Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Iwony

W ogródku Iwony

asiach 08:22, 07 lip 2014

Ivvvona napisał(a)
Widoczki różne.

Piękne i kolorowe
Miłego dnia
ryska 08:48, 07 lip 2014

Ależ to pięknie skomponowałaś. Pozdrawiam
Ivvvona 13:41, 07 lip 2014

Niestety nie wszystko rośnie tak jak by sie chciało. Dwa rododendrony kupione w tym roku niepokoją mnie. Może da się jeszcze je uratować? Nie wiem co im jest dlatego wrzucam zdjęcia i proszę o podpowiedzi. Liście są jakby zwiędnięte, przyrostów prawie nie ma i w ogóle marnie wyglądają.

Bogdzia 14:11, 07 lip 2014

Pierwszy jest chyba za głęboko posadzony , czy drugi tez to nie widac i ta kora i igły na nim po co je dałas? Obydwa mam wrazenie że nie były podlewane i po prostu usychaja.Nie wiem jaka masz ziemię ale młode roślinki po posadzeniu trzeba często podlewac a w takie upały jak teraz to codziennie oczywiście wieczorem lub rano żeby lisci nie poparzyc wodą.Jeśli drugi nie jest też za nisko posadzony to jedynie brak wody może byc przyczyną, no bo myślę że ziemie dostały kwaśną i że nie dawałas nawozów.Pierwszego nie bedzie łatwo uratowac ,bo już bardzo źle wygląda , drugiego podlej i powinno pomóc.Pozdrawiam.
Ivvvona 22:19, 07 lip 2014

Dziękuję Bogdziu za szybką odpowiedź, analizuję to co napisałaś i być może znalazłam przyczynę. Otóż 2-3 tygodnie temu nawoziłam je razem z innymi, pewnie niepotrzebnie. Inne przyczyny raczej nie wchodzą w rachubę, ziemię dostały dobrą, podlewane były, a ściółka jest cieniutka (igły lecą z sosny która tam rośnie). Szkoda by ich było, spróbuję jeszcze powalczyć. Wyrzucić zawsze zdążę. Na błędach się człowiek uczy.
Bogdzia 22:52, 07 lip 2014

Ivvvona napisał(a)
Dziękuję Bogdziu za szybką odpowiedź, analizuję to co napisałaś i być może znalazłam przyczynę. Otóż 2-3 tygodnie temu nawoziłam je razem z innymi, pewnie niepotrzebnie. Inne przyczyny raczej nie wchodzą w rachubę, ziemię dostały dobrą, podlewane były, a ściółka jest cieniutka (igły lecą z sosny która tam rośnie). Szkoda by ich było, spróbuję jeszcze powalczyć. Wyrzucić zawsze zdążę. Na błędach się człowiek uczy.

Ja nigdy w pierwszym roku po posadzeniu nie daje nawozu, szczególnie azalie sa na to wrazliwe ale rh również , podlewaj żeby ten nawóz z woda poszedł w ziemię ale musisz uważac zeby rh nie stały w wodzie bo tego nie lubia.
Ivvvona 21:05, 08 lip 2014

Mądry Polak po szkodzie. Podlewam codziennie, ale na efekty (jeśli będą) trzeba chyba zaczekać. Jeszcze raz dzięki serdeczne, na Ciebie zawsze można liczyć
Bogdzia 21:16, 08 lip 2014

Ivvvona napisał(a)
Mądry Polak po szkodzie. Podlewam codziennie, ale na efekty (jeśli będą) trzeba chyba zaczekać. Jeszcze raz dzięki serdeczne, na Ciebie zawsze można liczyć

Trzymam kciuki ale ....
barbara_kraj... 21:57, 08 lip 2014

Iwonko, u córki z rh wszystko w porządku. Nic im nie jest. Mam nadzieję, że swoje uratujesz
I tak, jak radzi Bogdzia lej wodę aby ten nawóz rozcieńczyć maksymalnie.
yolka 21:58, 08 lip 2014

Ależ kolorów w twoim ogródku-bardzo mi się podoba, a Twoim rodkom zdrowia życzę. Pozdrowienia zostawiam