Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

JoannA 09:48, 22 wrz 2015

Kasya napisał(a)

no popatrz...jednak sa grzybki, w lesie kolo dzialki moich rodzicow nic a nic, suchosc na maxa

Grzybki się pokazały Kasiu. Troszkę prawdzików i kozaków się pokazuje, ale najwięcej maślaków i to tuż za drogą. Coraz więcej ludzisków się kręci ale każdy coś nazbiera. Ja nie mam za bardzo czasu po lesie biegać to zbieram tylko obok działki jak wychodzę z sunią na spacer.
Zapraszam na grzybobranie.
ag_zie 11:05, 22 wrz 2015

U nas nie ma grzybów - eM szukał w sobotę
Dziś o 7 rano mieliśmy 5 stopni brrrr
as226 12:09, 22 wrz 2015

Dziękuje za odwiedziny u Ciebie to na bogato z roślinkami i trawniczek piękny, pozdrawiam
Mala_Mi 14:19, 22 wrz 2015

Nikita napisał(a)
Ło matko! Kasiu, spróbuję pomóc…ale cudów się nie spodziewaj.
Przede wszystkim wszystkie te pokazane hosty są brzydko wybarwione, ponieważ miały za mało światła (nie zrozum mnie źle… światła a nie słońca). O tym że musiały walczyć z innymi roślinami o dostęp do światła świadczą także strasznie dłuuuugie łodygi.
Są podziurkowane, bo podgryzały je ślimaki i prawdopodobnie inne dziwne stworzonka.
A suche, brązowe brzegi oraz żółte przebarwienia to efekt suszy i niestety nadchodzącej już jesieni.

fotka 1 - z twojej listy został tylko Gold Standard ale nijak mi nie pasuje, bo on jest dwukolorowy, a ta hosta wygląda na zieloną
Od przyszłego roku zadbaj o te hosty i zrób jeszcze raz fotki w środku sezonu to sprawdzimy czy wszystko się zgadza.

Nie wygląda to na Gold Standard, młode maja ciemniejszy brzeg, środek zielony-oliwkowy, a potem środek się robi żółty a brzegi zielone.
U mnie wrzucałam niedawno fotki.

W zeszłym roku miały dobre warunki a nie rosły, właściwie chyba zniknely w połowie roku wiec machnelam ręka i dosadzilam inne rośliny
A one chyba poszły w korzenie i w tym roku ładnie wyrosły
Niestety nie miały Juz warunków
Przesadze je tylko nie wiem ile miejsca powinnam przewidzieć na szt

Takie żółte na liściach to poparzenia słoneczne.. w gąszczu widocznie kawałek wystawał i był narażony na południowe słoneczko.

Hosty mogą rosnąć w cieniu, niektóre się po prostu ładnie nie wybarwią. Jednak cień, daje światło rozproszone..to im wystarcza.. Hosty jak wszystkie rośliny nie lubią jednak jak coś na nich leży, tam łapie je grzyb.. i jak są zasłonięte to ślimaki mają używanie. Hosty w pierwszych 2 latach rosną dość słabo..za to potem nadrabiają z nawiązką..
Moja Gold Standard po 7 latach z 1 sadzonki ma średnicę 1,5m, posadzona w zeszłym roku.. nie urosła nic..
Zajrzyj do internetu i poczytaj jakie duże rosną.. hosty mogą się przenikać ..wiec jak zachowasz odległość nawet ciut mniejszą to dadzą radę.
Kasya 14:54, 22 wrz 2015

Dziękuje bardzo, wiem niedobra byłam dla nich
Ale chce sie poprawić
1,5 m mówisz ? To potwór...
Kasya 14:58, 22 wrz 2015

as226 napisał(a)
Dziękuje za odwiedziny u Ciebie to na bogato z roślinkami i trawniczek piękny, pozdrawiam

Witaj, no tak....na bogato spełniam chciejstwa nie patrząc na powierzchnie działki
Milka 16:44, 22 wrz 2015

Kasya napisał(a)
Wstają brano i co widzę ?
Na termometrze tylko 2 stopnie !
Za szybko sie robi zimno...tyle pomidorów na krzakach
Wszystko jeszcze kwitnie w najlepsze..

POSZUKUJE RÓŻY VILCHENBLAU
Jednej nie opłaca sie zamawiać
Jakby ktoś spotkał np w jakiejś sieci marketów to proszę dać znać
albo lokalnie

Ojej, to zimno, rzeczywiście pomidorom to nie służy. Wracam dalej wstecz do czytania, o hostach juz wiem, dodam że ilość miejsca zależy od odmiany, jesli masz go mniej, zawsze od spodu można częśc liści urwać, tak robię z moim gigantem, no bo wszystko inne by padło.
Milka 16:45, 22 wrz 2015

Kasya napisał(a)
i inne mniej popularne
w tych pomaranczowych lampionikach sa owocki ktore potem zjem

Miechunkę mi odradzono, jako bardzo inwazyjną roślinę, ale fajnie te koszyczki wyglądają
Kasya 17:21, 22 wrz 2015

Milka napisał(a)

Miechunkę mi odradzono, jako bardzo inwazyjną roślinę, ale fajnie te koszyczki wyglądają

no rozrasta sie..ale bardzo latwo sie wyrywa, ja nie widze problemu, wypelnia mi puste miejsca poki co
chyba bywaja gorsze...
Kasya 19:33, 22 wrz 2015

Własnie zakonczylam akcję "bukszpan"

Przbylo mi 6 duzych krzakow bo sasiad chcial sie pozbyc i odkupilam tanio

ledwo żyję

Mam nadzieję ze sie przyjmą bo byly przenoszone z niewielką bryłą a krzaczki 80 x 60