Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Wendy79 18:51, 15 kwi 2018

Wróciłam dzisiaj z ogródka działkowego rodziców z kilkoma sadzonkami, w tym z sasanką. Jak ją potem się rozmnaża? Przez podział czy się sama wysiewa?
AgnieszkaW 19:50, 15 kwi 2018

Mariolu, czekałam właśnie na Twoje Papageno, są piękne. Nie wiesz przypadkiem, czy zebrane z nich nasionka mają szanse wykiełkować? Ja szukam tych prawdziwych, mocno strzępiastych, pełnych, ale są mieszańce (tak jak ta Twoja fioletowa) lub bardzo drogie. Jeśli mateczna roślina powtórzyłaby cechy, to proszę o zebranie nasionek dla mnie.
paniprzyroda 22:27, 15 kwi 2018

Wendy79 napisał(a)
Wróciłam dzisiaj z ogródka działkowego rodziców z kilkoma sadzonkami, w tym z sasanką. Jak ją potem się rozmnaża? Przez podział czy się sama wysiewa?

Można i tak, i tak. Zawsze dzielę wiosną, jak tylko ruszą. Jak przekwitnie, wysiać od razu nasiona. Może sama się wysiać, ale siewki mikrusie, trzeba uważać, by nie wypielić. Podobne są do kiełkującej marchewki. Kiedyś ktoś z rodziny zadowolony z siebie oznajmił mi, że wypielił wszystkie marchewki, które rozsiały się na skalniaku. To były sasanki Ponieważ fioletowych mam dużo, nie pozwalałam dojrzewać nasionom. Jednak w ubiegłym roku zrobiłam wyjątek, widać już wschodzące siewki. Zrobię fotkę, jeśli chcesz.
Dla odmiany
paniprzyroda 22:38, 15 kwi 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Mariolu, czekałam właśnie na Twoje Papageno, są piękne. Nie wiesz przypadkiem, czy zebrane z nich nasionka mają szanse wykiełkować? Ja szukam tych prawdziwych, mocno strzępiastych, pełnych, ale są mieszańce (tak jak ta Twoja fioletowa) lub bardzo drogie. Jeśli mateczna roślina powtórzyłaby cechy, to proszę o zebranie nasionek dla mnie.

Agnieszko, z największą radością zbiorę dla Ciebie nasionka. Nie wiem, czy powtórzą cechy, ale zawsze można spróbować. Powinna jeszcze być biała Papageno, ale na razie siedzi cichutko
nie wiem, czy te fotki już były

ta w rzeczywistości jest bardziej amarantowa
paniprzyroda 22:59, 15 kwi 2018

Wczoraj rozłożyłam 200m linii kroplującej, żeby to było po prostej, to pół biedy. Zostało się jeszcze 100, ale muszę dokupic złączki. Po południu eM robił wertykulację trawnika, grabiłam wszystkie suchoty. Załadowałam na przyczepę wszystko, co jest do przewiezienia i skończyłam już po ciemku. Sił starczyło mi tylko na wejście do wanny, bo pod prysznic już nie Dziś ogrodowo prawie odpoczywałam, wykopałam tylko fragment zagrzybionej obwódki bukszpanowej. Część zupełnie łysych wyrzuciłam, część zielonych posadziłam do donic, jeśli się utrzymają, to będą kule. Rosły obok zdrowych kul i bałam się, że zaraza się przeniesie. Posypię je popiołem, jak Ewa. Wykopałam też trzy molinie i podzieliłam, przenosząc w inne miejsca. Ziemia jest wilgotna, bo w piątek była burza i solidnie podlało, niemniej w donicach trzeba już podlewać codziennie.
Niskie coś te żonkile, miało je być widać zza obwódki. W przyszłym roku mogą być wyższe? to jesienne sadzenie

AgnieszkaW 09:43, 16 kwi 2018

mira 14:00, 16 kwi 2018

Ciekawa jestem jak wyszłaś z wanny .
Rutewka jak byla przesadzona to może jeszcze nie wyjść.
Powojnik u mnie juz jest i prawie bym go wyrwała ale nie jest.
Ta linia mnie zastanawia. U mnie w kwietniu deszczu nie bylo.
Zmykam podlewam.
Pszczelarnia 14:06, 16 kwi 2018

Wyższy poziom cywilizacji ogrodowej - linia kroplująca ...

Wendy79 18:11, 16 kwi 2018

Poproszę zdjęcie siewek sasanek, będę wiedziała jak wyglądają, jeżeli zechcą się wysiać u mnie W ogóle to nie sądziłam, że tak się szybko uczę, dwa sezony i już wiele roślin rozpoznaję z siewek i gdy z ziemi wychodzą. Nawet mama mnie podpytuje co to może być
paniprzyroda 21:08, 16 kwi 2018

Mira, jakoś dałam radę
U nas pada od wieczora, zdążyłam po pracy podzielić i wsadzić trzcinniki. Wykopałam jedynego miskanta jakiego miałam, denerwował mnie, pójdzie na kompost. Wyrudowałam również karpy dwóch pęcherznic. Zostawiłam tylko jedną ciemną, którą tnę bezlitośnie. W małym ogrodzie zabierają za dużo miejsca. Posadziłam dwuletnią sadzonkę arcydzięgla, resztę wydałam już jesienią. Wykopałam stare karpy ożanek, młodym zmieniłam miejsce. Wykopałam jednego cisa, nie miał żadnych szans na przeżycie, cały zżółkł i usechł po jesiennym przesadzaniu. Szkoda, bo miał już ok. dwóch m. Pozostałe dwa mają się dobrze. Tym sposobem mam miejsce na ewentualne drzewo. Myślałam o magnolii, ale to wietrzne miejsce. Chociaż kusi mnie bardzo. Chciałabym białą, podobną do tej w starym ogrodzie, dziś wygląda tak
od dołu

z tarasu