Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 09:37, 03 lip 2018

W niedziele od rana „Szmaragdowy” podlewał drobny deszczyk a temperatury raczej nie zachęcały do prac ogrodowych. Postanowiłam pojechać na wycieczkę…obojętnie gdzie… byleby świeciło tam słońce i było choć o kilka stopni cieplej. Rzut oka na mapę pogodową Polski i w drogę…
Do sekty „moherowych beretów” w prawdzie nie należę, ale nigdy tam nie byłam, więc stwierdziłam że czas udać się w tamtym kierunku (tym bardziej, że zapowiadano w tych stronach piękną pogodę)
Licheń.
Wiedziałam, że ta monumentalna pięcionawowa bazylika z centralną, złoto-srebrną kopułą jest obecnie największą świątynią w Polsce, ósmą w Europie i dwunastą na świecie. Ale dopiero na miejscu zobaczyłam ogrom tej budowli.
Światło wpada do wnętrza przez tyle okien, ile jest dni w roku – 365, a wejść do środka można przez tyle drzwi, ile rok ma tygodni – 52. Do kościoła prowadzą 33 stopnie nawiązujące do lat życia Jezusa Chrystusa na ziemi a w świątyni znajduje się 12 kolumn, symbolizujących dwunastu apostołów.
W dzwonnicy (mierzącej 68 m) umieszczono dzwon „Maryja Bogurodzica”, ważący prawie 15 ton. Jest to największy dzwon w Polsce i trzeci pod względem wielkości w Europie. Ma średnicę 3,12 m, wysokość 4,40 m, a jego 400-kilogramowe serce każdego dnia oznajmia zbliżające się południe.
W sanktuarium znajdują się także największe w kraju organy. Mają one w sumie 157 głosów realnych i 12.323 piszczałki. Instrument pod względem wielkości jest czwarty w Europie i trzynasty na świecie.
To tyle ciekawostek. Teraz relacja zdjęciowa.

Ta malutka, biała plamka na schodach – to ja….macham do Was.

Nikita 09:39, 03 lip 2018

Ogrodowo też było na co popatrzeć....

jakość zdjęć fatalna bo robione przez brudna szybę

Widzicie ile jeszcze jest miejsca do posadzenia roślinek….ale by się tam poszalało ogrodowo !!!!!!!!
Margarete 22:58, 03 lip 2018

Ale to ogrom! I chyba przerost formy....nie wiem czy przed ponad dwoma tysiącami lat Twórca tej cudownie szczerej, prostej, opartej na miłości do innych i pomocy bliźnim w swoim założeniu -idei/religii, myśli filozoficznej czy wiary (nie chciałabym nikogo obrazić) chciałby takiego przepychu, takiego blichtru, zbytku....ciekawe...
Margarete 22:59, 03 lip 2018

p.s.a wycieczki zazdroszczę bo ja to "powsinoga" jestem i też mnie nosi
Nikita 06:58, 07 lip 2018

Margarete - jeśli nigdy nie byłaś w Licheniu to musisz pojechać i zobaczyć na własne oczy ten kolos...
No widzisz i już masz propozycję na kolejną wycieczkę...może w jakiś kolejny piękny, wakacyjny weekend.

P.S. A jeżeli jesteś "powsinoga" to na następna wycieczkę pojedziemy gdzieś razem...obiecuję!!!
yolka 17:20, 07 lip 2018

A od Lichenia do mnie tylko godzinka i normalność... kościółek też mam w pobliżu
Nikita 01:45, 09 lip 2018

yolka - w twoich stronach będę gdzieś w okolicy stycznia (przynajmniej takie są plany)... i wówczas na pewno cię odwiedzę.
Wpadnę do ciebie na gorącą herbatkę i na pogaduchy !!!!
Nikita 02:10, 09 lip 2018

W ten weekend przedstawicielki ekipy łódzkiej gościły w bajecznie kolorowym ogrodzie !!!!
Margarete, AgataP i ja we własnej osobie wybrałyśmy się, na zaproszenie Gochy do Lublina.
Cudny ogród, z prześlicznymi jeżówkami, lawendową łączką na której setki motyli, bzyków i bzyczków powodowały, że cała rabata żyła własnym życiem.

Nikita 02:26, 09 lip 2018

Zaczarowany ogród...

Nikita 02:36, 09 lip 2018

...biżuteria ogrodowa zachwycała

moje serce skradła, ukryta wśród liści hakone, dźdźownica "Madzia" w pomarańczowej czapeczce...ha ha