Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 09:29, 11 lut 2015

Bogdzia – nie martw się o mnie, ja twarda kobitka jestem… Buziaczki przesyłam

polinka – Polinko, dobrze się domyślasz…wybierasz się może na jedno z tych majowych spotkań???

Krys – Krysiu, nie ma sprawy, wiesz że zawsze jak tylko będę mogła, służę pomocą i radą…a w kwestii aranżacji kuchni tym bardziej.

Agnieszka_B, iwonadm – to było super spotkanie…ale nie mogłoby być inne…u nas wszystkie ogrodowe imprezki są rewelacyjne… Niecierpliwie tupiąc nóżkami czekam już na następne
Nikita 09:35, 11 lut 2015

A teraz troszkę wspomnień....
W czerwcu „wyświetlany” był w moim wątku miniserial ogródkowy, czyli metamorfoza „szmaragdowego” (dla przypomnienia str.146, jak nie zapomnę to na dole wkleję link). Potem była wakacyjna przerwa techniczno-regeneracyjna, a od września… miało nastąpić wznowienie emisji. Jednak ciągle byłam w rozjazdach… najpierw u Małej_Mi, potem w Kutnie na Święcie Róży i w Skierniewicach na Święcie Kwiatów, aż w końcu spotkanie ogrodowiskowe w Wojsławicach okazały się ważniejsze i jakoś tak zeszło. W następnych miesiącach pochłonęły mnie zupełnie nieogrodowiskowe sprawy i całkiem zapomniałam o moich ogrodowych metamorfozach. Teraz w oczekiwaniu na wiosnę mam chwilkę wolną…czas więc na nowe odcinki…

odcinek 6 – nakręcony jeszcze w czerwcu i nie co poprawiony we wrześniu pt. „mała rzecz… a cieszy”.

mało reprezentacyjna ściana garażu

wystarczył jeden krzaczek Goi, drewniana kratka szybciutko machnięta impregnatem, nikomu niepotrzebna ławeczka, malutka biała różyczka (prezent od Margarete) i dokupiona całkiem nie dawno róża Artemis….
Jak róże nie co podrosną i zaczną kwitnąć powinno być fajnie

Nikita 09:37, 11 lut 2015

odcinek 7 – pt „grunt to frunt, czyli malutka rabatka przy wejściu”, która przez dłuższy czas straszyła wchodzących gości… teraz stała się żółtą rabatką (prawdę mówiąc nadal mi coś nie trybi… na wiosnę mus wprowadzić kolejne zmiany)

fotka przed

i po

odcinek 8„kolejne kółko w szmaragdowym”. Rabatka była jakaś taka nijaka… brakowało „piętra” i koloru. Rozplenica od Caroli i 3 żurawki załatwiły sprawę

przez jakiś czas było tak…

a teraz jest tak…

Edit: link do poprzednich metamorfoz „szmaragdowego”…czyli fundamentalnej reorganizacji zsynchronizowanej z radykalnym przeprojektowaniem prowadzących do drastycznej poprawy wizerunku, które to były wprost proporcjonalne do sił witalnych, wydajności szpadla oraz zasobności portfela:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=146#post_4
zbigniew_gazda 10:00, 11 lut 2015

Nikito - czego jak czego ale sił witalnych to u Ciebie dostatek. Pięknie pokazałaś zmiany a ściana garażu nie do poznania.
Kasya 10:04, 11 lut 2015

Fajne zmiany
Co to za pnącze masz na tej kratce ?
I napisz prosze z czego ta scieżka po łuku przy garazu
rozark 14:58, 11 lut 2015

przydałyby się dla porównania zdjęcia po tym roku, jak roślinki podrosną
super pomysł
zmałpuję u siebie jak pozwolisz, chyba że masz jakieś ale ?
szemusia 22:30, 11 lut 2015

"fundamentalnej reorganizacji zsynchronizowanej z radykalnym przeprojektowaniem prowadzących do drastycznej poprawy wizerunku, które to były wprost proporcjonalne do sił witalnych, wydajności szpadla oraz zasobności portfela"

No nie, Nikita, czy Ty jakis filolog, czy co?!

Powaliłaś mnie tym tekstem
rozark 22:48, 11 lut 2015

Nikita 12:36, 12 lut 2015

zbigniew_gazda – Zbyszku, siły witalne skrzętnie magazynowane przez zimę niecierpliwie wypatrują wiosny…nowa (hortensjowa) rabatka czeka w kolejce na realizację.
A ściana garażu szpeciła niesamowicie, koniecznie musiałam uruchomić specjalny program naprawczy…

Kasya – już Kasiu odpowiadam:
Na kratce rośnie kolcowój, częściej spotykany pod nazwą Krzew Goji. Bardzo szybko się rozrasta (na moim zdjęciu z metamorfozy to 3 miesięczny krzew posadzony z maluteńkiej gałązki), kwitnie od wiosny do późnej jesieni…

potem pojawiają się charakterystyczne, czerwone owoce, popularnie zwane jagodami goji i pozostają na krzewie do pierwszych przymrozków

Natomiast ścieżka po łuku wykonana jest z betonowego drewna ogrodowego…super wygląda i znakomicie spisuje się w ogrodzie – polecam.
http://pointbud.pl/c/betonowe-drewno,222.html
http://www.brukbet.budoskop.pl/firmy/wizytowka,192,4,,produkt,21,,bruk-bet-drewno-ogrodowe.html

rozark – Reniu, „małpuj” sobie do woli…ile tylko chcesz… nie mam nic przeciwko. Buziaki przesyłam

szemusia – he he, ale mnie rozbawiłaś Beatko…żaden ze mnie filozof…tak mnie wczoraj „naszło”…to tylko jednorazowa erupcja talentu literackiego z wyraźnymi wpływami bełkotu nomenklatury urzędniczej… Pozdrawiam cieplutko
Nikita 12:48, 12 lut 2015

Spieszę donieść, że dziś od godziny 9.12 pączkowanie pączków rozpoczęte…

Zapraszam, można się częstować....ale kobitki pamiętajcie że...

- klasyczny pączek o wadze 80 gramów, ma 341 kilokalorii i około 13 gramów tłuszczu
- pączek hiszpański (tzw. gniazdko) - w 100 gramach ma ponad 400 kilokalorii i 18 gramów tłuszczu
- mały pączek z lukrem i dżemem ma 290 kcal i 11 gramów tłuszczu
- pączek z adwokatem ma 237 kcal i 9 gramów tłuszczu
- pączki mini w 100 gramach mają około 415 kilokalorii i około 60 gram tłuszczu
- faworki: 1 faworek to 87 kcal, i 5,5 grama tłuszczu

A potem żeby spalić kalorie z jednego pączka to:
12 minut wchodzenia po schodach
20 minut biegania
30 minut jeżdżenia na łyżwach
40 minut szybkiego spaceru
45 minut namiętnego całowania
50 minut odkurzania
60 minut trzepania dywanu
60 minut tańca
120 minut pisania na komputerze
120 minut seksu
150 minut rozmawiania przez telefon
180 minut kąpieli
180 minut zmywania
240 minut snu
300 minut za kierownicą
600 minut oglądania telewizji bez przekąsek

W sumie to do wiosny jeszcze trochę czasu zostało... zdążymy zrzucić zbędne kalorie, więc częstujcie się śmiało, smacznego życzę !!!