Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiaty z ogródka Marty :)

Kwiaty z ogródka Marty :)

marta_d 10:51, 22 wrz 2014

ModraSowa napisał(a)

Kiedyś na moim siedlisku rosło podobno duzo dalii. kiedy nadeszły czasy,że działką nikt sie nie zajmowal, ludzie powykopywali wszystkie kwiaty.
Ino jeden liliowiec sie ostał, bo rósł w studni

hehe jak u babci mojego męża - biedna nie ma już siły zajmować się ogrodem i przy okazji odwiedzin zajechaliśmy na jej działkę, a tam pusto.. bukszpany wykopane, rudbekie, jeżówki też.. tylko jeszcze kilka krzaków malin nikt nie wykopał
Marcin89 10:54, 22 wrz 2014

marta_d napisał(a)

ciekawa informacja a propos tego, że dalie to kwiaty krótkiego dnia. Nawet wczoraj mówiłam mężowi, że mimo, że kwitną już od bardzo dawna, to właśnie pod koniec lata się najbardziej rozkręcają, tnę je do wazonu regularnie, pod warunkiem, że zmieniam codziennie wodę, to potrafią stać około tygodnia. Gdyby nie to, że zima za pasem, to kwitłyby na okrągło

Właśnie też zwróciłem na to uwagę.

A kiedy wykopujecie bulwy dalii? Rzeczywiście po pierwszych przymrozkach, czy np z końcem września można?
ModraSowa 10:54, 22 wrz 2014

dubelek sie zrobił
ModraSowa 10:55, 22 wrz 2014

marta_d napisał(a)

hehe jak u babci mojego męża - biedna nie ma już siły zajmować się ogrodem i przy okazji odwiedzin zajechaliśmy na jej działkę, a tam pusto.. bukszpany wykopane, rudbekie, jeżówki też.. tylko jeszcze kilka krzaków malin nikt nie wykopał

Jeszcze... Smutne to.
marta_d 10:59, 22 wrz 2014

Marcin89 napisał(a)

Właśnie też zwróciłem na to uwagę.

A kiedy wykopujecie bulwy dalii? Rzeczywiście po pierwszych przymrozkach, czy np z końcem września można?

ja wykopuję po pierwszym przymrozku, mróz całkowicie zetnie kwiaty i liście i wtedy szpadel w łapę i heja w przypadku kann robię podobnie, jeszcze wczoraj widziałam na kannach, że zawiązują się nowe kwiaty
marta_d 11:01, 22 wrz 2014

ModraSowa napisał(a)

Jeszcze... Smutne to.

no dokładnie.. jeszcze.. ludzie widzą dookoła, że nikt się nie zajmuje działką i biorą co mogą, mąż chciał jeden bukszpan sobie ukopać z babcinego ogrodu na pamiątkę, no i już sobie nie ukopał.. nie zdążył
kosolka 11:22, 22 wrz 2014

marta_d napisał(a)

no dokładnie.. jeszcze.. ludzie widzą dookoła, że nikt się nie zajmuje działką i biorą co mogą, mąż chciał jeden bukszpan sobie ukopać z babcinego ogrodu na pamiątkę, no i już sobie nie ukopał.. nie zdążył

A babcia mieszka tam przy tym ogrodzie? Bezczelność ludzka nie zna granic.
marta_d 11:30, 22 wrz 2014

no niestety kawałek do ogródka ma, może jakieś 500 metrów, mieszka w kamienicy, może gdyby miała ogródek przydomowy to wyglądałoby to inaczej..
ModraSowa 11:36, 22 wrz 2014

Szuje są wszędzie. Niestety.
Marta czy w zamian za dalię chciałabyś trzykrotkę?
marta_d 11:45, 22 wrz 2014

mam trzykrotkę - właśnie wczoraj dzieliłam sporą karpę i zawiozłam sobie do zakładowego ogrodu ma fioletowe kwiaty ładna jest