Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na skraju sadu

Ogród na skraju sadu

KasiaWB 19:01, 01 maj 2011

Kasiu,
wiem coś o zaniedbanej działce i ogromie pracy, która i nas czeka w przyszłości, ale... chcę żeby było pięknie i również się nie poddam będę trzymała kciuki za Twój ogród, bo działkę masz dużą i ładną.
A jak przeczytałam Twój wątek i różne wypowiedzi, to tak mi się nasunęły pomysły ze studnią, skoro już tam jest i to położona centralnie myślę, że skoro jest jak piszesz paskudna, to trzeba tą paskudę przerobić na pięknotkę )) szczególnie, że chyba będziesz na nią patrzyła z tarasu
A, że wymaga to wszystko czasu .... oczywiście wszystko wymaga czasu i przemyślenia, lepiej dłużej pomyśleć i zaplanować i dopiero realizować, niż wykonać ciężką pracę na nic. Można ten temat również przemyśleć finansowo. Nie wiem jak wygląda czy jak będzie wyglądał dom i jego elewacja, jakie planujecie ścieżki i z czego, ale można do omurowania zastosować podobny materiał. A może trafi Ci się coś z odzysku np. stare, ładne cegły z rozbieranego w okolicy domu.... Nie muszą to być oczywiście cegły. Poszukaj w wyszukiwarce obrazów dla słów: "studnia w ogrodzie, aranżacja" lub podobne i zobacz jak inni sobie z tym poradzili można by się również pokusić o zajrzenie na strony zagraniczne

Trzyma kciuki nie damy się
Neska 19:27, 01 maj 2011

KasiaWB napisał(a)
Witaj Kasiu
piękne masz tulipany czy pamiętasz może nazwę tych białych pachnących? posadziłabym takie u siebie jesienią

A teraz moje skromne przemyślenia odnośnie studni
Nie wiem jak wygląda ta Twoja studnia, ale skoro studnia jest tak umiejscowiona (napisałaś, że na środku, centralnie), to może zrobić z niej ozdobę .... może jako punkt centralny rabaty? czyli od studni na prawo i na lewo rozchodziłyby się nasadzenia?
....piszesz, że studnia (cembrowina) wystaje w górę na 1 m. Podobają mi się propozycje Danusi i Syli odnośnie nasadzeń wokół, szczególnie ten bukszpan i podsypanie żwirkiem jeśli sama studnia nie jest zbyt atrakcyjna, to może czymś ją obłożysz albo obmurujesz? czymś (np. kamień, cegła itd.), co będzie w stylu domu a jednocześnie sprawi, że studnia stanie się ładnym elementem ogrodu, który niekoniecznie trzeba będzie zakrywać a może jeszcze.... w tle za studnią i za hortensjami, od strony ogrodzenia puścić po siatce albo na jakiejś pergoli pnącza? a może pergolę zrobić tuż przy studni?... może clematisy komponujące się kolorystycznie z hortensjami i pozostałymi zaplanowanymi roślinami, a może pnące róże

Kasiu niestety nie wiem jak nazywa się ten biały tulipan
KasiaWB 19:32, 01 maj 2011

Kasia, wrzuć obecne zdjęcie tej Twojej studni i otoczenia
Neska 20:03, 01 maj 2011

Otoczenie też wymaga jeszcze dużo pracy
A tak padał cień o 17.30 W południe rabata jest jednak nasłoneczniona. Studnia jak widać paskudna
monteverde 20:05, 01 maj 2011

zanim ją czymś oblożysz, możesz ją pomalować, nie będzie się tak w oczy rzucała)
Joanka 20:13, 01 maj 2011

Studnia nie jest aż taka paskudna
Neska 20:16, 01 maj 2011

Joanka napisał(a)
Studnia nie jest aż taka paskudna

Dzięki za pocieszenie. Trzeba jakoś ją poprawić. Jest jednak praktyczna. Darmowa woda przyda się w ogrodzie
KasiaWB 20:22, 01 maj 2011

Zgadzam się z Joanką - nie jest aż taka paskudna, ujdzie ...narazie.... ))
Muszę teraz jeszcze raz rzucić okiem na rysunek Twojej działki... idę na początek wątku
Joanka 20:32, 01 maj 2011

Z przyjemnością będę się przyglądała metamorfozie studni - również będziemy ją mieć w ogrodzie
KasiaWB 20:48, 01 maj 2011

ok już sobie przypomniałam jak tam jest
Czy studnia zostanie ukryta czy też dostanie nowy wygląd i będzie stanowić widoczny element - decyzja należy do Ciebie
Wprawdzie nie znam się na projektowaniu ogrodów,ale tak na czuja - jeśli druga opcja to:
- patrząc z perspektywy tarasu - studnia może stanowić ładne zakończenie rabaty i niejako oddzielenie tej lewej części ogrodu (rekreacyjnej) od prawej
- może być elementem, który będzie widoczny z każdej niemal części ogrodu, w tym od strony wejścia/wjazdu i wtedy może stanowić centrum jakiejś większej, symetrycznej rabaty obejmującej również tą gruszę po prawej, może być jej zwieńczeniem...

Tak mi się to widzi )))

Dobrze by było znać styl domu, żeby się ta koncepcja nie gryzła z jego estetyką może się okazać, że lepiej może w ogóle schować tą studnię ))