2014

przed maskownicami, na których już widać upływ czasu, poszerzyłam ją trochę na jednoroczne, doniczki z krokusami zostaną zabrane

i rabatka w drugiej części, pod jodłą funkie już wystawiły noski i po lewej stronie również jest pas funkii, w tle miejsce po wymarzniętym hibiskusie, zadołowałam na krótko liliowce i bukszpaniki, po wykopaniu ich dosieję tam trawę

i tak zastał mnie prawie wieczór
A w międzyczasie
startująca jagoda goi

cytryniec

paniprzyroda 21:23, 30 mar 2014

Aniu, Bogdziu, Gabrielo - już wiem, jak podziałać z liliowcami, dzięki Wam, ale jeszcze odrobinę muszą poczekać zadołowane.
kraaniu - cebulicami zachwycam się od lat, już nie pamiętam, skąd je przytaszczyłam do ogrodu
Karolina
Nikita - puszkinie nie są wymagające, wystarczy posadzić jesienią, u mnie rosną w próchnicznej ziemi i w glinie

porzeczka krwista

mahonia

powojnik tangucki

i jeszcze takie pączki
paniprzyroda 21:45, 30 mar 2014

barbara_kraj... pieris trochę się zbierał, zanim zaczął ładnie przyrastać, jest ładny także zimą, kiedy kwiatostany wybarwiają się na czerwono.
Mam pytanie, czy to jest siewka cleome? włożyłam przypadkowo dwa oznaczenia do jednej doniczki, cleome i tytoniu nie wysiewałam dotąd ani jednego, ani drugiego...

ewsyg chyba masz rację, chociaż jagoda kamczacka ma listki ciemnozielone, mam dwie odmiany, podobno lepiej sie zapylają
poziomkówka w doniczkach

i dzwonek karpacki

i cięta forsycja

bogumila 21:49, 30 mar 2014

Na fotce jest cleome...bardzo dorodne.Pozdrawiam.