Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nieuporządkowana działeczka.

Nieuporządkowana działeczka.

paulina_wero... 22:03, 05 maj 2014

Nikita napisał(a)
Zaglądam gościnnie i pozdrawiam majowo...a robactwa rozmaitego nie zazdraszczam

Zaglądaj częściej ja u Ciebie tez jestem ale nie zawsze jakiś znak zostawiam pozdrawiam
paulina_wero... 17:08, 06 maj 2014

zdjęcie mojego " lasku" i brzózek

klon i brzózka zwisająca będą przesadzone koło oczka na razie czekają.
kasiek 19:09, 06 maj 2014

Ale piekny zagajnik brzozowy stworzyłaś! Bedzie cudownie jak drzewa urosną!
paulina_wero... 15:41, 07 maj 2014

kasiek napisał(a)
Ale piekny zagajnik brzozowy stworzyłaś! Bedzie cudownie jak drzewa urosną!

Dziękuję Kasiu Ciesze się, że się podoba.
paulina_wero... 15:45, 07 maj 2014

Znalazłam w "dobrych radach" coś takiego.

"Jeżeli zamierzamy w ogrodzie posadzić rośliny, które lubią kwaśną ziemię, dobrze jest przygotować dla nich kwaśne podłoże dużo wcześniej. Taki zabieg sprawi, że łatwiej się przyjmą i zaaklimatyzują. Miejsce pod nową roślinę dobrze jest podlewać mieszanką wykonaną z 8 szklanek wody i jednej szklanki octu spirytusowego, przez około 2-3 tygodnie. W ten sposób ziemia będzie dobrze zakwaszona. Należy również pamiętać, że ocet niszczy inne rośliny, dlatego dobrze jest przesadzać np. kwiaty, lubiące kwaśną glebę w miejsca odizolowane lub w sąsiedztwie innych kwaśno lubych roślin.
Roztworem z wody i octu dobrze jest podlewać rośliny lubiące kwaśną glebę m. in: azalie, rododendrony, hortensje, gardenie, wrzosy, iglaki, berberysy itp."

Czy to prawda? chodzi mi o podlewanie roślin kwaśno lubnych. Czytałam że ocen zabija wszelkiego rodzaju rośliny. tzn, że chwasty zgina a kwaśnolubne rośliny będą żyć. Jeśli tak to to by był złoty środek na chwasty pośród właśnie takich roślin w moim przypadku tui

Piszcie co o tym sądzicie pozdrawiam
Selly 07:43, 08 maj 2014

paulina_weron_niemiec napisał(a)
Znalazłam w "dobrych radach" coś takiego.

"Jeżeli zamierzamy w ogrodzie posadzić rośliny, które lubią kwaśną ziemię, dobrze jest przygotować dla nich kwaśne podłoże dużo wcześniej. Taki zabieg sprawi, że łatwiej się przyjmą i zaaklimatyzują. Miejsce pod nową roślinę dobrze jest podlewać mieszanką wykonaną z 8 szklanek wody i jednej szklanki octu spirytusowego, przez około 2-3 tygodnie. W ten sposób ziemia będzie dobrze zakwaszona. Należy również pamiętać, że ocet niszczy inne rośliny, dlatego dobrze jest przesadzać np. kwiaty, lubiące kwaśną glebę w miejsca odizolowane lub w sąsiedztwie innych kwaśno lubych roślin.
Roztworem z wody i octu dobrze jest podlewać rośliny lubiące kwaśną glebę m. in: azalie, rododendrony, hortensje, gardenie, wrzosy, iglaki, berberysy itp."

Czy to prawda? chodzi mi o podlewanie roślin kwaśno lubnych. Czytałam że ocen zabija wszelkiego rodzaju rośliny. tzn, że chwasty zgina a kwaśnolubne rośliny będą żyć. Jeśli tak to to by był złoty środek na chwasty pośród właśnie takich roślin w moim przypadku tui

Piszcie co o tym sądzicie pozdrawiam

Ciekawe.. Nie słyszałam. Chyba zaczniemy robić testy kliniczne
Gabriela 15:34, 08 maj 2014

Wpadam z rewizytą, żeby sprawdzić czy masz miejsce na lilaki. No i masz mnóstwo, nic tylko sadzić. Bardzo polecam też inne odmiany, które kwitną później, zwłaszcza lilaki węgierskie, zwane inaczej yoshika.
Podoba mi się pomysł z laskiem, jakoś ciągle jeszcze mało ludzi sadzi liściaste w ogrodach, bo niektórym "śmiecą".
Tusiala 10:52, 09 maj 2014

Paulinka czekam na dalsze relacje z prac
malgorzata_s... 19:26, 10 maj 2014

Paulinko zagajnik brzozowy chciałabym bardzo ale niestety u mnie miejsca nie ma Będę spacerować po twoim co jakiś czas Pozdrawiam
dorota2 17:33, 12 maj 2014

Paulina dopiero teraz zajrzałam i widzę że pytałaś mnie o jakąś roślinkę może to mozga trawka , nie kojażę co ja ci mogłam innego białao zielonego dać jak masz fotkę to wklej u mnie