Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na skraju sadu

Ogród na skraju sadu

Neska 14:42, 09 lut 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Bardzo mi się podobają zakupiona nasiona. Tunbergię już kiedyś wysiewałaś? Czy to pierwszy raz?

Pierwszy raz Czy trzeba ją jakoś specjalnie traktować?
Pszczelarnia 14:49, 09 lut 2012

No właśnie nie wiem. Zawsze widziałam ja w szklarniach-szkółkach. Ale nie wiem.
Milka 17:53, 09 lut 2012

Kasiu na początek wpadłam się przywitać a na taka ilość stronek potrzebuję czasu, więc powolutku wszytko sobie poczytam pozdrawiam
Neska 18:03, 09 lut 2012

irena_milek napisał(a)
Kasiu na początek wpadłam się przywitać a na taka ilość stronek potrzebuję czasu, więc powolutku wszytko sobie poczytam pozdrawiam

Witaj bardzo mi miło Cię gościć. Niestety nad moim ugorem jeszcze sporo trzeba popracować.
anula_wn 20:03, 09 lut 2012

Neska napisał(a)
Sylwia ja też będę zainteresowana tą teorią Jednak tak jak Ci pisałam moje dzieci przy takich kaszelkach po katarze ratują inhalacje.

Kasia, a inhalujesz dzieciaki tylko solą fizjologiczną czy dajesz jakiś lek?
barbara_kraj... 20:25, 09 lut 2012

Neska napisał(a)

A co się stało??? Za mokro, za sucho??? Ja z lobelią nigdy nie miałam problemów. Raz mi się wyciągneła jak głupia bo oczywiście nie mogłam się doczekac wiosenki i posiałam za wcześnie

Nie wiem z dnia na dzień padła W tym roku zrobię powtórkę.

Podłoze mogło być skażone i dopadła je grzybowa zgorzel siewek.
Choroba ta występuje w przypadku zbyt dużego zagęszczenia roślin, małej ilości światła,
wysokiej wilgotności, słabej przepuszczalności podłoża oraz zbyt głębokiego siewu.
Neska 20:59, 09 lut 2012

anula_wn napisał(a)

Sylwia ja też będę zainteresowana tą teorią Jednak tak jak Ci pisałam moje dzieci przy takich kaszelkach po katarze ratują inhalacje.

Kasia, a inhalujesz dzieciaki tylko solą fizjologiczną czy dajesz jakiś lek?

Inhaluję 2 razy rano i w południe solą fizjologiczną plus mucosolvan do inhalacji, a wieczorem samą solą.
Neska 21:01, 09 lut 2012

barbara_krajewska napisał(a)

A co się stało??? Za mokro, za sucho??? Ja z lobelią nigdy nie miałam problemów. Raz mi się wyciągneła jak głupia bo oczywiście nie mogłam się doczekac wiosenki i posiałam za wcześnie

Nie wiem z dnia na dzień padła W tym roku zrobię powtórkę.

Podłoze mogło być skażone i dopadła je grzybowa zgorzel siewek.
Choroba ta występuje w przypadku zbyt dużego zagęszczenia roślin, małej ilości światła,
wysokiej wilgotności, słabej przepuszczalności podłoża oraz zbyt głębokiego siewu.

Mam nadzieję, że w tym roku nie będzie tak źle. Kupiłam specjalną ziemię, nasion nie przykryłam ziemią. (ale w tamtym roku też nie przykrywałam) Doniczkę okryłam tylko folią z dziurkami. To może nie okrywać?
barbara_kraj... 21:33, 09 lut 2012

Kasiu, dawno nie siałam lobelii, ale pamiętam, że ma bardzo drobne nasionka i nie przykrywa się ich ziemią, tylko lekko wklepuje, zrasza, nie podlewa, bo łatwo je wypłukać. Jesli przykrywasz je folią, to trzeba wietrzyć,nawet jak jest dziurkowana.
Zamiast w doniczkach, siej w płaskich pojemniczkach po serkach itp., bo i tak trzeba je pikować. Kępkami!
kaisog1 21:36, 09 lut 2012

Basiu chyba, że ktos jest tak "walnięty" jak ja i sadzi każdą z osobna. Ci co siali pewnie powiedzą, że się nie da ale zapewniam Was, że się da Tylko trzeba mieć kilkaset doniczek i maleńką wykałaczkę