Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 19:48, 09 lut 2018

JoannA napisał(a)
Prawdziwe cudeńka nam pokazałaś Mariolu
Szkoda byłoby je tylko dla siebie zatrzymać. Czerpię inspiracje całymi garściami
O roślinki nie martw się Mariolu. U mnie dzisiaj -12 rano na termometrze i nic nie okryte. Tylko róże dostały kopce, a reszta poradzi sobie sama bez okrywania. W ubiegłym roku ogród przetrwał bez strat ponad 20 stopniowe mrozy.

Zrobiłam dziś szybki ogląd ogrodu. Cebulowe trzymają się nieźle, ale przebiśniegi w paczkach zwiesiły główki. Przed ochłodzeniem wyglądały tak

na szczęście nie wszystkie jeszcze tak wystartowały

Skoro inspiracje przydają się, będę coś wrzucać, tylko co na to szefowa?
paniprzyroda 19:53, 09 lut 2018

Nallar napisał(a)

Mnie możesz zadręczać takimi robótkami, podobają mi się bardzo.
Że ja do Ciebie tak późno trafiłam.
Zaczęłam czytać Twój wątek, ale troche tych stroniczek jest.

Troszkę tych stron się uzbierało. ale pisma obrazkowego jest dużo
Dlaczego późno?
paniprzyroda 19:57, 09 lut 2018

Anabell napisał(a)
Chłonę wszystkie cudeńka, pokazuj, pokazuj to nowe wyroby coraz inne zdobienia

Kolorowy szlagmetal mam tylko ozdobić bokami, wystarczy bo sam w sobie jest piękny i szkoda okrywać.
Zamówiłam papiery do dekupage.
Na styropianie słabo moje wyszły, chcę spróbować dać podkład z farb, wyszukiwałam w necie co kupić.

a jakie piękne medaliony z dekupage, dobrze że zajrzałam przed snem.

Haniu, najlepsze jest gesso jako podkład, mnie chwilowo brakło. Najczęściej podbieram sobie tego od gruntowania płócien
paniprzyroda 19:58, 09 lut 2018

Margerytka40 napisał(a)
Podziwiam cichutko Twoje zdolności ,piękne rzeczy tworzysz. Zawsze miałam ochotę na coś podobnego ale jak do tej pory nie spróbowałam. Może kiedyś na emeryturze bo póki co życie pędzi zbyt szybko.

Właśnie dlatego, że pędzi zbyt szybko staram się wykroić czas na takie robótki
paniprzyroda 20:19, 09 lut 2018

Reniu-Rozark, to były fotki poglądowe, zgodnie z obietnicą. I wcale nietrudne dla Ciebie, piękności z ceramiki robisz

Gabriela napisał(a)
Widzę, że działasz z masami i foremkami. Najbardziej mi się podobają szlagmetalowe, biżuteryjne, chociaż obrazki z dziećmi też śliczne.
Z moich doświadczeń wynika, że szlagmetal najlepiej nakładać na pomalowane niewysychającym klejem powierzchnie gładkie, czyli w przypadku bombek i medalionów - z plastiku przezroczystego albo białego.
Styropian jest nierówny, można go częściowo wygładzić papierem ściernym, ale nigdy nie będzie idealnie gładki. Styropianowe bombki, które robiłam, są wyłącznie gęsto-kwiaciaste, malowane kilkakrotnie werniksem, a i tak z bliska widać że nie są idealnie gładkie, bo serwetki są cieniutkie.
Tak się wymądrzam, jakbym zrobiła tysiąc bombek.

Gabrysiu, nieważne, ile bombek zrobiłaś, istotne są słuszne spostrzeżenia Jednak dobrej jakości polski styropian pomalowany jw. pisałam gesso da się obrobić. Warunek - do około 30 warstw lakieru i szlifowanie w międzyczasie. Tylko kto ma na to czas? Dlatego jedna czy dwie warstwy lakieru szklącego załatwiają sprawę

Szlagmetal faktycznie najlepiej wygląda na akrylu, a co powiesz na taką doniczkę? Stała podmalowana ze dwa lata i czekała na swój czas. W zamierzeniu
miała być taka glamour sfatygowana życiem Z glinkami lekkimi próbuję, ale odkryłam nową, inną i dużo tańszą masę, czekam na dostawę i będę próbować

nie mogłam uchwycić błysku wosków, brak słoneczka
Nallar 20:31, 09 lut 2018

paniprzyroda napisał(a)

Troszkę tych stron się uzbierało. ale pisma obrazkowego jest dużo
Dlaczego późno?

W takim wątku jak Twój wolałabym być na bieżąco, ale już niedługo będę.
paniprzyroda 20:46, 09 lut 2018

Miło czytać tyle ciepłych słów, zostawiam różyczki

i aminek, latem stale obecny w kuchni

Ewo, mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie, inaczej szkoda czasu

Pszczółko, figa dla Ciebie, innych zdjęć nie posiadam. W chwili obecnej wypuszcza zielone pączusie, jedne już spadły, bo nie podlałam

jolanka 20:58, 09 lut 2018

Mariolu, po pierwsze nie mogę się napatrzeć na Twoje coraz nowe pomysły
Po drugie, co jest na klejone na tej doniczce? Ta ozdoba jest ze styropianu? Gdzie się cos takiego kupuje?
anabuko1 20:58, 09 lut 2018

Oooo Mariolu twoje bommki to wyzsza szkoła niż moja.
Nic , ja zaczynam i ucze się.
I aż sprawdzałam skąd jesteś, bo po nauki, aż przyjechałabym .A tu niewiadoma dla mnie
Doniczki rewelacja.!
A gdzie takie sztukaterie kupujesz ??
Dorota123 21:17, 09 lut 2018

Lubię do Ciebie zaglądać jesteś taka twórcza, od razu zaczyna mi się chcieć .
Zaczęłam robić pisanki, oklejam je byle czym i liczę na ciekawy efekt. W ruch poszły bandaże, koronki, sznurki, złotka i farba akrylowa. Nigdy wcześniej nie robiłam nic takiego, ale lubię wyzwania, a Ty motywujesz mnie swoimi działaniami bardzo. Pozdrawiam