Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

laurowisnia 11:14, 01 mar 2018

Twórczy Twój wątek, oj bardzo, podziwiam.

Nie wiem jak z kwitnieniem krokosmii ale posadzona pomarańczowa jedną zimę wytrzymała, nie kwitła bo podjadły ją nornice, dosadziłam drugą, czekam co będzie.
abiko 11:21, 01 mar 2018

Piękne ciemierniki, mi w donicy te pełne nie przezimowały, ale w tym roku dokupię na bank
Milka 07:31, 03 mar 2018

Mariola podziwiam, mistrzyni rękodzieła )
Oby do wiosny, choc kalendarzowo tuż..tuż.
Mam tyle planow, a tu sezon się skraca.
Pozdrawiam
Bogdzia 18:48, 03 mar 2018

Piękna masz kolekcje ciemierników. Ozdób nie chwale bo nie ma odpowiednich słów.
paniprzyroda 09:22, 04 mar 2018

4 marzec, zima, -13 stopni rano, brr.
Wczoraj wreszcie wysiałam pierwsze nasiona stipy, rozplenicy i parę innych.
Z pomidorami jeszcze poczekam z tydzień.
Przesadziłam agapanty, fiołki, anginki przycięłam, reszta domowych roślin dostała porcję świeżej ziemi.
Zrobiłam w końcu porządek z nasionami, które corocznie mi się zostawały "na wszelki wypadek". Ileż tego było, z np. takimi opisami
- nasiona z kieszeni ??
- śmieszne od ...
- zbierane pod płotem w..
- cudo bordowe od ...
- wysiać natychmiast... (przeleżały dwa lata)

Nasionka zasilą łąkę, co powschodzi to powschodzi, za chwilkę wysyłam

Wyrzuciłam torebeczki po wysiewanych wcześniej kwiatach ( po co ja je zostawiałam?)
zlikwidowałam etykiety, większość nazw znam, niektórych roślin już nie mam, pozostałe nazwy po prostu zapisałam w notesie ogrodniczym,
ciekawe torebeczki z wymianek zostały, no bo jak się pozbyć takich cudeniek?

Odkryłam, że nie przezimowała mi przysłana jesienią bulwka dalii, którą zostawiłam na przechowanie w zimnym pomieszczeniu - zła byłam okrutnie, nadmiar opieki jej zaszkodził chyba
popołudniowe spotkanie z moją Danusią zaowocowało szybkim wypadem do marketów celem przeglądu nowych dostaw bulw, kłączy i cebul; dobrze, że byłyśmy we dwie, to jedna drugą upominała tekstem, "nie masz miejsca na to" i kolejne opakowanie lądowało w koszyku a z tyłu głowy miałam zakodowane, no przecież straciłaś tę bulwkę

w związku z tym kolejne partie kompostu rozmrażają się w kotłowni, paznokcie do totalnej renowacji, no bo kto by pomyślał o rękawiczkach do wysiewów i przesadzania

wieczorem młody wrócił ze spotkania plantatorów i dorzucił do moich nasion kolejną porcjękiedy ja to wysieję

a w ramach przygotowań do tegorocznego wysadzania bulw latem ususzyłam takie kulki, teraz rozkruszone wzbogacają w ziemię w doniczkach Jankosiu, ale na kompost już się nie piszę

paniprzyroda 10:12, 04 mar 2018

Agatko, kule styropianowe, wzmacniane, klej musi być mocny przezroczysty, wszystko jedno jaki, na zdjęciach nie widać koloru, pozostaje jeszcze obróbka końcowa, by wytrzymały warunki na zewnątrz. Sama nie wiem, czy to się sprawdzi.
Mirkaka, kuleczki to mikrokulki szklane.
anabuko1 - Aniu, jak przeglądałam zdjęcia, to aż sama sobie nie wierzę, ile tego jest i kiedy ja to zgromadziłam. Pierwsze trzy lata nowego ogrodu to było sianie, rozmnażanie i kupowanie roślin. Teraz miałam przystopować, ha
Witaj Koliberku też lubię ciemierniki, jak widać
Winnie, za miłe słowa dziękuję. Wątek jak inne, raz żyje, raz zwalnia. Na pięć lat prawie to nie jest zbyt obszerny
Mira, a jest takie paliwo? Skorzystałabym

Wielu roślin pewnie nie miałabym, gdyby nie to forum. Podobnie było z ciemiernikami.
Te zwykłe białe miałam od zawsze, orientalne zakupione na lokalnym rynku. Posadziłam je w dwu miejscach, obok cisa i tam przygotowałam placyk z wymaganym podłożem: gliniasta moja ziemia uzupełniona piaskiem, popiołem, kompostem, skorupkami jajek i troszkę dolomitu. Przyjmowały się wszystkie bez problemu, wysiewały. Dorósł i zakwitł mi także ogryzek z kapersów, niemniej jednak na kwitnące siewki trzeba poczekać.

Niestety, w tym roku musiałam je przesadzić, ale wydaje mi się, że dobrze to zniosły. Wszystkie zawiązały pąki kwiatowe, teraz liście mają zmrożone i leżą. Tutaj prawdopodobnie zmienię linię kostki, będzie dla nich więcej miejsca.

Część posadziłam pod krzewami i tutaj kilka mi wypadło, chyba był za duży busz. Derenie jednak wykopałam jesienią, w ich miejsce posadziłam cisy i resztę ciemierników, jak będzie, okaże się w sezonie. Nie mogę znaleźć wiosennej fotki.

Wycinam liście przed kwitnieniem, aby zapobiegać chorobom grzybowym.
paniprzyroda 10:13, 04 mar 2018

dubelek, zostawiam ptaszka

i zapowiedź kilku fot żółtej rabaty

paniprzyroda 11:21, 04 mar 2018

Laurowiśnio, któregoś wieczoru znów zaginęłam w Twoim wątku. Zachwycałam się pięknymi różami Krokosmie wysadzę do doniczek wcześniej.
Abiko, ciemierniki warte grzechu. Nawet same zdrowe liście zdobią, kupuj
Irenko, faktycznie wiosna mogłaby już być, u nas i tak przyjdzie później, niż u Ciebie.
Bożenko, rozumiem Twoją złość na mrozy, nie lubię zwiniętych liści różaneczników i chociaż wiem, że tak musi być, to widok jest nieco przygnębiający. Nie mam w nowym rodków, brak miejsca i wiedzy. Ale zawsze mogę podziwiać u Ciebie. Ranniki i przebiśniegi dadzą radę, jeśli przed mrozami kwiatów nie pokazały.

kolejna rabata, umownie nazywana żółtą, wiosenne zdjęcia

paniprzyroda 12:20, 04 mar 2018

Długo zdjęcia się wgrywają, spróbuję później.
paniprzyroda 12:44, 04 mar 2018