Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 14:23, 05 sty 2014

Znalazłam jeszcze trochę koloru, irga

i ognik

Ognik ostatnio przemarza i choruje, ukorzeniłam go i mam młode sadzonki, chyba stary przytnę do ziemi wiosną i zobaczę, jak będzie odrastał. Miałam też pomarańczowy, ale przemarzł zupełnie.
Gabriela 14:56, 05 sty 2014

Ognik na pewno odrośnie i to gęsty. Dawno temu wsadziłam mojego na wygwizdowie i wymarzł do cna, więc wycięłam go do samej ziemi, przesadziłam na ścianę domu no i widziałaś jak teraz wygląda.
Szyszki to i u mnie całoroczny element dekoracji przy wejściu. A w tym roku po raz pierwszy doczekałam się własnych sosnowych. fajnie wygląda ściółka z szyszek w ogrodzie typu leśnego.
paniprzyroda 15:11, 05 sty 2014

Gabrielo, właśnie mam taki fragment w nowym, gdzie wysypuję te pozbierane szyszki pod sosną czarną. Oczary pięknie kwitną u Ciebie.
dominika_rew 15:16, 05 sty 2014

Jakie Ty ładne fotki robisz ja dziś wyszłam z aparatem na ogród, ale zdjęcia nie nadają się do pokazania... pozdrowionka!
Dzidka 18:48, 05 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)

cytryniec

Czy robisz jakieś przetwory z cytryńca?
Mala_Mi 19:24, 05 sty 2014

Mariola....
- najpierw zgodzę sie z wypowiedzią Agnieszki.. w każdym punkcie..
- historię dębu poczytałam... i zgodzę się ... u nas wszystko musi być tragiczne..
- drzew kilka kupiłam większych.. bo stwierdziliśmy, że na tej naszej pustyni musi być jakiś wyższy akcent inny niż domy.. odżałowaliśmy na drzewka po 100, 200 zł.. za sztukę.. i to był strzał w dziesiątkę.. ogród szybko nabrał wyglądu dojrzalszego Warto posadzić nawet jedno większe drzewo..... niby 200 zł to dużo, ale rezygnując z nowej kiecki czy torebki.. to mało.. i służy na całe życie
- o piesio che wejsć do domu.. idę go wpuścić..

AgnieszkaW 20:03, 05 sty 2014

Bardzo ciekawa historia związana z dębem. Miło, że moje przemyślenia o fotografowaniu "wędrują" sobie po innych wątkach i komuś mogą się przydać. Nawet o tym nie wiedziałam, dopiero Mała Mi to uświadomiła swoim komentarzem u Ciebie i cofnęłam do tyłu
Pozdrawiam
paniprzyroda 14:57, 06 sty 2014

Gabrielo, ognik już raz był cięty i odrósł, w ubiegłym roku jednak chorował i rzeczywiście, pewnie przytnę go do samej ziemi.
Dominika_rew

Dzidko, przetworów z cytryńca nie robię, chociaż można go połączyć z gruszkami, podobnie jak jarzębinę. Ususzyłam parę nasion do herbatki. Mam go już kilka lat i od dwóch lub trzech owocuje. Można też robić z niego nalewkę, jak będą już ze trzy szklanki owocu, to spróbuję. Wsadziłam kilka sztuk w nowym, niech już rośnie. W tym roku mam nadzieję na owocki goi u siebie.

AgnieszkaW - pozdrawiam

paniprzyroda 15:18, 06 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Mariola....
- najpierw zgodzę sie z wypowiedzią Agnieszki.. w każdym punkcie..
- historię dębu poczytałam... i zgodzę się ... u nas wszystko musi być tragiczne..
- drzew kilka kupiłam większych.. bo stwierdziliśmy, że na tej naszej pustyni musi być jakiś wyższy akcent inny niż domy.. odżałowaliśmy na drzewka po 100, 200 zł.. za sztukę.. i to był strzał w dziesiątkę.. ogród szybko nabrał wyglądu dojrzalszego Warto posadzić nawet jedno większe drzewo..... niby 200 zł to dużo, ale rezygnując z nowej kiecki czy torebki.. to mało.. i służy na całe życie
- o piesio che wejsć do domu.. idę go wpuścić..

Aniu, zawsze jak mam wybór ciuszek albo roślina, wybieram roślinę, ale to chyba u większość z nas tak ma , a tak naprawdę to nawet nie o pieniążki tu chodzi, chociaż budowę skończyć kiedyś trzeba. Po uzgodnieniach i pertraktacjach z m stanęło na tym, że drzew w nowym nie będzie dużo, a raczej takie, które nie osiągają olbrzymich rozmiarów, bo działka ma 1000 m i stanie jeszcze na niej budynek gospodarczy/letnia kuchnia. Na dziś rosną trzy brzozy dorenbos/3m wys, katalpa/2m, sosna czarna/2m, dwa klony kuliste szczepione na 2,20 no i parę pomniejszych, m.in grujeczniki. Jest tylko jedno miejcse, gdzie mogłabym zamienić rosnące już tam drzewka na większe. Mam nawet pomysł, ale muszę znaleźć odpowiedniej wysokości serby lub coś innego.
paniprzyroda 16:14, 06 sty 2014

Ciąg dalszy koloru

i w słońcu

Niestety, pojedyncze pszczoły, pojawiły sie również.