Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Margarete 10:52, 10 kwi 2014

I ja , i ja....tez chcę poogladac
Buziaki zostawiam !
Nikita 14:18, 10 kwi 2014

ana_art – jeszcze raz wielkie dzięki Aniu

Bogdzia, Krys, Robertop - bardzo dziękuję ... no to kochani lecimy w takim razie do kolejnej seteczki...

Alisonek, popcarol, Mala_Mi, Bogdzia, an_tre, Margarete – zakupy po drodze w szmaragdowym zostawiłam….miłorzęby na razie mało ciekawe, bo jeszcze listków nie mają….takie rozciapiżone badyle na pniu. Berberysy też dopiero maciupeńkie listki wypuściły. Wszystkie roślinki czekają w przechowalni…Może w sobotę (jeżeli nie będę pracowała…a na to właśnie się zanosi) zrobię im zdjęcie.

Powoli kupuję i gromadzę „zieleninę” do zasiedlenia nowych kulkowo-bukszpanowych rabatek. Myślę, że jakieś
2 tygodnie mi zajmie, aby zmagazynować wszystkie potrzebne egzemplarze. I wtedy jeden wypad do szmaragdowego, kilka przymiarek jak obsadzić grządki i sadzenie w hurtowych ilościach….

Chwilkę, ktoś dzwoni do drzwi, zaraz wrócę....
Nikita 14:40, 10 kwi 2014

Już jestem. To kurier. Przyniósł paczkę, którą zamówiłam. Już się chwalę…..

Zakup nr 1 – to szlifierka kątowa…dla mnie…nareszcie ją mam (planowałam zakup już od pół roku)…jest superaśna…. Jestem „typową” kobietą - więc takie rzeczy mnie kręcą… tu coś przyciąć, tam coś przeszlifować – po prostu drobne, damskie robótki.

A teraz bardziej ogrodowo.
Zakup nr 2 - nożyce do trawy i krzaczków, maja dwa wymienne ostrza. Takie małe, fikuśne akuratne do kulek bukszpanowych…w sobotę wypróbuję w „szmaragdowym”

I zakup nr 3 - sekatorek.
Jest wyjątkowo wygodny, bo ma możliwość regulacji rozwarcia rękojeści (czyli wersja „do dłoni męskiej” i „do damskiej”) lub jak kto woli ustawianie dwóch pozycji - dla cięcia mocnego lub szybkiego.
Nikita 14:44, 10 kwi 2014

Acha... znowu bym zapomniała… muszę przekazać dla kogoś pewne info:

tajemniczy wielbiciel (Ogrodowiska oczywiście) – „masz wiadomość”
Wiem, że już chyba nieaktualne, ale znalazłam na forum wpis o rdeście…cytuję >>> Rdest auberta. Zaraza rośnie w tempie niewyobrażalnym, obrasta wszystkie rośliny w koło, nie można nad tym zapanować, a cięcie wymaga nie lada pracy. Przerósł mi przez domek na narzędzia, miałam zielony sufit , który rozsadzał dach. Polecam tylko wtedy gdy chcemy, aby nam pożarł jakiś budynek, który szkoda zburzyć a chcemy bardzo szybko ukryć w zielonej gęstwinie.
Zimą straszy plątaniną łysych gałązek.<<<

A teraz coś dla twojej B.- pokaż jej wpis o ogródkach ziołowych, niech sobie poczyta….ostatnio mnie o nie pytała
Tu masz linka
https://www.ogrodowisko.pl/watek/172-ogrodki-ziolowe-ziola?page=3
Pozdrawiam
malgorzata_s... 14:54, 10 kwi 2014

Zakupy do kobiecych robótek extra Takie nożyce do trawy i krzewów też mam w planie Szlifierkę oglądaliśmy z Emem ostatnio w Obi też w planie Sekatorek miałam w ręce dokładnie ten ale zakup odłożony bo sekatorków mam kilka i trzeba się opanować Buziam
Nikita 15:07, 10 kwi 2014

malgorzata_s - Gosiu, a ja sekatorek musiałam kupić....jeden już mi się ze starości rozleciał, a drugi jest tak wielki, że mam problem, żeby go w ręce utrzymać (bardzo nie wygodny jest...i sprężyna wylata...)
Jak przetestuje moje nowe "sprzęta" w szmaragdowym to ci pędzikiem przybiegnę donieść czy warto kupić.
malgorzata_s... 15:10, 10 kwi 2014

Nikita napisał(a)
malgorzata_s - Gosiu, a ja sekatorek musiałam kupić....jeden już mi się ze starości rozleciał, a drugi jest tak wielki, że mam problem, żeby go w ręce utrzymać (bardzo nie wygodny jest...i sprężyna wylata...)
Jak przetestuje moje nowe "sprzęta" w szmaragdowym to ci pędzikiem przybiegnę donieść czy warto kupić.

Dzięki kochana będę dźwięczna Jak nożyce się sprawdzą do buksików to kupuję
Kasik 18:09, 10 kwi 2014

Zakupy super- po prostu rzec można- kobiece.

A nożyce sprawdzają się bardzo- u mnie drugi sezon. Zastanawiam się tylko jak z ich ostrzeniem, bo już by im się przydało. Czekam na foto relację - zresztą - jak każdy .

Buziak
malgorzata_s... 18:44, 10 kwi 2014

Domek dla owadów to skrzynka z nie pomalowanego drewna. Podzieliłam skrzynkę poprzecznymi przegródkami a potem w jednej umieściłam cegłę dziurawkę w dziurki włożyłam słomę i suche trawki, w drugą klocki drewniane nawiercone różnymi średnicami wierteł, trzecią wypełniłam pociętymi bambusami ale może być wszystko co ma puste łodygi. Można także dać szyszki, wiklinę
popcorn 20:13, 10 kwi 2014

haha, szlifierka kątowa? no poszalałaś nożyce może sobie kiedyś takie strzelę, albo zażyczę jako prezent Roślinek do cięcia coraz więcej i rosną!!
Buziam!
k.