Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Pszczelarnia 13:28, 08 sty 2014

Może troszkę odbiegamy od tematów stricte ogrodowych: ale czuję potrzebę wypowiedzenia się w tym miejscu.
Ja też nie znam szkoły, w której dzieci pomagają w lesie albo plewią miejscowe klomby lub nawet opał zrzucą do kotłowni. Kiedyś przecież w ramach lekcji i po lekcjach to się robiło (Ale teraz tzw. szkoła może usłyszeć, że "moje dziecko nie będzie nikogo w pracy wyręczało". Nie chcę używać słowa "czyn społeczny", żeby się nie kojarzył źle. Jak inaczej kształtować wrażliwość dzieci i dbałość o dobro wspólne?
A nasz przewodnik górski modli się, żeby tylko z dziećmi ze szkoły nie iść w góry, leśnik broni się przed lekcjami w lesie, pani "od przyrody" nie rozróżnia drzew wkoło. Ja nie narzekam, jakby co. Chyba mam dziś pesymistyczny dzień i mocno mi doskwiera (pesymizm).
A myśmy mieli uczniowski ogród kwiatowy i warzywny, warzywa szły doszkolnej stołówki, kwiaty na stoły, każdy pracował tam jak umiał. Opiekowała się tym wspaniała nauczycielka z charyzmatem.

Milka 17:46, 08 sty 2014

Pszczółko, to nie pesymizm, to zdrowe podejście i zauważenie faktu, że za bardzo dzieci od natury odciągnięte; w Anglii dzieciaki przecież wciągają już w taki program.
A teraz wracam, zobaczyć c, co u Marioli
Milka 17:47, 08 sty 2014

Choina wielka i piękna, jak baletnica
paniprzyroda 20:23, 09 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Ja zaprzyjaźnionej rodzinie leśników też pomagałam sadzić drzewka ..... ależ ten czas leci, jak to dawno było.... drzewa już chyba duże
I kiedyś w szkole były akcje sadzenia lasów.. ... widziałam jak las rósł, a teraz go wycieli pod nowe budownictwo.... masakra I w tym wypadku komuna była lepsza..

Czas biegnie zdecydowanie za szybko, a akcje bywały różne, ja pamiętam zrywanie jabłek w sadzie, byliśmy całą klasą z LO, na samo wspomnienie smaku starej odmiany malinówki ślinka cieknie...
paniprzyroda 20:44, 09 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Może troszkę odbiegamy od tematów stricte ogrodowych: ale czuję potrzebę wypowiedzenia się w tym miejscu.
Ja też nie znam szkoły, w której dzieci pomagają w lesie albo plewią miejscowe klomby lub nawet opał zrzucą do kotłowni. Kiedyś przecież w ramach lekcji i po lekcjach to się robiło (Ale teraz tzw. szkoła może usłyszeć, że "moje dziecko nie będzie nikogo w pracy wyręczało". Nie chcę używać słowa "czyn społeczny", żeby się nie kojarzył źle. Jak inaczej kształtować wrażliwość dzieci i dbałość o dobro wspólne?
A nasz przewodnik górski modli się, żeby tylko z dziećmi ze szkoły nie iść w góry, leśnik broni się przed lekcjami w lesie, pani "od przyrody" nie rozróżnia drzew wkoło. Ja nie narzekam, jakby co. Chyba mam dziś pesymistyczny dzień i mocno mi doskwiera (pesymizm).
A myśmy mieli uczniowski ogród kwiatowy i warzywny, warzywa szły doszkolnej stołówki, kwiaty na stoły, każdy pracował tam jak umiał. Opiekowała się tym wspaniała nauczycielka z charyzmatem.

Ewo, zastanawiałam się, co Ci odpowiedzieć. Wyszedłby pewnie niezły elaborat, bo i ilość tematów i ich złożoność jest dyskusyjna, a każdy z nas ma inne spojrzenie, inne doświadczenia i wspomnienia.
Ponieważ całą duszą i sercem siedzę w obydwu środowiskach już baardzo długo, to moje spojrzenie może nieco odbiegać od utartych schematów...
Miło mi, że zechciałaś u mnie podzielić się swymi spostrzeżeniami. Mam nadzieję, że może... kiedyś... przy dobrej kawie...porozmawiamy
paniprzyroda 20:51, 09 sty 2014

Irenko, dzięki, że zaglądasz. Dziś otrzymałam nasiona werbeny od Danusi i chciałabym tylko, żeby urosła taka piękna jak Twoja
Bogdzia 21:20, 09 sty 2014

Przesliczna Twoja choina, rzeczywiście jak królewna. Pozdrawiam.
Pszczelarnia 21:37, 09 sty 2014

Mariolo, fachowe pytanie do Ciebie: ale sadząc je docelowo i ścółkując zaszkodzę im (tym grabom)? Bo my damy radę. Troszkę wyczynowo to będzie ale jest zapał i chęci.
paniprzyroda 21:38, 09 sty 2014

W oczekiwaniu na wiosnę kilka zdjęć z wycieczki do arboretum w Rogowie:

niestety, apogeum kwitnienia rh i azalii zbliżało się już do końca

dla porównania wielkości rh
Gabriela 21:52, 09 sty 2014

Marzę o takich wycieczkach.