Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na skraju sadu

Ogród na skraju sadu

Neska 14:07, 01 maj 2011

Syla napisał(a)
Z tej rabaty likwidujemy hosty . Zostają tulipany , widzię , że jest tam jeszcze jałowiec, i nie wiem co jeszcze? Jeszcze ostatnie pytanie to jest słoneczna rabatka ?

Sylwuś tam nie ma jałowca.
Neska 14:16, 01 maj 2011

Syla napisał(a)
Nie wiem czy to dobry pomysł np pod te jabłonki posadzić irgę

Irga Dammera 'Major' - Niski krzew z gałęziami leżącymi na ziemi, z czasem ukorzeniającymi się. Osiąga zaledwie 10-15 cm wys. Liście nieopadające na ziemię, ciemnozielone. Kwiaty białe, V-VI. Owoce jasnoczerwone , bardzo liczne. Toleruje wszystkie rodzaje gleb. Doskonała roślina okrywowa, tworząca zimozielone kobierce.

I tak w momencie zbioru można rozłożyć agro i strząsnąć jabłuszka z drzewa, a nawet jak takie zbombarduje irgę to się jej nic nie stanie

No właśnie szkoda mi host pod jabłonkę. A może wcisnę je od północy tam gdzie miał być żywopłot, ale tam cień całkowity, dom zasłania słonko od południa Dalej przy bramie rośnie jeszcze drugi orzech.
Syla 14:40, 01 maj 2011

To może odniosę się w pierwszej kolejności do rabatki słonecznej :

Syla 14:44, 01 maj 2011

I ta część bardziej zacieniona :

Z rumianki również wiosną mogą wyglądać tulipany.

Syla 14:49, 01 maj 2011

to tak na szybko .... żeby przeanalizować krok po kroku to muszę poświęcić znacznie więcej czasu . Wydrukuję sobie narysowany plan i na spokojnie muszę go przeanalizować , żebu umieć się u Ciebie w ogrodzie swobodnie poruszać z moją kiepską albo wolno działającą wyobraźnią
Neska 14:59, 01 maj 2011

Sylwia to jest troszkę inaczej. Studnia z drugiej strony na rabacie (środek podwórka) i rosną tam już hortensje. Wrzucam szkic...

Resztę można poprzesadzać.
Neska 15:05, 01 maj 2011

Syla napisał(a)
to tak na szybko .... żeby przeanalizować krok po kroku to muszę poświęcić znacznie więcej czasu . Wydrukuję sobie narysowany plan i na spokojnie muszę go przeanalizować , żebu umieć się u Ciebie w ogrodzie swobodnie poruszać z moją kiepską albo wolno działającą wyobraźnią

No z tą kiepską wyobraźnią to przesadziłaś. Trudno jest się połapać na podstawie kilku zdjęć. Ta moja studnia jest na środku podwórka, dlatego chciałam trochę schować ją na rabacie, ale tak żeby był jakiś do niej dostęp. (darmowa woda do podlewania) Stojąc na wprost tej rabaty gdzie teraz rosną w słońcu hosty na prawo jest studnia, a na lewo jabłonki. Marzyły mi się tutaj hortensje i już tam są.
Neska 15:08, 01 maj 2011

Sylwia ale projekciki super. Ja to jeszcze u kogoś coś wymyślę a u siebie guzik z pętelką.
Joanka 15:14, 01 maj 2011

Neska napisał(a)
Sylwia ale projekciki super. Ja to jeszcze u kogoś coś wymyślę a u siebie guzik z pętelką.

Ja to ani u siebie, ani u kogoś
Syla 15:14, 01 maj 2011

Co ile cm masz posadzone hortensje ?