Widzę, że dziewczyny już ci pomogły z drzewkami....
Brzoskwinia przeżyje, ale na owoce nie masz co liczyć za rok nie prześpij oprysku.. i jesienią koniecznie.
Ale gąsienice i mszyce niszcz ręcznie, ekologicznie.. jakkolwiek, bo ci zniszczą drzewka i też będzie pozamiatane. Wybrzuszone czerwone liście np na porzeczkach to mszyca.. i nie martw sie, że to tylko u Ciebie.. to ma każdy w swoim ogrodzie.. a jak ktoś nie ma to wyjątkowe ma szczęscie.. ja już na gąsienice i mszyce pryskałam.
Oczywiście, że nie można oberwać wszystkich liści. One same opadną, pozbierasz je i spalisz. Jeszcze w tym roku wyrosną nowe. Wyciąć można tylko cienkie gałązki. Grube trzeba oczyścić ostrym nożem do zdrowej tkanki i ranę zasmarować funabenem. Zanim to zrobisz miejsce można spryskać miedzianem.
Nie bardzo wiem, co jest na jabłonce. Bardzo możliwe, że to objaw żerowania szkodników. Masz ich sporo, więc zanim się rozmnożą potraktuj je najpierw chemią, a później od czasu do czasu zapobiegawczo preparatem z pokrzyw lu czosnku. Środek chemiczny szybki i skuteczny. Porażone wierzchołki gałązek można spokojnie wraz ze szkodnikami albo z mączniakiem przyciąć.
Przepisy na wywary znajdziesz tu: http://www.sklepyhobby.pl/dzialka-i-ogrod/105-opryski
Ponieważ są ekologiczne można stosować je na wszystkie drzewa, krzewy, nawet warzywa bez zachowania okresu karencji. Oczywiście nie wyrwiesz do zjedzenia np. koperku zaraz po oprysku.
Tu żeruje mszyca jabłoniowo-szczawiowa. Podobne objawy można spotkać na liściach porzeczek. Nie jest ona zbytnio szkodliwa, bo szybko przenosi się na szczaw i pokrewne rośliny. Jeśli Cię to razi, możesz te listki oberwać albo spryskać wywarem z pokrzyw.
Ależ tego dziadostwa u Ciebie na drzewach. U mnie też mszyce szaleją ale staram się je eliminować. A kędzierzawość straszna u mnie zaatakowała nektarynę
posadzone tuje w rządku
nie widać ich tak ładnie niestety, a cały dzień spędziłam, mąż przyjechał na koniec i mówi no to do domku jedziemy ale przekopał mi 2 m i się zmęczył biedaczek dodam, że to ta najdłuższa strona 52 m. jutro jeszcze tylko te 2 m dosadzić i finisz