Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 23:53, 13 cze 2014

Bogdzia napisał(a)
Mnie Edenka kupiona w Kutnie juz kwitnie , ma sporo kwiatów i pąków jak na takiego młodziaka.

Edenka u mnie w fazie pąka. Jak na razie z zakupów na Święcie Różanym jestem zadowolona. Jednak poprzednie deszcze i temperatury zrobiły swoje, pojawia się czarna plamistość, mus zbierać liście
Bogdziu, Ascot od Was w rzeczywistości jest ciemniejszy, niż na zdjęciu, nie umiem uchwycić koloru, może pora i oświetlenie nie takie.

paniprzyroda 23:58, 13 cze 2014

jotka napisał(a)

No to razem czekamy

Jolu
, u Edenki coś zaczyna się dziać, White Cover pokazały w mikroskopijnych pączkach biały kolor, ale nie zrobiłam fotki. Za to widziałam Ciebie na ławeczce
Zielona 00:25, 14 cze 2014

Ależ pąków na Eden! Dobrze jest obejrzeć na forum rośliny, które posadziło się u siebie i choć są młode, to dzięki fotkom starszych okazów u forumowych Koleżanek, lepiej się czeka na dojrzałość swoich
paniprzyroda 00:28, 14 cze 2014

Mala_Mi napisał(a)
Dziękuję za widok z ławeczki.. ale to tylko widok w jedna stronę... a w drugą/????

Aniu, widok może nie z ławeczki, ale dla Ciebie katalpa

pod magnolią coraz więcej cienia, piwonię drzewiastą chyba będę musiała przesadzić, podobnie powojnik bylinowy, akant, z liliami już uciekałam, dobrze, że były w doniczkach. Za to języczki czują się tam znakomicie, jesienią lub wiosną dosadzę hosty.

i ciekawy w kolorze kwiatostan rodgersji kasztanowcolistnej też woła o światło

Zielona 00:41, 14 cze 2014

Mariolu - czy rodgersje są wymagające? Oglądałam je ostatnio w Ogrodniczym i zachwycałam się sztywnymi, trwałymi liśćmi. Piękna roślina, ale... kompletnie nic o niej nie wiem. Napisz proszę kilka słów...
paniprzyroda 00:49, 14 cze 2014

Zielona napisał(a)
Ależ pąków na Eden! Dobrze jest obejrzeć na forum rośliny, które posadziło się u siebie i choć są młode, to dzięki fotkom starszych okazów u forumowych Koleżanek, lepiej się czeka na dojrzałość swoich

Moja Edenka zjawiła się u mnie jesienią ubiegłego roku Za to u Ciebie będę oglądać Pomponellę, o ile dobrze pamiętam. Wiekszość moich róż to ubiegłoroczne zakupy. Ale fakt, możemy popatrzeć sobie u innych, jak wyglądają starsze okazy
Tymczasem wyglądają tak, nie ułożonej kostki, braku kancików nie zauważać, bo to robótka na wakacje

Wielkokwiatowa nn
Mirella 07:54, 14 cze 2014

Myślałam że widziałam, ale jest dalszy ciąg piękne.
barbara_kraj... 22:15, 14 cze 2014

paniprzyroda napisał(a)

Basiu, jakie róże ukorzeniałaś i w jaki sposób? Nigdy nie próbowałam.

Właśnie takie:

Wklejam Ci fotkę, bo od razu widać, jakie to patyczki.
W końcu września wetknęłam je do ziemi po kilka tej samej odmiany. Nakryłam butelką bez dna i czekałam do wiosny. Całą zimę - na szczęście była łagodna - ukorzeniały się. Wiosną powypuszczały nowe listki. Trzy z nich już kwitną. Malutkie na razie, ale myślę, że szybko urosną
Muszę dodać, że wszystkie pędy były kwitnące, ale kwiaty obcięłam

Gabriela 22:30, 14 cze 2014

Ja też ukorzeniam pod butelkami - sadzonki rugosy w odmianach, które mają w nazwie Pavement - Dark, Snow, Purple i jedną mchową nn. To mój pierwszy raz, ale widzę że prawie wszystkie wypuszczają młode listki. Byłoby super mieć nowe róże z własnych sadzonek.
Dzidka 22:34, 14 cze 2014

Też w ten sposób rozmnażałam.
Nie ma pomyłek w odmianie, no i róża nie wypuszcza 'dzikich' pędów z podkładki.