Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nieuporządkowana działeczka.

Nieuporządkowana działeczka.

paulina_wero... 21:02, 28 kwi 2014

Dorota123 napisał(a)
Oj przespałaś pryskanie na robale, ja już 2 razy je "dokarmiałam"

Przespałam niestety muszę je dokarmić mam nadzieje że skutecznie
Mala_Mi 21:15, 28 kwi 2014

Widzę, że dziewczyny już ci pomogły z drzewkami....
Brzoskwinia przeżyje, ale na owoce nie masz co liczyć za rok nie prześpij oprysku.. i jesienią koniecznie.
Ale gąsienice i mszyce niszcz ręcznie, ekologicznie.. jakkolwiek, bo ci zniszczą drzewka i też będzie pozamiatane. Wybrzuszone czerwone liście np na porzeczkach to mszyca.. i nie martw sie, że to tylko u Ciebie.. to ma każdy w swoim ogrodzie.. a jak ktoś nie ma to wyjątkowe ma szczęscie.. ja już na gąsienice i mszyce pryskałam.
Anita1978 21:42, 28 kwi 2014

Widzę, że włączysz z wszystkimi plagami tego świata! Zatem powodzenia!
asiach 21:47, 28 kwi 2014

Powodzenia
barbara_kraj... 22:22, 28 kwi 2014

paulina_weron_niemiec napisał(a)

Również i Tobie dziękuje za rady, liście zbieram i wyrzucam ale nie na kompost tylko dziadkowi do pieca do spalenia jedna brzoskwinia to cała czerwona to jak mam liście oberwać to wszystkie jej oberwać? i jedna jabłonka też liście pozwijane i w czerwone kropeczki wszystkie listeczki je tez po obrywać? tam gdzie są posklejane pajęczynka też obrywam no i wszelkiego typu robactwa zbieram do woreczka i do pieca, wyciek będę jutro czyścić obciąć się nie da poniżej zakażenia ponieważ jest to na pniu i niżej tylko 2 gałązki by zostały.

Chciałam się jeszcze zapytać o opryski ekologiczne w jaki sposób tworzy się te roztwory (pokrzywa i czosnek, skrzypu już nie posiadam został wytępiony) i czy można cały czas je stosować i z jakimi przerwami? I czy na wszystkie drzewa mogą być stosowane?

Pozdrawiam

Oczywiście, że nie można oberwać wszystkich liści. One same opadną, pozbierasz je i spalisz. Jeszcze w tym roku wyrosną nowe. Wyciąć można tylko cienkie gałązki. Grube trzeba oczyścić ostrym nożem do zdrowej tkanki i ranę zasmarować funabenem. Zanim to zrobisz miejsce można spryskać miedzianem.
Nie bardzo wiem, co jest na jabłonce. Bardzo możliwe, że to objaw żerowania szkodników. Masz ich sporo, więc zanim się rozmnożą potraktuj je najpierw chemią, a później od czasu do czasu zapobiegawczo preparatem z pokrzyw lu czosnku. Środek chemiczny szybki i skuteczny. Porażone wierzchołki gałązek można spokojnie wraz ze szkodnikami albo z mączniakiem przyciąć.

Przepisy na wywary znajdziesz tu: http://www.sklepyhobby.pl/dzialka-i-ogrod/105-opryski
Ponieważ są ekologiczne można stosować je na wszystkie drzewa, krzewy, nawet warzywa bez zachowania okresu karencji. Oczywiście nie wyrwiesz do zjedzenia np. koperku zaraz po oprysku.
kasiek 22:24, 28 kwi 2014

Ja sie poddałam z owocowymi bo wciąż je trzeba było opryskiwać. Po kilku latach się wkurzyłam i wycięłam. Teraz czekam na owoce z ojca działki na wsi
barbara_kraj... 23:14, 28 kwi 2014

paulina_weron_niemiec napisał(a)
No a teraz najgorsze i od razu proszę o pomoc co mam robić i czy jeszcze coś mogę zrobić.
czerwone plany i wybrzuszenia

Tu żeruje mszyca jabłoniowo-szczawiowa. Podobne objawy można spotkać na liściach porzeczek. Nie jest ona zbytnio szkodliwa, bo szybko przenosi się na szczaw i pokrewne rośliny. Jeśli Cię to razi, możesz te listki oberwać albo spryskać wywarem z pokrzyw.
Tusiala 11:53, 29 kwi 2014

Ależ tego dziadostwa u Ciebie na drzewach. U mnie też mszyce szaleją ale staram się je eliminować. A kędzierzawość straszna u mnie zaatakowała nektarynę
paulina_wero... 20:45, 29 kwi 2014

posadzone tuje w rządku

nie widać ich tak ładnie niestety, a cały dzień spędziłam, mąż przyjechał na koniec i mówi no to do domku jedziemy ale przekopał mi 2 m i się zmęczył biedaczek dodam, że to ta najdłuższa strona 52 m. jutro jeszcze tylko te 2 m dosadzić i finisz

no i na zakończenie piwko i taki widoczek
paulina_wero... 20:48, 29 kwi 2014

no i pytanie mam takie wierzby mogę je przyciąć a jak tak to jak
pierwsza ma jeszcze bazie a druga już listki