Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na skraju sadu

Ogród na skraju sadu

Syla 15:19, 01 maj 2011

Te hortensje to są nowe nasadzenia ?.... bo ja bym zrobiła połączenie kolorów.
Czyli anabelle razem , różowe razem i niebieskie razem właśnie w takim paśnie kolorów : biały , różowy , niebieski.
Żeby ładnie się rozkrzewiły i zrobiły tło np anabelle powinny byś sadzone w odległości co metr każda.
Syla 15:21, 01 maj 2011

Studnię można podkreślić i wysypać do okoła żwirkiem i w nie posadzić bukszpan zaczynając od kuli a w dalszej części żywopłociku ?
Neska 15:29, 01 maj 2011

Pod płotem mam posadzone co 2 metry, od strony studni co metr. Kolory właśnie biały, różowy i niebieski. Od lewej biała, różowa, biała, niebieska, 2 różowe, biała przy studni. Pod płot dosadzę żeby były co metr.
Neska 15:30, 01 maj 2011

Joanka napisał(a)

Sylwia ale projekciki super. Ja to jeszcze u kogoś coś wymyślę a u siebie guzik z pętelką.

Ja to ani u siebie, ani u kogoś

Jak u kogoś nie. A u mnie, au Bogdy?????
Syla 15:40, 01 maj 2011

Nie bierz pod uwagę skali bo jej nie ma ale tak bym poukładała te rośliny

Neska 15:41, 01 maj 2011

2 sadziłam jesienią, reszta kupiona i posadzona teraz, ale kolory pomieszałam nie sadziłam ich grupami kolorystycznymi.
Neska 15:47, 01 maj 2011

Syla napisał(a)
Nie bierz pod uwagę skali bo jej nie ma ale tak bym poukładała te rośliny

Fajnie tylko czy jeżeli je teraz poprzesadzam to nie ucierpią? Sadziłam z tydzień temu. U mnie nie mogę spotkać także hortensji niebieskich. Dlatego dysponuję tylko jedną.
Podobają mi się te wierzby za studnią i wywijasek bukszpanowy. To zrealizuję bo po sadzonki bukszpanu dopiero pojadę, a tył studni mam także jeszcze goły
KasiaWB 17:51, 01 maj 2011

Witaj Kasiu
piękne masz tulipany czy pamiętasz może nazwę tych białych pachnących? posadziłabym takie u siebie jesienią

A teraz moje skromne przemyślenia odnośnie studni
Nie wiem jak wygląda ta Twoja studnia, ale skoro studnia jest tak umiejscowiona (napisałaś, że na środku, centralnie), to może zrobić z niej ozdobę .... może jako punkt centralny rabaty? czyli od studni na prawo i na lewo rozchodziłyby się nasadzenia?
....piszesz, że studnia (cembrowina) wystaje w górę na 1 m. Podobają mi się propozycje Danusi i Syli odnośnie nasadzeń wokół, szczególnie ten bukszpan i podsypanie żwirkiem jeśli sama studnia nie jest zbyt atrakcyjna, to może czymś ją obłożysz albo obmurujesz? czymś (np. kamień, cegła itd.), co będzie w stylu domu a jednocześnie sprawi, że studnia stanie się ładnym elementem ogrodu, który niekoniecznie trzeba będzie zakrywać a może jeszcze.... w tle za studnią i za hortensjami, od strony ogrodzenia puścić po siatce albo na jakiejś pergoli pnącza? a może pergolę zrobić tuż przy studni?... może clematisy komponujące się kolorystycznie z hortensjami i pozostałymi zaplanowanymi roślinami, a może pnące róże
Neska 18:46, 01 maj 2011

KasiaWB napisał(a)
Witaj Kasiu
piękne masz tulipany czy pamiętasz może nazwę tych białych pachnących? posadziłabym takie u siebie jesienią

A teraz moje skromne przemyślenia odnośnie studni
Nie wiem jak wygląda ta Twoja studnia, ale skoro studnia jest tak umiejscowiona (napisałaś, że na środku, centralnie), to może zrobić z niej ozdobę .... może jako punkt centralny rabaty? czyli od studni na prawo i na lewo rozchodziłyby się nasadzenia?
....piszesz, że studnia (cembrowina) wystaje w górę na 1 m. Podobają mi się propozycje Danusi i Syli odnośnie nasadzeń wokół, szczególnie ten bukszpan i podsypanie żwirkiem jeśli sama studnia nie jest zbyt atrakcyjna, to może czymś ją obłożysz albo obmurujesz? czymś (np. kamień, cegła itd.), co będzie w stylu domu a jednocześnie sprawi, że studnia stanie się ładnym elementem ogrodu, który niekoniecznie trzeba będzie zakrywać a może jeszcze.... w tle za studnią i za hortensjami, od strony ogrodzenia puścić po siatce albo na jakiejś pergoli pnącza? a może pergolę zrobić tuż przy studni?... może clematisy komponujące się kolorystycznie z hortensjami i pozostałymi zaplanowanymi roślinami, a może pnące róże

Dzięki Kasiu za nowe propozycje! Mój ogród dopiero za parę lat będzie wspaniały. (Mam nadzieję) Działka była bardzo zaniedbana. Finansowo nie mogę poszaleć, żeby zaraz był jakiś efekt ale powoli coś stworzę. Podoba mi się pomysł z pergolą.
Co do studni to faktycznie musi być czymś omurowana, bo jest paskudna. Chcę żeby ładnie komponowała się z rabatą. Teraz tylko straszy Czasami przeraża mnie ogrom pracy, ale nie poddam się
monteverde 18:55, 01 maj 2011

Neska masz fajne pomysły, podobają mi się)