Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka

Ania74 09:24, 05 maj 2014

Na skarpie wymarzła i podupadła mocno macierzanka cytrynowa i własnie myślę, czym by ją zastąpić. Mam kilka typów: berberysy bagatelle, jeszcze smagliczki, albo to i to... burza mózgu.
Ania74 08:22, 06 maj 2014

Wczoraj ogłosiłam strajk... Nie pójdę do ogrodu dopóki jest tak zimno... ni ma! W dodatku dzieciaki poprzeziębiane - wszystkie i trwa leczenie katarów i kaszlów. A tak długo był spokój. Maj zaczął się zdradliwie :/
A ja po tygodniowej przerwie machnęłam 30 minut treningu na orbi i dałam radę , a już się bałam że wymięknę.
Gocha 12:39, 06 maj 2014

Witam Aniu. Przecudowne te skrzynie na warzywa- to moje marzenie mieć takie skrzynie ale chyba marzenie nie do zrealizowania na razie. Będę śledziła Twoje postępy w ogrodzie. Pozdrawiam
A_gawa 08:33, 07 maj 2014

Ania74 napisał(a)
Witajcie!
Cztery lata temu przeprowadziliśmy się z mężem i 3-miesięcznymi bliźniakami do nowej leśniczówki.
Świeżo wybudowana duża chałupa i spora działka do zagospodarowania, fajna sprawa. Małymi kroczkami, bo dzieci pochłaniały sporo czasu, staraliśny się zagospodarować teren. Od razu się przyznam, że z marnym skutkiem. Zdjęcia zrelacjonują przebieg tych zmagań.
orka ekologiczna...

Nie będę oryginalna. Tęskni się za takimi widokami, poszanowaniem natury i naprawdę zdrowymi warzywami. Aniu, fajnie Ci tam.

A_gawa 08:35, 07 maj 2014

Ania74 napisał(a)
Skończyliśmy nasze skrzynie na warzywa... Mam nadzieję, że do zimnej Zośki zapełnimy je ziemią i wio!

Aniu, czy takie dechy kładzie się od razu na ziemi? Widzę jakieś kostki - daje się je pod całą powierzchnię? Folia zabezpiecza przed wilgocią i też ją na dno?
A_gawa 08:36, 07 maj 2014

Podoba mi się u Ciebie - jest swojsko i bez wypacykowania.
Ania74 09:31, 07 maj 2014

Cieszę się, że zajrzałaś do mnie. I potwierdzam, że swojskość to nuta przewodnia mojego ogródka. Im dłużej jestem na ogrodowisku tym bardziej precyzują się moje preferencje ogrodowe... tzn. z dala od egzotów, prostych linii, symetrii, zbytniego ładu. Jestem z natury trochę niepożądna i choćbym nie wiem jak się starała nigdy nie będzie u mnie jak spod igły. Zresztą nie zależy mi na tym...
Co do dech, to jest świeża sprawa, w fazie eksperymentu, więc sama się uczę, ale...
Położyliśmy dechy (to dobre słowo, bo to są naprawdę dechy na 6 cm grube) na linii z kostki, żeby nie stykały się bezpośrednio z gruntem, środek pusty, folia kubełkowa na ścianki od środka... Za tym przemawiał mój wewnętrzny głos. Chociaż angielskie skrzynie, na których się trochę wzorowałam nie mają żadnej folii. Ta folia ma ułatwić przesychanie ścianek. Jak to się sprawdzi - zobaczymy
Luckaa 11:20, 09 maj 2014

Ania74 napisał(a)
Trochę ogólnych widoków...

I trochę detali...

Jakie piękne kolorowe dywany, ja nie mam żadnych niskich kwitnących roślinek, wogóle się na tym nie znam, mozesz wymienić kilka nazw, tych kwiatków, które masz na skarpie?
Ania74 22:34, 09 maj 2014

Luckaa- Witaj w moich skromnych progach Mogę oczywiście
Smagliczka skalna - żółta, żagwin-fiolety, floks szydlasty - róż, biały, błękity i skalnica Arendsa - róż.
Bardzo wdzięczne i niezawodne gatunki
AgnieszkaW 22:45, 09 maj 2014

Aniu, pięknie zakwitł Ci skalniak