Mariolko, współczuję chwastów i wiosennych porządków w 2 ogrodach... nowy 2x większy od mojego... ile to sił trzeba mieć i czasu! Podziwiam!
Niebieskości cudne, doniczki aż rażą kolorem, a zestaw kul - miodzio!! Kwiatuszki też cudnej urody
pozdrawiam serdecznie! Bodziszek od Ciebie już się zazielenił
Małgosiu, bratki można przesadzać bez obaw, jak napisała już Bogdzia
Właściwie to nie powinnam narzekać na dwa ogrody, bo to był mój wybór, że zanim tam zamieszkamy, zaczęłam obsadzanie nowego. Nie potrafię jednak zostawić starego samemu sobie, czyli razem mam mniej więcej tyle co Mała Mi. Dziś pracowałam w obu ogrodach, do obiadu w starym, po obiedzie w nowym
Obsadziłam kolejne donice bratkami i przechowanym bluszczem oraz żurawkami. Jak bratki przekwitną, na ich miejsce posadzę coś innego. To są duże donice, mieszczą spokojnie dwa duże wiadra ziemi, a donieść do samochodu upolowaną dziś na ryneczku pierwszą z donic nie było łatwo
W terakotowych doniczkach eksperymentowałam z bylinami
zaczyna kwitnąć pieris
na skalniaku cieplej i pojawiają się szafirki
Ewo, mam też kilkanaście doniczek z terakoty, kupiłam je kilkanaście lat temu za nagrodę w konkursie na najładniejszy ogród przy leśniczówce... pokryły się już "szlachetną patyną"
Przyśpieszyła serduszka
Długo kwitną cebulice
zaczynają rozwijać się pierwiosnki
puszkinie sadzone w ubiegłym roku
jeszcze iryski
ośnieża ma już dużo listków i widoczne pączki
Byliny w nowym ruszyły już wszystkie, największe są szałwie i przetaczniki, z czosnków jako ostatnie wschodzą czosnki Ostrowskiego. A dziś zaczęłam przygotowywanie nowej rabatki, chyba długo będzie to trwać
Pieris poznałam kilka dobrych lat temu. Rośnie w ogrodzie syna/synowej i coraz bardziej mi się podoba. Te kubkowate kwiatki zebrane w długie grona, przypominają mi kwiatki konwalii lub borówki amerykańskiej. Ale dekoracyjność ich jest bezkonkurencyjna.
Mariolko, ale u ciebie ślicznie ...i tyle niebieskości...donice, kule...no i iryski niebieskawe... i szafirki... i puszkinie. Te ostatnie pierwszy raz widzę - są cudne. Napisz mi coś o nich więcej...plissss
Pozdrawiam bardzo słonecznie