Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

ewsyg 08:30, 25 lip 2015

Wpadłam obejrzeć zakupy z Briko. Byłaś ? Są u Was jeżówki ?
Bogdzia 21:24, 25 lip 2015

Mariolko zaglądzm choc nie piszę , najlepiej mi sie czyta bez logowania jak nie musze nic pisac. Ten warzywnik do dzis wrazenie na mnie wielkie robi jego włascicielka równiez
paniprzyroda 21:35, 25 lip 2015

Gabrielo, modrak w takim razie musi poczekać na posadzenie, bo zainstaluję go już w nowym. Ma kwiatostan, może uda mi się zebrać nasiona
i dalia z budleją

Tess, to typowy wiejski warzywnik, jak pozbierasz to i owo, to obiad ugotujesz bez codziennych wyjazdów do miasta na zakupy Busz na rabatach jest, owszem, szczególnie kiedy wycinam jedne byliny, by zrobić miejsce następnym
a to owoc ale nie z warzywnika, tylko stopowca, pierwszy raz się takiego dochowałam i to wcale niemały

yoku, nie jest powiedziane, że każdy musi mieć warzywka, ja po prostu jestem wygodna, nie chce mi się jeździć po przysłowiową marchewkę i pietruszkę
no to zamiast koperku limonkowo
paniprzyroda 21:57, 25 lip 2015

Sylwio
Parole, pięknie pachnie

i jak już to pokażę rozplenice z nasion od Irenki jeszcze w doniczkach, bo czekają na właściwe miejsce

i rude trawki, chyba lepiej wysiać niż dzielić, szczególnie starsze egzemplarze, z podziału wiosennego padła mi większość, podobnie miskant ML ładnie odbił po podziale, a potem grzyb go dopadł a takie ładne kępy miałam, a teraz zostały mi się mysie ogonki
i widać, jak komuś smakuje mój czerwony łubin, białego nie rusza

specjalnie dla Jankosi jednoroczna naparstnica z nasionek od Ciebie

paniprzyroda 22:20, 25 lip 2015

Bogdziu, nie wiem, czy zasłużyłam na taką opinię u Ciebie
moje lilie Twoim nie dorównują, ale niektóre pięknie pachną

ewsyg - niestety, w Briko pustki roślinne
pocieszyłam się kwitnącą

Mala_Mi 22:33, 25 lip 2015

Ha tu też dalie na tapecie
jankosia 22:40, 25 lip 2015

A moja już kwitnie Ha! Tylko myślałam że nic z niej nie będzie i tak wsadziłam byle jak i prawie jej nie widać w miskantach. Mariolu, dzisiaj dawałam Karoli szałwie muszkatołowe i chcąc jej pokazać jak u mnie w gruncie wyglądają natknęłam się na wyłażący z ziemi kwiatostan. To jak to z nimi jest? Wykiełkowały wiosną a powinny jesienią? Są dwuletnie a chcą kwitnąć w pierwszym roku? Pogubiłam się... Takie byle co z tej rozetki wychodzi ale jednak wychodzi. Pokażesz jak to u Ciebie teraz wygląda i opiszesz łopatologicznie jak to z nimi jest? Mam maleńkie siewki różowej szałwii łąkowej, odsadzić ci jak podrosną? Nie pamiętam odmiany z której siałam ale też nie wiem czy powtórzą cechy- to się okaże

I ostatnie pytanie (skoro i tak już siedzę w wannie i bawię się telefonem ): po ilu latach zakwitły ci liliowce z siewu? Mam takie co drugi sezon rosną, niektóre już ładnie rozrośnięte ale zakwitnąć nie raczyły.
paniprzyroda 23:03, 25 lip 2015

jankosiu, zdarzało sie, że dwuletnie zakwitały mi w pierwszym roku uprawy, np. tak było z ożanką, jeżówkami, łódzkie dziewczyny były i widziały kwitnące jeżówki w pierwszym roku uprawy. Szałwię muszkatołową mam kilka lat i właściwie wysiewałam ją tylko raz, od tego czasu sama się sieje. I wychodzi malutka i jeszcze w tym samym roku zakwita, pamiętasz fotki, które pokazywałam wcześniej? To maleństwo właśnie kwitnie, ale rozmiarami nie dorównuje tym dwuletnim. I właściwie to kiełkują cały sezon. Myśę, że przyczyną są ciepłe zimy, nasiona mogły leżeć w ziemi podkiełkowane już w ubiegłym roku, mróz ich nie zniszczył, temperatury wysokie w ostatnich latach, sezon wegetacyjny się wydłużył.. no bo jak to na zdrowy rozum rozebrać? Pamiętam, jakie potwory urosły w pierwszym roku po wysiewie, ale żadna nie zakwitła wtedy, dopiero jak zaczęły się same wysiewać to im się pomerdało
liliowców nie wysiewałam sama, kupiłam siewki, czyli nie było wiadomo, czego się spodziewać a teraz zkwitł jeszcze taki bardzo falbaniasty
jankosia 23:10, 25 lip 2015

Mhm, to one pewnie w takim razie nie są typowymi dwuletnimi, które po wzejściu potrzebują niskich temperatur żeby zakwitnąć. Pewnie tylko jako dwuletnie są uprawiane... No dobra, jako tako jasne A z liliowcami to tylko gdzieś mi się przewinęło że masz siewki i widocznie nie doczytałam że nie twojej produkcji :/ Ciekawam kiedy moje zakwitną, za dziesięć lat?
paniprzyroda 23:15, 25 lip 2015

Musiałabyś dopytać Ewę - ewsyg, o ile dobrze pamiętam z wątku Skąpana w słońcu.