Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

AnnaCh 20:56, 22 sie 2018

Jankosia, aż się zalogowałam, żeby Ci napisać, że chyba słońce Ci ostro przygrzało, bo pitolisz straszne głupoty Chciałabym mieć tyle ogromniastych rabat tak dopracowanych i ogarniętych jak Twoje. Daj już spokój, było super, a pod psią budą same usiadłyśmy
P.S. Za rok w sierpniu, to może przyjedziecie do Piotrkowa na Rol-Szansę i zaglądnięcie w końcu do mnie? Może się wreszcie odważę
Nikita 09:55, 23 sie 2018

Margarete – Małgoś, spotkań będzie jeszcze mnóstwo, więc na pewno nie raz podpiszesz listę obecności. Przecież wiesz, że takie „powsinogi” jak my nie przepuszczą zbyt wielu okazji na oglądnięcie pięknych ogrodów.
A rodzina to rzecz najważniejsza i chwile z nią spędzone - bezcenne.

anna_t – masz rację Aniu, utrafiłaś w samo sedno – „nietuzinkowy ogród”

Bogdzia napisał(a)
Ja tez do Ciebie na relacje, fajnie ze juz wstawiłas ale stanowczo mnie tam za dużo.

Bogdzia – nie da się Ciebie wymazać gumka „myszką”…jesteś z nami i jesteś na fotkach (koniec i kropka…bez marudzenia mi tutaj)

rozark, ren133, Krys – no jak we trzy krzyknęłyście to Jankosia na pewno usłyszała podziękowania !
Nikita 09:56, 23 sie 2018

popcorn – my też Cię wszystkie całujemy !!!
Jak coś będziesz wiedziała w sprawie host to krzycz, ale jeśli są jakieś problemy to przecież nie ma „parcia na szkło”.

paniprzyroda – dziękuję Mariolko, nawet nie zauważyłam, że cyknęłaś mi fotkę.

lwk4 – Iwonka, jeśli dobrze pamiętam to jeżówka GREEN JEWEL – śliczna jest.

Krys – Ooooo…u ciebie też na zdjęcie się załapałam.

Wendy79 – oj, dobrze, żebyś wiedziała że dobrze... Fajne z nas babeczki…ha ha
Nikita 10:00, 23 sie 2018

Monka – ogród nietuzinkowy, tak jak sama Jankosia jest nietuzinkowa. To świetna dziewczyna, koleżanka i ogrodniczka, więc i jej ogród też musi być wyjątkowy, nieprzeciętny i efektowny.

MalGosia – super spotkanie, w wspaniałym ogrodzie i w fantastycznym towarzystwie !!!

jankosia napisał(a)
Teraz już mogę się wam przyznać, że jeszcze na kilka dni przed spotkaniem myślałam żeby je odwołać. Zazwyczaj to właśnie w sierpniu mój ogród prezentuje się najfajniej. W tym roku jednak, z powodu moich zaniedbań wygląda fatalnie. Kocham was za to że dzielnie udawałyście, że tego nie widzicie- to wielka i cenna umiejętność (pielęgnujcie ją, bo jeszcze się wam przyda). Nie zmienia to jednak faktu, że czułam się źle goszcząc was w tak niesprzyjających warunkach. Kiedy Renia opowiadała o tym jak perfekcyjnie została przyjęta ostatnio przez naszą forumową koleżankę to ja zdałam sobie sprawę że siedzimy pod psią budą, bo skonstruowane przez nas na prędce zacienienie tarasu nie zdało egzaminu. I zrobiło mi się przykro i głupio jednocześnie :/ Mam wielką nadzieję że w przyszłym roku zobaczymy się w tym samym miejscu, o tej samej porze, a ogród będzie wyglądał o niebo lepiej niż teraz.

jankosia – ble, ble ble…gadaj sobie a my i tak swoje wiemy. Ogród jest cudny a będzie jeszcze piękniejszy jeśli zrealizujesz swoje wszystkie plany.

yolka, AnnaCh – Jankosia jest po prostu zbyt skromna, by zachwalać swój ogród…więc my to musimy robić, żeby ludzkość dowiedziała się (i zazdrościła…ha ha) jakie śliczne ogrody mamy po sąsiedzku.

Nikita 10:01, 23 sie 2018

Na 3 dni oderwałam się od świata rzeczywistego i …pojechała na żagle. Było wspaniale. Przepłynęłam wzdłuż i wszerz całe jeziora Pątnowskie, Wasoskie, Mikorzyńskie, Ślesińskie oraz część kanału Ślesińskiego.
Kontakt z dziką przyrodą, bliskość wody, wspaniałe widoki, piękna pogoda, wszędzie kwitnące na żółto nuphary (grążel żółty), dzikie ptactwo, na obiad świeżo złowione okonie, a wieczorami ognisko na piaszczystej plaży i rechot żab - wrażenia po prostu bezcenne !!!
No i ta cieplutka, czysta woda. Jezioro Ślesińskie w wakacje jest zasilane ciepłą wodą z pobliskich elektrowni poprzez kanał zrzutowy z jeziora Licheńskiego. W niektórych miejscach temperatura wody wynosi 34ºC – rewelacja…jak małe dziecko nie chciałam wyjść z wody!
No i do tego wszystkiego jeszcze przyjemność żeglowania !!!
Nikita 10:03, 23 sie 2018

na horyzoncie (po środku zdjęcia) widać (ledwo, ledwo ale widać) Sanktuarium w Licheniu

Nikita 10:08, 23 sie 2018

Pewnego dnia poniósł nas troszeczkę duch żeglarstwa i woda z jeziora nalewała się nam przez burtę – istne szaleństwo!

było też coś dla Margarete – jej ulubione spływy kajakowe

wielkość małż po prostu powalała

a wieczorem…

Nikita 10:11, 23 sie 2018

A teraz seria zdjęć dla Bogdzi (przepraszam za jakość zdjęć ale robione aparatem z telefonu)
czapla siwa

kormoran suszący sobie skrzydła

dwie czaple białe

i jeszcze jedna

Zrobiłam też zdjęcie zimorodkowi (piękny ptaszek – Bogdzia byłabyś zachwycona), ale niestety telefonem nie wyszło…
Margarete 14:41, 23 sie 2018

O rany jak ja bym i pożeglowała i pokajakowała, zazdrość mnie zżera....cudnie tam
MalGosia 09:53, 24 sie 2018

Madziu
bardzo mi miło, że mogłam Was (Ciebie i Pana psa) poznać, w końcu !!!, osobiście
po moim powrocie, moje dziewczynki zwariowały i nie odstępowały mnie ani na chwilkę - ależ musiał feromonów męskich Twój Pan (całuśny) zostawić
moje zaproszenie - aktualne!
ogród piękny - a hosty - superaśne!!! oby dziś tylko padać chciało