Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

tusiawka 20:45, 19 mar 2015

Jagoda lawenda czeka na swoją kolej, brzydko wygląda ale jeszcze może poczekać.

Muszę skończyć wycinanie miskantów, bo już zaczynają zielone wypuszczać.
W zeszłym roku była to w miarę lekka praca, w tym muszę ją dzielić na etapy, tak się kępy rozrosły.

Po zdjęciach u Marzenki ruszyłam też ciąć Seslerię, bo u mnie również kłosy już czekają.

Z rozpędu pocięłam też carexy. W zeszłym roku je czesałam po przekwitnięciu ale przy takiej ilości, to było strasznie dużo pracy. A tak już teraz mam ładnie. Testowałam w zeszłym roku i te cięte po kilku tygodniach były nie do odróżnienia z czesanymi.

W ogrodzie królują krokusy wielkokwiatowe.

katiaxx 20:53, 19 mar 2015

to kosodrzewiona pumilio ? lubisz ją?
jazzy 20:58, 19 mar 2015

Pięknie!
leon60 21:07, 19 mar 2015

jazzy napisał(a)
Pięknie!

o tak !
Jagodaa 21:13, 19 mar 2015

Marta, co to za carex, bo nie pamiętam, albo nie pisałaś. Ja swoje też tak ciachnę, mam w porównaniu z Tobą śladowe ilości, ale i tak w zeszły roku ich czyszczenie zabrało mi dużo czasu.
Magda70 21:17, 19 mar 2015

Ja właśnie kilka carexów też tak przyciełam bo miałam eksperymentować...to już nie będe i wszystkie tak ciachne...bo też mam ich troszkę.

Moja the beatles kiepsko wygląda po zimie. Też chyba już ją ciachnę bo pod spodem są fajne zielone listki..
tusiawka 21:39, 19 mar 2015

katiaxx napisał(a)
to kosodrzewiona pumilio ? lubisz ją?

Mam ją w trzech miejscach i w każdym wygląda inaczej. Zdecydowanie nie służy jej cień. Króciutko będę jej zawsze przyrosty przycinać bo na być prowadzona nisko. Generalnie niczym mi nie podpadła .
katiaxx 21:41, 19 mar 2015

no ,masz, nie wiedziałam że przyrosty się przycina - w sensie te brązowe czubki na wiosnę - ucinasz całe ? bo i się łasnie nie podoba wyrosnięta, nei wiedziałam ze można ją prowadzić nisko
tusiawka 21:51, 19 mar 2015

katiaxx napisał(a)
no ,masz, nie wiedziałam że przyrosty się przycina - w sensie te brązowe czubki na wiosnę - ucinasz całe ? bo i się łasnie nie podoba wyrosnięta, nei wiedziałam ze można ją prowadzić nisko

Generalnie najlepiej je wyłamywać, ale jeszcze nie teraz, tak w maju jak już się zielone zrobią. Ile wyłamiesz, taki przyrost będzie. Zawsze jednak troszeczkę zostawiaj. Ja ciacham, bo wszystkiego mam dużo i się nie wyrabiam, ale wtedy zawsze część igieł też jest ciachnięta.
Magda70 21:54, 19 mar 2015

Kasiu ja przycinam połowę...lub nawet więcej czasami. Tzn uszczykuję