Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Margarete 16:13, 01 gru 2016

Uprasza sie o znak że zyjesz
fotki ci daruje bo nie ma co pokazywać (przynajmniej u mnie) ale że tak powiem : daj głos !
Buziam!
Nikita 21:49, 01 gru 2016

Bogdzia – fajnie, że zaglądasz. Z tymi różami do wazonu to nie zły pomysł…muszę spróbować....tylko nie wiem czy nie jest już za późno.

yolka – ha ha…nie kuś kochana, nie kuś …!!!

Margarete – Małgoś, jestem ! Zdjęć faktycznie nie będzie, bo nie ma co focić.
U mnie spoko...organizuję sobie czas w oczekiwaniu na wiosnę. Jutro jadę do Krakowa, ale patrząc co dzieje się za oknem zastanawiam się co zapakować. Pada deszcz, więc pora na kalosze…ale w weekend będzie śnieg, więc może jednak kozaki. Hmmm…ciepłe rękawice czy parasol…oto jest pytanie ???
rozark 08:25, 02 gru 2016

Niestety pąki się nie rozwiną postoi w takiej fazie jak jest i zacznie podsychać
Margarete 11:54, 02 gru 2016

Fajnie że sie odzywasz i wszystko ok. Wekendu w Krakowie zazdroszczę, na pewno będzie juz wystrój i klimat świąt a do tego snioeg i piekny Kraków...oj, mniam...pysznie.
ren133 12:25, 02 gru 2016

Chyba i rękawice i parasol musisz zabrać miłego wyjazdu
Nikita 10:53, 07 gru 2016

rozark – oj, szkoda, myślałam, że to dobry pomysł i że jednak zakwitną

Margarete – Małgoś, śniegu było mało, ale pogoda dopisała…było piękne słoneczko i leciutki mrozik. Kraków przecudny, klimatyczny w świątecznej szacie. Wyjazd wcześniej nie planowany (taki zupełny spontan)… świetnie się bawiłam, wróciłam naładowana pozytywna energią i z wspaniałymi wspomnieniami.

ren133 – Reniu, jednak ciepłe buciki i rękawice wzięłam. Myślę, że w kaloszach też bym nie zmarzła…rozgrzewał nas wspaniały humor, świetna zabawa i grzańce kupione na krakowskim rynku.
Nikita 10:57, 07 gru 2016

Kraków cudny…pięknie udekorowane ulice, choinka na Rynku Głównym, kiermasze Bożonarodzeniowe – w Krakowie zdecydowanie można poczuć już magię świąt.

Setki zmotoryzowanych Mikołajów…zamiast sań z reniferami …lśniące Harley,e, BMW i Hondy

Stragany na kiermaszu świątecznym…
…ozdoby choinkowe i bombki można było kupować prawie na kilogramy….

te ze słodyczami mijałam szerokim łukiem, bo od samego patrzenia przybywało kilogramów….

a to stragan z ceramiką „Bolesławiec” – ulubione "skorupy" niektórych ogrodniczek…dziewczyny ta fotka specjalnie dla Was. Wszystko było cudne, mieli nawet bombki do zawieszenia na choinkę….oj wydałoby się tutaj całą wypłatę….

Nikita 11:01, 07 gru 2016

Dla tych którzy jeszcze nie widzieli polecam niesamowite muzeum znajdujące się kilka metrów pod rynkiem krakowskim ….. całkiem niedawno odkryte, dopiero od kilku lat udostępnione dla zachwycających.
Muzeum jest naprawdę unikatowe w skali światowej ze względu na swoją lokalizacje jak i sposób przedstawienia historii oraz eksponatów….prawdziwe cudo techniki XXI wieku, zrobione naprawdę na wysokim poziomie. Za parę złotych (dokładnie 19 zł) można podziwiać i poczuć klimat starego Krakowa. Pierwszy raz widziałam muzeum w takim wydaniu…nie wyobrażałam nawet sobie, że można z dawnych traktów i starych murów (czytaj: sterty kamieni i bruku) zrobić taka atrakcję. Rewelacyjne połączenie historii z nowoczesnością….interaktywne ekspozycje, multimedialna wystawy, nawet elektroniczne atrakcje dla najmłodszych… naprawdę górna półka.

widok na Kościół Mariacki z podziemi krakowskiego rynku

Rozbawił mnie poczet królów polskich wiszący na jednej ze ścian…niby tylko kopie znanych rycin i grafik …jednak każdy z królów widząc zbliżającą się wycieczkę (wzbudzając zaskoczenie i radość wszystkich) niespodziewanie przesyłał uśmiech lub „puszczał oczko” do zwiedzających. Kazimierz III Wielki też ukradkiem spoglądał ma wesołe turystki z Łodzi i...się uśmiechnął…
rozark 11:24, 07 gru 2016

Muzeum robi wrażenie, byłam już 2 razy też polecam
Margarete 15:56, 07 gru 2016

Ale fajne foty z Krakowa wstawiłaś
W tym nowym muzeum pod rynkiem jeszcze nie byłam, mam w planach ale nie wiem kiedy....teraz zachęcona twoimi wrażeniami wiem że musi to rychło nastąpić

Uwielbiam takie rynki z jarmarkami światecznymi, zawsze zazdrościłam Niemcom gdy wyjeżdżałam tam służbowo to w tym przedświątecznym okresie każde prawie nawet najmniejsze miasteczko miało taki jarmark tradycyjny z karuzelami, straganami, grzanym winem i spotkaniami znajomych. Od kilku lat bywam regularnie na jarmarkach wrocławskich i mimo że niby co roku jest podobnie to podba mi sie zawsze, ta atmosfera, te ozdóbki, te choinki, te zapachy, te światła...

p.s. ceramika z Bolesławca - od czasów naszej wyprawy jest u mnie obecna codziennie, lubie ją