Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 08:32, 18 lut 2017

Bogdzia - a widzisz Bogdziu…Pestka56 znalazła szczegół w kosodrzewinie i AnnaCh też dużo dojrzała różnic. U mnie w pracy dziewczyny też podglądały i nawet mnie zaskoczyły, bo jedna odnalazła 9 a druga 8 szczegółów…no ale one młode dziewczyny i jeszcze mało zmęczone oczka mają. Przyznaję, dwa szczegóły dość trudne były, ale reszta to przecież kwiatuszki, duże, małe albo po prostu ich brak.
No dobra Bogdziu, mniejsza o to, teraz coś co bardziej ucieszy twoje oczy….
Nikita 08:34, 18 lut 2017

Rękodzieło rzemieślnicze z zakresu ciesielstwa (no… może bardziej stolarstwa) uprawiałam wczoraj wieczorem….ale zacznę od początku. I z góry przepraszam, za przydługie słowo wstępne i brak jakiejkolwiek reklamy, ale zarobiona jestem i nie mam czasu na pierdoły.

Styczniowe liczenie ptaków, „ptasie” tematy, dyskusje i zdjęcia na wątku u Bogdzi oraz nie odparta chęć obcowania ze skrzydlatymi przyjaciółmi spowodowała, że zapragnęłam stać się dumną posiadaczką budek lęgowych.
Przemierzony w dłuż i w szerz internet ujawnił olbrzymią różnorodność w tej materii…
Od ohydnych budek lęgowych wykonanych z najtańszej płyty paździerzowej pomalowanej farbą olejną w kolorze mętnej kałuży z lekkim odcieniem zardzewiałej metalowej rury, po „ptasie” apartamentowce zaprojektowane w najnowocześniejszej technice i z elementami najmodniejszego design’u.
Po krótkim namyśle w kwestii „ptasich mieszkań” podjęłam decyzję…sama wyprodukuję budki lęgowe. No i stało się…kilka dni później… są!!! Nowiutkie, wcale nie brzydkie, spełniające wszelkie normy, pachnące jeszcze drewnem.
Nikita 08:38, 18 lut 2017

Fotorelacja w telegraficznym skrócie.
Gromadzenie elementów składowych…

….już coś widać…

…no i co? Mogą być?
Nikita 08:40, 18 lut 2017

Dla chcących iść moim przykładem, a naśladowanie mile widziane - kosztorys:
2 deski ( długość 2,5 m) nabyte drogą kupna za łączną kwotę 44 zł.
wkręty w ilości ok. 100 sztuk – 3 zł.
cięcie desek – znajomości w BRICO + obietnica wspólnego wypicia kawy – 0 zł.
wycięcie 2 otworów wlotowych – zaprzyjaźniona wiertarka chrześniaka – 0 zł.

Podsumowując … całkowity koszt to 47 zł. Robótki ręczne, których efektem było powstanie 5 budek lęgowych zajęły mi 1 godzinę 15 minut. Tak więc, obiekt moich poszukiwań (w ilości 1 sztuka) kosztował mnie 9,40 złotych oraz 15 minut lekkiej i przyjemnej pracy.
Radość, zadowolenie i duma - bezcenne !

Margerytka40 09:06, 18 lut 2017

Ja się nie znam na budkach ale te Twoje fajnie wyglądają. Daj znać jak ci je ptaszki zasiedlą. Ja na razie mam jedną ale jak już uporam się z ogrodem to powieszę może więcej.
zbigniew_gazda 09:17, 18 lut 2017

Gratulacje Madziu. Świetna robota. A dla jakich ptaków one są przeznaczone? Sprawa pewnie do dyskusji ale brakuję mi "lądowiska" czyli wystającego kołka. Pozdrawiam.
rozark 10:18, 18 lut 2017

jak wycięłaś okrągły otwór?
Margerytka40 10:27, 18 lut 2017

rozark napisał(a)
jak wycięłaś okrągły otwór?

Sory że się wcinam są takie specjalne jakby nakładki na wiertarkę i nimi wycina się kółka.
Nikita 16:35, 18 lut 2017

Margerytka40 – Asiu, ja do tej pory żadnej budki nie miałam i moje biedne ptaszki szwędały się gdzieś po krzakach, tujach tudzież innych chaszczach. Teraz będą miały eleganckie domki…mam nadzieje, że im się spodobają.

zbigniew_gazda – Zbysiu, budki lęgowe raczej przeznaczone dla pliszek, rudzików, czyżyków, kopciuszka lub wróbelka. Tak przynajmniej naucza wujek Google. Z internetu wzięłam projekt i odpowiednie wymiary.
Sikorki w tym roku zostały pokrzywdzone, ale obiecuję pomyśleć o nich za rok.
Z odpowiednio wystającym kołkiem też u mnie nie wesoło, bo z drzewami raczej deficyt (jeden młodziutki platan i jedna małoletnia śliwa), ale mam za to dłuuuuugi mur zarośnięty bluszczem i winobluszczem gdzieś do wysokości 3,5 metra i gesty ponad 2 metrowej wysokości żywopłot. Aaaaaa i jeszcze jednego świerka mam i potężny krzew lilaka…jakąś miejscówkę się wybierze. Jutro jadę wieszać budki.

rozark – Reniu, Margerytka40 ma racje. Poprosiłam chrześniaka, który posiada w pracy taki profesjonalny sprzęt żeby mi wyciął.
https://www.castorama.pl/inspiracje-i-porady/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/wiertarki-wkretarki-i-mloty/akcesoria-do-wiertarek-udarowych/jak-nawiercac-duze-otwory.html
Są takie specjalne wiertła do betonu, np. jak chcesz wywiercić duży otwór pod puszkę elektryczną, ale są też takie całe zestawy otwornic do drewna.
http://falontech.com/index.php?p85,zestaw-otwornica-do-drewna-11el
Ha ha, teraz zobaczyłam jak w tej ofercie z linkiem powyżej napisali zwrot „płyta wiórowa”
Bogdzia 16:36, 18 lut 2017

Madzia cudne , tez bym takie chciała ale ze mna na kawe juz nikt nie bedzie chciał isc