Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 20:14, 29 kwi 2019

Nikita 20:17, 29 kwi 2019

Potem uroczy dom, cudowni domownicy i wspaniały pokaz talentów naszej gospodyni

uczta na stole

i prezenty !

Nikita 20:21, 29 kwi 2019

A w niedzielę od rana wyjazd na targi w Opatówku.

Targi ogrodnicze trochę zawiodły…wystawców mniej niż w tamtym roku, asortyment też jakiś nieszczególny ale jedna rzecz bardzo cieszyła….robiłyśmy zakupy w kroplach deszczu. Nareszcie deszcz !!!!!!!!!!

Mino wszystko bagażnik szybko się wypełnił.

Po targach na rozgrzewkę pyszny bigos z kiełbaskami u naszej kochanej Krysi, porcja ploteczek i dobrego humoru, a na deser wspaniała szarlotka.

PS. Krysi ogród w strugach deszczu tak samo cudowny jak zawsze !!!
GorAna 21:18, 29 kwi 2019

Madziu dzięki za fotorelację z Waszych wojaży

Tulipan Doll's Minuet
Jutro pstryknę mu lepsze zdjęcie.
Buziaki
Kasya 06:17, 30 kwi 2019

Nikita napisał(a)
Za nami weekend pełen wrażeń. Ekipa łódzka poszalała ogrodowo.
W sobotę pojechałyśmy na Kujawy na liczenie tulipanów u Ani z Kamiennego kręgu.
Po drodze obowiązkowo szkółka w Pakości…no nie mogłyśmy przypuścić takiej okazji.

Szkółka wypasiona, ilości roślin przyprawiające o zawrót głowy…rojniki, żurawki, jeżówki, trawy, iglaki i MILIONY inny roślin !
Dziewczyny obłowiły się doniczkowo, ja natomiast przepadłam już po pierwszych 50 m od wejścia do szkółki…zaatakował mnie hangar wypełniony tysiącami host. O matuchno…mnie nie można zabierać w takie miejsca !!!
Powtarzałam sobie po cichutku: „kupię tylko jedną, malutką hostę…tylko jedną…taką maciupinkę…”
Hmmm………KŁAMAŁAM !!!
Wytaszczyłam stamtąd 9 doniczek!
Na pocieszenie dodam tylko, ze ceny były wielce atrakcyjne (zwłaszcza po osobistej interwencji właściciela)
Rany gdzie ja je posadzę! Mus szykować nowa rabatkę (zwłaszcza, że mam jeszcze w „szmaragdowym” nieposadzonych 6 zadoniczkowanych host, kupionych w tamtym sezonie)

Ale fajnie !

I Opatówek .... ja juz nie mogę tak szaleć zakupowo
paniprzyroda 22:57, 03 maj 2019

Super relacja to tylko u Ciebie Madziu. Dzięki za wszystko. Prawda, że warto było troszkę zjechać z drogi?
Nikita 09:36, 06 maj 2019

GorAna - bardzo podoba mi się ten tulipan...muszę poszukać na jesień cebulek

Kasya - ja też nie mogę szaleć doniczkowo/zakupowa...a szaleję. To jest silniejsze ode mnie. Tak jak mogę zapanować nad przygarnięciem nowych bylin, trawek i krzaczków tak gdy zobaczę fajną hostę to po prostu wymiękam.

paniprzyroda - oj warto, warto !!!
Nikita 09:40, 06 maj 2019

Majowy weekend miał był ogrodowy, ale pogoda troszkę pokrzyżowała moje plany.
Szybki reset i reorganizacja gotowa:
- skręciłam nowe szafki kuchenne (przyjechały tuż przed majówką)
- odmalowałam mój garaż bo od dawna już wołał: …„brzydki jestem, rusz doopę i zrób coś ze mną”…
- spędziłam jakiś czas przed komputerem i znalazłam w necie wakacje dla syna (koniecznie chciał aby wylot był z Łodzi…)
- wypróbowałam nowy przepis i upiekłam chleb „z naczynia” (pierwszy raz piekłam chleb)

- wieczorami aktywowałam spotkania ze znajomymi
- zaliczyłam także zupełnie spontaniczny wyjazd po okolicy …ze zwiedzaniem
- no i jeszcze super wycieczkę (nasza Margarete kiedyś polecała ten kierunek zwiedzania, więc jeśli mieliśmy zimny i pochmurny dzień to dlaczego by nie)
Nikita 09:42, 06 maj 2019

Wycieczka naprawdę nietypowa bo…odwiedziłam kopalnię srebra.
Na początek trochę historii, czyli skansen maszyn parowych, przejazd kolejką wąskotorową i Muzeum Górnictwa.
Potem kask na głowę, zjazd windą górniczą na głębokość 40,5 m i niezwykła podróż labiryntem górniczych korytarzy. Atrakcyjności dodają efekty dźwiękowe - odgłosy towarzyszące ciężkiej pracy gwarków. Ale prawdziwym hitem jest przepływ łodziami po zalanych chodnikach kopalni.
Niska temperatura i duża wilgotność, dodatkowo pozwalają poczuć ówczesną atmosferę oraz surowe warunki panujące w podziemiach kopalni.

Nikita 09:43, 06 maj 2019

W pobliżu Kopalni Srebra znajduje się równie ciekawa atrakcja turystyczna - Sztolnia Czarnego Pstrąga. Warto także tam zajrzeć, by słuchając legend o gwarkach oraz niezwykłych górniczych opowieści udać się w kolejny rejs korytarzem wykutym w skale dolomitowej. W migotliwym świetle lamp karbidowych, po krystalicznie czystej wodzie, pokonujemy łodziami 600-metrową podziemną trasę. Na uwagę zasługuje fakt, że łodzie poruszają się dzięki sile mięśni przewodnika, który to odpychając się od ścian sztolni wprawia w ruch płynące łodzie.

Fajne miejsca, warte odwiedzenia, dostarczające niezapomnianych przeżyć. Polecam !

PS. Obydwie atrakcje, zarówno Kopalnia Srebra jak i Sztolnia Czarnego Pstrąga trafiły na prestiżową listę światowego dziedzictwa UNESCO