Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

mirkaka 13:45, 05 gru 2017

Czy masz jeszcze jakieś zdjęcia tej róży? Mam podobną NN pnącą, czy Twoja ma we wczesnej fazie kwiat w środki trochę zaróżowiony?

i nn pnąca

yolka 17:02, 05 gru 2017

Mariola podziwiam Cię, jeszcze masz głowę do doniczowych domowych
Joku 17:59, 05 gru 2017

Mnie też zainteresował twój rozdrabniacz do gałęzi i nie tylko. Właśnie zbieram do skarbonki kasę na taki zakup. Możesz podesłać trochę informacji na PW? Będę ogromnie wdzięczna. Podejrzewam że większość rozdrabniaczy radzi sobie z gałęziami. A mnie właśnie zależy na takim, który poradzi sobie z suchymi badylami np. z bylin.
Gabriela 21:40, 05 gru 2017

Nie masz litości z tymi doniczkami - same piękne.
paniprzyroda 00:07, 08 gru 2017

Mirkaka- zapraszam. Róża zdaje mi się była rozszyfrowana, tylko nazwę gdzieś zapisałam.. poszukam
Małgoś, duży cis rośnie u mnie już 4 lata, zdążył się zaaklimatyzować. Te młodsze też radzą sobie różnie.
Jolu, doniczkowe nie wymagają wiele
Joku - w wolnej chwili wszystko napiszę
Ale w ramach podsumowań sezonu dodam, że szpadelek wąski do bylin złamałam w tym roku trzy razy, urwałam kółka od wózka/taczki, zagubiłam fajną łopatkę, zużyłam kilka par rękawiczek, zużyłam do cna dwa sekatory, ponoć miały być b.dobre
Gabrysiu

Skoro już zaczęłam o podsumowaniach, to dodam, że róż jeszcze nie obsypałam, za ciepło. Za to podcięłam całkowicie ND, zostawiłam tylko długie, młode badyle. Odsłoniłam koło z cisów, które zaczęły się odchylać się do światła.
Wykopałam w sumie 11 róż, część wydałam, część dostała nowe miejscówki.
Dużo bylin, krzewów wydałam w sezonie, sporo poprzesadzałam jesienią, m.in. funkie, które fatalnie posadziłam pod hortkami, część rozchodników.
Liczba cebulowych (jesień 2017) zamknęła się w 1200, razem z drobnicą. Nie wiem, jak to zrobiłam, co prawda część siedzi w doniczkach. Wiosną mam nadzieję pojawi się dużo nowych dla mnie narcyzów i czosnków.
Założyłam nową rabatkę w przedogródku, miałam już na niej gości, sarny przycięły mi tawułki. Szkoda, że nierówno

Teraz zastanawiam się, jak wygospodarować miejsce na szklarenkę i skrzynie. Dotychczasowe były jedynie na tymczasem

mirkaka 16:11, 08 gru 2017

Ale energia bije z twoich poczynań róże teraz przesadzałaś? nie za późno? Zrób tym przesadzanym spore kopczyki.
A dlaczego ND tak silnie przycięłaś, czyżby za wielka była Niezbyt lubię tę różę, bardzo śmieci i jest podatna na mączniaka.
Cebulowe po kwitnieniu wykopujesz? Ja staram się wykopywać, u mnie się mnożą cebule więc w tym roku nie dokupywałam, a właściwie tak, trzy nowe mam
Też będę z niecierpliwością czekać na ich kwiaty
paniprzyroda 20:54, 08 gru 2017

Mirko, róże wykopywałam wcześniej. ND przycięłam, bo za szeroka dołem była, musiałam odkryć nieco cisy. Nie wiem, jak przeżyje ten zabieg U mnie to jest najzdrowsza róża.

Najbardziej chorował MrsJL, zarażał pozostałe i został zniszczony. Zaraził Louis Odier, a ponieważ też już była za duża do tego miejsca, przesadziłam ją w środku lata. Przycięłam na metr, myślę, że się przyjęła, bo łodygi ma cały czas zieloniutkie, ale pędów nowych już nie wypuściła. Czy słusznie myślę, okaże się wiosną.

Margarete 22:04, 08 gru 2017

Cudna ta twoja ND. Moja rośnie u mnie od wiosny 2017 ale ledwo ledwo urosła. Czym pasiesz swoją że tak kwitnie? Przenosiłam ją ze starego czy nowokupiona była do nowego ogrodu ?
Margarete 22:09, 08 gru 2017

p.s. ja też w tym roku poniosłam straty w sekatorach - jeden rozleciał się a drugi odłożyłam przy cięciu żywopłotu z ligustra i potem nie mogłam znależc. Wpadł w żywopłot - odnajdzie się zardzewiały wiosną jak nie będzie liści.
Jedne grabie do liści szlag trafił a taczka też by się nowa przydała.
mira 22:23, 08 gru 2017

He he to podsumowanie świetne

co to za róża ND

będzie nowa szklarenka?

o co chodzi z tym posadzeniem host przy hortensjach? pytam bo mam tak posadzone i już raz je oddalałam i się zastanawiam czy to wogóle dobre - ja mam pod ogrodowymi