Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Bogdzia 06:44, 29 mar 2014

Margarete napisał(a)

Czy można je przenieść do innego ogrodu bez szkody dla nich? bo wyglądja bardzo delikatnie i bałabyn sie że padną po drodze....czy przy moim lesie pod płotem czułyby sie dobrze ? wyglądaja slicznie, też bym chciała takie u siebie............

Małgosiu o kazdej porze roku możesz posadzic u siebie, jak będziesz u mnie mogę Ci dac.
popcorn 07:14, 29 mar 2014

Mariolko, współczuję chwastów i wiosennych porządków w 2 ogrodach... nowy 2x większy od mojego... ile to sił trzeba mieć i czasu! Podziwiam!
Niebieskości cudne, doniczki aż rażą kolorem, a zestaw kul - miodzio!! Kwiatuszki też cudnej urody
pozdrawiam serdecznie! Bodziszek od Ciebie już się zazielenił
paniprzyroda 20:55, 29 mar 2014

Margarete napisał(a)
Twoje kwiatki widziałam, donice też - te niebieskie pamiętam z wizyty u ciebie, są piekne ale ta nowa terakotowa tez łądna, taka klasycznie elegancka.
Chwastów w dwóch ogrodach współczuje, ja tez sie wreszcie za swój ogród wzięłam ale póki co ten za domem w przedogródku chwast pełno i co dzien jak go widze to sobie obiecuję że sie za niego wezmę, ale późno wracam a na wekend mam grubsze prace z tyłu za domem zplanowane i tak mi schodzi.
Tym bardziej podziwiam że dajesz rade w obu miejscach ja w swoim jednym ledwo wyrabiam...
Pozdrawiam !

Małgosiu, bratki można przesadzać bez obaw, jak napisała już Bogdzia
Właściwie to nie powinnam narzekać na dwa ogrody, bo to był mój wybór, że zanim tam zamieszkamy, zaczęłam obsadzanie nowego. Nie potrafię jednak zostawić starego samemu sobie, czyli razem mam mniej więcej tyle co Mała Mi. Dziś pracowałam w obu ogrodach, do obiadu w starym, po obiedzie w nowym
Obsadziłam kolejne donice bratkami i przechowanym bluszczem oraz żurawkami. Jak bratki przekwitną, na ich miejsce posadzę coś innego. To są duże donice, mieszczą spokojnie dwa duże wiadra ziemi, a donieść do samochodu upolowaną dziś na ryneczku pierwszą z donic nie było łatwo

W terakotowych doniczkach eksperymentowałam z bylinami

zaczyna kwitnąć pieris

na skalniaku cieplej i pojawiają się szafirki

paniprzyroda 21:20, 29 mar 2014

Ewo, mam też kilkanaście doniczek z terakoty, kupiłam je kilkanaście lat temu za nagrodę w konkursie na najładniejszy ogród przy leśniczówce... pokryły się już "szlachetną patyną"
Przyśpieszyła serduszka

Długo kwitną cebulice

zaczynają rozwijać się pierwiosnki

a w nowym pokazała kolor biała bergenia
paniprzyroda 21:41, 29 mar 2014

puszkinie sadzone w ubiegłym roku

jeszcze iryski

ośnieża ma już dużo listków i widoczne pączki

Byliny w nowym ruszyły już wszystkie, największe są szałwie i przetaczniki, z czosnków jako ostatnie wschodzą czosnki Ostrowskiego. A dziś zaczęłam przygotowywanie nowej rabatki, chyba długo będzie to trwać

paniprzyroda 21:48, 29 mar 2014

Karolino, cieszę się, że bodziszek ruszył, one rosną w każdych warunkach a to dla Ciebie

Mala_Mi 23:46, 29 mar 2014

Mariola...odpowiem jutro.... dzis zgon i czytsm na telefonie gdzir fatalnie sie czyta i pisze.
barbara_kraj... 00:05, 30 mar 2014

paniprzyroda napisał(a)

zaczyna kwitnąć pieris

Pieris poznałam kilka dobrych lat temu. Rośnie w ogrodzie syna/synowej i coraz bardziej mi się podoba. Te kubkowate kwiatki zebrane w długie grona, przypominają mi kwiatki konwalii lub borówki amerykańskiej. Ale dekoracyjność ich jest bezkonkurencyjna.
Nikita 09:34, 30 mar 2014

Mariolko, ale u ciebie ślicznie ...i tyle niebieskości...donice, kule...no i iryski niebieskawe... i szafirki... i puszkinie. Te ostatnie pierwszy raz widzę - są cudne. Napisz mi coś o nich więcej...plissss
Pozdrawiam bardzo słonecznie
ewsyg 09:47, 30 mar 2014

Ośnieża wygląda jak jagoda kamczacka