Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

mirkaka 07:46, 11 kwi 2018

Pędów róż nigdy nie kompostuję, tnę na małe kawałki i wrzucam do worów na wywóz bio odpadów, albo palę u siebie . tak samo liści róż nie kompostuję żeby chorób nie roznosić.
Szklarenkę budujesz ech te chciejstwa
mirkaka 07:52, 11 kwi 2018

Też dojrzewam do takiej decyzji w sprawie róż, wywalić te co choruję i nie są zbyt piękne. A mam takich kilka. Moja Bonica choruje zawsze na mączniaka ale jej bym nie wywaliła, na razie Schneewitchen za to sama zdecydowała że wyleci, chyba bardzo mi przemarzła w tym roku albo ze starości już pada, bo jej kondycja słabła już od kilku lat.
Iwk4 07:59, 11 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Kasiu, już

Cudnie. Rok temu patrząc na fotki u mnie tez juz zaczynały tulipany, a teraz jeszcze nie widać pączków.
Ścinki od roz na kompost po zmieleniu?
paniprzyroda 22:59, 12 kwi 2018

Gocha, Kindzia, Wendy 79, Dorota123, Gruszko - Haniu, Mirkaka - jak widzę, każdy radzi sobie na swój sposób z kolczastymi resztkami róż. Pytacie, co z nimi zrobię. Nie kompostuję ich, to byłaby mnożarka chorób. Nie palę, bo jestem przeciwniczką wypalania jakichkolwiek odpadów z ogrodu, wystarczy, że robi to sąsiad z jednej i z drugiej strony. Nie tnę na kawałeczki, bo przy tej ilości masy dłoń wysiądzie i tak już dałam jej czadu i boli, prawą chwilowo nie mogę docisnąć sekatora. U nas nie odbierają bio. Wszystkie gałęzie są ułożone na plandece i zostaną przewiezione do starego ogrodu, tam jest miejsce na składowanie takich odpadów, grubych gałęzi, żywopłotowych resztek. Raz na jakiś czas wjeżdża maszyna - rębak i po problemie. Niemniej po tegorocznym cięciu wszystkiego na raz: hortensji, róż, krzewów doszłam do wniosku, że ilość róż muszę ograniczyć, tegoroczne mrozy skutecznie mi w tym pomogły. Powinnam zejść do ok. 60 krzaczków Jesienią skróciłam czerwone Leosie i kilka innych, nic się złego nie zadziało. To chyba jest sposób na rozłożenie w czasie ilości odpadów i wrzucenia ich wtedy do rozdrabniarki na spokojnie.
Mam rękawice do róż, to był kiedyś dobry zakup, bo podrapań powyżej łokcia było niewiele
Annabuko1 - nie wiem, czy to wiosna, czy to już początek lata, na szczęście popadało i wręcz słychać, jak wszystko rośnie
szafirki w donicy

szafirki w gruncie
paniprzyroda 23:09, 12 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
O już jest szklarenka! Ja swoją umyłam - praca dla alpinisty .

Mnie zaś te wyrodzone sterczące tulipany denerwują okropnie. Do róż jeszcze nie podchodziłam. Ale ja z niektórymi już na jesieni zrobiłam porządek.

Żurawek nie mam dużo, niektóre dobrze przezimowały.

Ewo, czytałam o mydle u Agnieszki Szklarnia leży w paczkach, podejrzałam jedynie jak fizycznie wygląda ten poliwęglan. Na razie nie mam zdania
Żurawki widać, że odbijają całkiem nieźle. Jednak te najstarsze skróciłam do poziomu gleby, widać pączki na łodygach, niech się odmładzają.
Tulipany kwitną

paniprzyroda 23:18, 12 kwi 2018

Mirkaka - szklarenka na razie leży i czeka na złożenie i czas na to przede wszystkim.

paniprzyroda 23:22, 12 kwi 2018

Iwonko, pewnie i u Ciebie jakieś pączki tulipanów widać
Krokusy przekwitły, przebiśniegi, iryski również. Cebulice i puszkinie jeszcze kwitną, śnieżnik też, widać, jak się mnoży

Kasiek 23:25, 12 kwi 2018

Pieknie i pachnaco prawda?
paniprzyroda 23:30, 12 kwi 2018

Kasiek napisał(a)
Pieknie i pachnaco prawda?

Dodam jeszcze soczyście

i włochato

Kasiek 23:34, 12 kwi 2018

Smiechoty puchate