Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Dragonka 09:07, 23 cze 2021

Mnie też bardzo się podoba pokrój świdośliwy, ona tak naturalnie fajnie przyjmuje piękne kształty, taka...zwiewna jest. To lamarcka jest? Myślisz, że urośnie duża czy zatrzymuje się do 5 m?
Jagodaa 09:57, 23 cze 2021

U mnie cisza, bo ogród dzieczeje od miesiąca bez opiekuna . Ale plany są, kilka fotek i zakupy zrobione, więc jak już się uporam z innymi obowiązkami, to coś pokaże. Ale to nie będzie nic nowego. Zaskoczenia nie szykuje, chyba, że scierniskiem i zaroślami chwastowymi.
Jagodaa 22:20, 25 cze 2021

Wiaan napisał(a)
Jagoda czy sesleria jesienna nadawalaby się wizualnie od frontu? Mam taki pasek nizagospodarowany w żwirku, tak na 5 szt, dużo słońca. Nie miałam jej ale ponoć wcześnie startuje. Pozostałe rosliny od frontu mam zimozoelone. Co myślisz?

Już odpowiedziałam u Ciebie.
Jagodaa 22:24, 25 cze 2021

Marlenaa napisał(a)
W końcu dotarłam do Ciebie Całego wątku nie ogarnę, nie ma szans Piękne rabaty tworzysz. Co do ostatniego Twojego projektu rabaty, jestem za brzozą wielopniową. Fakt ciężko je znaleźć i są drogie. Ostatnio widziałam prześliczne, tylko, że w znanej szkółce nad Warszawą Daleko od Ciebie.
A co do świdośliwy, mam dwie. Jedną od pięciu lat, chciałam aby nie była wielopniowa i wycinałam co wyrosło, a ona coraz więcej odnóg wypuszczała. W tym roku to już mega przesadziła więc poddałam się, już nie wycinam. Drugą mam dwa sezony, nie ruszam jej i jak na razie więcej nie wypuszcza. Ale one mają to do siebie, że rozrastają się odnogami. Pozdrawiam

Witaj

Na razie nie miałam czasu na poszukiwania brzozy. Byłam w jednej szkółce, ale mieli tylko jednopienne.

U mnie śś drugi sezon i wyraźnie jej ulżyło w gruncie. Ładnie podrosła, zagęściła się i jest pięknie zielona. Donica wyciągnęła z niej w szkółce siły witalne. Też wypuszcza od dołu coraz pokaźniejsze odrosty, na razie jeszcze nie zastanawiałam się, co robic z nimi .
Jagodaa 22:26, 25 cze 2021

Martka napisał(a)
Jagoda, od dawna już chcę postudiować Twój wątek, trafiłam kiedyś do Ciebie na chwilę przez ... zdjęcie berberysów przy murku na pintereście, zachwyciła mnie ta realizacja. Teraz zajrzałam od końca i znalazłam coś takiego i powiem, że prostota tego zdjęcia mnie urzeka. Genialne tło, genialne połączenie roślin wiosennych. Podpatrzę sobie Twoje poczynania, jeśli pozwolisz. Gratuluję i trzymam kciuki za nową rabatę

Patrzę teraz na to zdjęci i niesamowicie czas przeskoczył, teraz tam busz jest .

Berberysy są charakterystyczne, fakt. Bardzo je lubię .
Jagodaa 22:32, 25 cze 2021

Annna12 napisał(a)
Witam, ja sobie tu przycupnę choć wątek znam doskonale już od dawna. Twoja raba z Erectą to mistrzostwo z murkiem w tle... Zresztą Erecte podkradłam do siebie - za co przepraszam ale... ponoć kradziona odszczepka zawsze pięknie urośnie

Jagoda a może Amelanchier wielopniowy... Myślałaś nad nim? Piękne są te drzewka solo.. sama nad nim myślę jako solitier...

Witaj, ostatnio odwiedzałam Twój wątek i bardzo mi się podoba styl ogrodu .

Mam jedną świdośliwę i też się nad nią zastanawiałam w kontekście nowej rabaty, ale jednak brzoza przeważa, ponieważ uwielbiam zimą tę biel pnia i gałęzi.

Erecta jest fajna, podoba mi się też Green Carpet i Kobold, ale na razie nie mam pomysłu na nie . Kupiłam za to trzy bordowe, z których w przechowalniku po miesiącu w półcieniu zrobiły się zielone ...
Jagodaa 22:35, 25 cze 2021

vita napisał(a)
Hej, ciekawa ta ostatnia projektowana przez Ciebie rabata. Jak i pozostałe. Z pietyzmem urządzane. Dorembos tak trudno dostać? Seslerii jakoś nie lubię, może powinnam dać jej więcej miejsca?

Hej, może w końcu zacznę działać na nowej rabacie, mam już wszystkie sadzonki prócz kluczowej, czyli brzozy...

Seslerię polubiłam za to, że jako nieliczna wytrzymuje u mnie na południowej wystawie i wygląda dobrze, w przeciwieństwie do rozplenic, które mimo podlewania, wiglotnego podłoża, zwijają się.
Jagodaa 22:35, 25 cze 2021

KasiaBawaria napisał(a)
Malo ciebie tutaj sypnij fotkami

Już się robi
Jagodaa 23:04, 25 cze 2021

Kilka fotek, stan bieżączy, to co nadaje się ewentualnie do pokazania. Po miesiącu nieobecności w ogrodzie, mam więcej chwastów niż tego, co powinno rosnąć na rabatach .

Makao_J 23:08, 25 cze 2021

Ja dwa tygodnie temu miałam wyrwane wszystkie chwasty a dziś jest ich znowu pełno.
Koszmar.