Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Ivy25 12:52, 06 maj 2013

Witam i bardzo pilnie proszę o pomoc! Co jest moim bukszpanom? Dodam że duży stożkowy bukszpan i małe sadzonki były kupowane w innym miejscu i czasie ale chyba małe zaraziły się czymś od dużego. Jak im pomóc?
Już raz wycinałam chore gałązki u bukszpanu-stożka i pryskałam Topsinem. Nawoziłam też nawozem w płynie Substral. Nie wiem co mam jeszcze zrobić nie chcę żeby moje 'maluchy' padły

Pszczelarnia 16:55, 07 maj 2013

Nie wiem, co to jest ale ja też to przywlokłam z supermarketu. To jest chyba grzyb.

Inne pytanie: jaskrawe, żółkniejące końcówki liści bukszpanowych - co im jest? Brakuje im czegoś?
Basia_1987 09:49, 08 maj 2013

Może brak boru?
Basia_1987 12:55, 09 maj 2013

Zakupiłam dziś Mospilan 20 Sp na miodówkę w formie proszku do sporządzenia roztworu.Jednak dawkowanie opisane jest bardzo rozbieżnie nic nie pisze o stosowaniu na rośliny ozdobne.Czy jak zastosuję dawkę 1 gram na 3,5 l wody to będzie dobrze?
Borbetka 16:40, 09 maj 2013

Też kupiłam Mospilan, faktycznie opis lakoniczny. Wzięłam pośrednią dawkę, ale odmierzyć ją? Normalnie maczek, taki higroskopijny proszek to jest.
monitka 20:59, 10 maj 2013

Poradźcie proszę czy na miodówkę oprysk Karate pomoże? tylko to miałam pod ręką a psikałam berberysy bo coś mi je podżera więc opryskałam też bukszpany. W opisie niby miodówka jest ale nie bukszpanowa no i skołowalam się troszkę ....
Gardenarium 23:41, 13 maj 2013

Karate może pomóc.

Instagram Ogrodowiska
pixol2 22:36, 20 maj 2013

Witam

To mój debiut zarówno na forum jak i w zakladaniu ogrodu.
15.05 zakupilam w polecanej szkółce 3 bukszpany z młodymi przyrostami ale miejscami lekko zbrązowiałe. Sprzedawca zapewniał, że wszystko jest ok. Zaczełam się dokształcać czytając ten wątek i obawiam się, ze coś im jednak dolega.

Mam prośbe do szanownych ekspertów o zweryfikowanie moich podejrzeń.

A podejrzewam askoc hytozę (foto 1 i 2).
Zmiany na listkach nie sa płaskie a wybrzuszone, takie suche grudki i zgrubienia, nie wszystkie mają otoczkę i stąd moje wątpliwości. Na kilku listkach są jedynie brązowawe plamki. Niektóre zmiany przechodzą na wylot listków.
Zmiany te występują tylko na 1 z zakupionych krzewów.

2 krzew ma na liściach drobne włochate białe kuleczki troche jak kłaczki bawełny. Tego nie znalazłam w tym wątku wiec może to tylko sprawka pająków ale wolę się upewnić (foto 3).

Czy jeśli to faktycznie choroby to kurację można rozpocząc w niecały tydzień od posadzenia czy odczekać? Będę wdzięczna za wskazówki.
pixol2 10:42, 21 maj 2013

Doczytałam się, ze te białe włoski to może być oznaka miodówki (chociaż listki nie są zwinięte).
Posba wiec o potwierdzenie czy na gornych zdjeciach to faktycznie grzyb i jak w tej sytuacji powinna wygladac kuracja - jednoczesnie przeciw obu chorobom?
Sebek 18:13, 21 maj 2013

Pryskaj na zmianę co tydzień - raz na owady, raz za grzyba.
Powyżej masz podane preparaty grzybobójcze jak i bakteriobójcze