Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

siakowa 12:08, 13 kwi 2016

zrobie dziś baaardzo dokąłdne zdjęcia, dziekuje
Kingag 13:27, 13 kwi 2016

Mazan napisał(a)
Ocia79

Miały za sucho i być może problem z pobieraniem potasu. Jaki odczyn?

Pozdrawiam

Kingag

Jaki odczyn? Wszystko rośnie w dość gęstym trawniku, a trawy potrzebują dla takiego wyglądu b. dużo nawozów. Widać to nie tylko po bukszpanach - szczególnie brak żelaza, azotu i prawdopodobnie fosforu.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Mazan - dziękuję bardzo za odpowiedź. Nie badałam nigdy odczynu - jest na to sposób? Poczytałam trochę o chlorozie spowodowanej brakiem żelaza - tak jak sugerowałeś i wychodzi na to, że to najpewniejsza przyczyna. Wczoraj zrobiłam pierwszy oprysk chelatem żelaza. Również runianki, która także wybarwiła się prawie na żółto. Rosnące w pobliżu katalpy szczepione co roku mają również bardzo jasne liście - zamierzam je opryskać. Opryski to jednak działania doraźne, należałoby czymś nawozić rośliny, żeby nie dopuścić już do takiego stanu. Sam nawóz do bukszpanów, czy do drzew i krzewów, widać nie wystarczy. Możesz coś polecić?

Toszka - pisała, że to odmiana 'Latifolia Maculata' - być może, niestety nie znam nazwy. Kupiłam jako bukszpan pstry (?). Problemy z zasychaniem młodych pędów nie pojawiłły się po zimie, przyrosty zasychają od samego czubka już w czerwcu - lipcu i tak do jesieni. Owszem, przycinałam je późnym latem z obawy, że to choroba i że obejmie całe krzewy. Ale w miejscach cięcia nie ma nowych szkód. Posadziłam bukszpan w nadziei, że będę kiedyś miała żywopłot metrowej wysokości, ale co roku muszę go bardzo ścinać Cieszę się, że do Was trafiłam, może z Waszą pomocą się uda. Bardzo dziękuję za pomoc!
Kinga
Mazan 13:52, 13 kwi 2016

Kingag

Pierwszy, orientacyjny, sygnał już dałaś wymieniając runiankę. Jeśli nie ma ona zbyt dużej konkurencji to jej kolor może oznaczać zbyt kwaśne podłoże i - co za tym idzie - trudności w przyswajaniu składników przez rośliny nie tolerujące "nadkwaśności". Kup kwasomierz helliga w ogrodniczym i sprawdź odczyn. W przeciwnym razie będziesz walczyć z wiatrakami.

Pozdrawiam
siakowa 20:03, 13 kwi 2016

To jeszcze raz ten bukszpan
Mazan 10:57, 14 kwi 2016

Siakowa

Potwierdziłaś to, co rozpoznałem wcześniej. Możliwe, że jest już również grzyb. Białe kropki na chorych liściach tak wyglądają.

Pozdrawiam
Kingag 11:19, 14 kwi 2016

Mazan napisał(a)
Kingag

Pierwszy, orientacyjny, sygnał już dałaś wymieniając runiankę. Jeśli nie ma ona zbyt dużej konkurencji to jej kolor może oznaczać zbyt kwaśne podłoże i - co za tym idzie - trudności w przyswajaniu składników przez rośliny nie tolerujące "nadkwaśności". Kup kwasomierz helliga w ogrodniczym i sprawdź odczyn. W przeciwnym razie będziesz walczyć z wiatrakami.

Pozdrawiam

Kupiłam natychmiast i sprawdziłam 5 próbek z różnych miejsc w ogrodzie.
Byłam przekonana, że ziemia jest kwaśna - pojawia się koniczyna, mech,
czasem skrzyp. Ale ku mojemu zaskoczeniu wszystkie 5 wyników testu
wskazało inaczej:
siakowa 11:25, 14 kwi 2016

Mazan napisał(a)
Siakowa

Potwierdziłaś to, co rozpoznałem wcześniej. Możliwe, że jest już również grzyb. Białe kropki na chorych liściach tak wyglądają.

Pozdrawiam

dziekuje bukszpan wykopany, będę go traktować wyżej wymienionymi, na razie w odosobniueniu posadzony.
cała kostka była na wiosne pryskana i miedzianem i promanalem. może uda się to zachamowac.
Vika 07:26, 15 kwi 2016

Mam problem z bukszpanami od zeszłego roku. obecnie wszystkie bukszpany mają pozarażane liście. Wewnątrz listka jest żółta larwa. Czy jest sposób na nie ?
Mazan 13:57, 15 kwi 2016

Vika

Szkodnikiem jest Monarthropalus flavus miniarka. Często potrafi się ujawnić w Wielkanocnej święconce, gdy do ozdoby jest użyty bukszpan. Zwalczanie Mospilanem 20 SP.

Pozdrawiam
Pszczelarnia 21:26, 15 kwi 2016

Czy to owad tak działa? I czy już można wystąpić z chemią?