Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

agam 09:44, 13 cze 2014

Zdjęcia cudne robisz, rośliny pod wytynkowanym murem rzeczywiście porządniej wyglądają, jak trawkę posiejesz to będziemy mlaskać .
U mnie Amazon mają poskręcane końcówki .
Jagodaa 09:52, 13 cze 2014

tusiawka napisał(a)
Murek fajnie bardzo wychodzi, ja się obawiałam, że za wysoki będzie. Jeśli to miejsće jest widoczne z domu, warto go podświetlić. Ja mam pod moim punktowe światła i bardzo interesująco to wygląda. Można też reflektorki pod umbrami dać.

Marta, super pomysł wcale nie pomyślałam o lampkach, nie jestem zupełnie na etapie takich detali. Na pewno skorzystam z Twojej rady, dziękuję bardzo . Miejsce jest widoczne i z domu, i z przyszłego tarasu, i z placyku wypoczynkowego, więc światełka będą tam bardzo wskazane . Już się cieszę na realizację!

Co do wysokości murku miałam wiele przemyśleń i w pewnym momencie też obawiałam się tej wysokości. W końcu stwierdziłam, że jeśli ma to być "rama" dla berberysów musi być dość wysoki, ponieważ nie chcę utrzymywać ich w postaci niskiego żywopłotu, tylko takiego ok 1m, mieszczącego się w obrębie muru, a nie wystającego ponad niego.
Jagodaa 09:59, 13 cze 2014

agam napisał(a)
Zdjęcia cudne robisz, rośliny pod wytynkowanym murem rzeczywiście porządniej wyglądają, jak trawkę posiejesz to będziemy mlaskać .
U mnie Amazon mają poskręcane końcówki .

Dzięki, ale nie jestem wprawnym fotografem, nie mam cierpliwości do rozgryzania aparatów...

Ten tynk to jeszcze nie na gotowo, pierwsza warstwa, ale jakoś lepiej już się robi .
Jagodaa 10:17, 13 cze 2014

Relacja w wczorajszych prac:

1. Chwasty z rabaty berberysowej częściowo usunięte.
2. Wszystkie bukszpany zasilone Florovitem.
3. Trawnik nawieziony i podlany.
4. Podlany żywopłot z choiny i duże świerki.
5. Werbena przepikowana do donicy.

Przemyślenia: nie lubię ręcznie podlewać ogrodu...
Margaret_ka 10:25, 13 cze 2014

Witaj Jagodo,

Przejrzałam Twój stary wątek - piękny ogród stworzyłaś.
Widać, że masz duże doświadczenie i ten nowy ogród tworzysz z przekonaniem.
Będę kibicowała.
agam 10:26, 13 cze 2014

Jagodaa napisał(a)

Przemyślenia: nie lubię ręcznie podlewać ogrodu...

A ja lubię ganiać z konewką i wężem, byleby komary nie żarły .

System nawadniania musisz sobie sprawić.
Jagodaa 11:37, 13 cze 2014

Margaret_ka napisał(a)
Witaj Jagodo,

Przejrzałam Twój stary wątek - piękny ogród stworzyłaś.
Widać, że masz duże doświadczenie i ten nowy ogród tworzysz z przekonaniem.
Będę kibicowała.

Witaj Gosiu , chyba trochę wydoroślałam ogrodowo od tamtego czasu i mam bardziej kompleksową wizję tego, co chciałabym osiągnąć . To dwa zupełnie inne ogrody .
Jagodaa 11:42, 13 cze 2014

agam napisał(a)

System nawadniania musisz sobie sprawić.

Marzyłabym o nim... Póki co... remont domu, remont ogrodu, budowa garaży, wakacje... i niechęć do zaciągania kredytów . Taki luksus musi poczekać, cała ta instalacja, a później rachunki za wodę, to wyzwanie nie na ten czas .
Viola 14:32, 13 cze 2014

Murek świetna sprawa, rośliny od razu nabiorą charakteru - to tak jak ładna rama zdobi obraz. Jeśli chcesz podświetlić, to murek musi być bardzo precyzyjne otynkowany tzn. równiutko. Po podświetleniu wyjdą wszystkie niedoróbki. Ale pomysł pierwsza klasa. Gratuluję ogrodu Jagodo, wpisuję się chyba pierwszy raz, ale często czytam co u Ciebie i podpatruję, bo wszystko mi się podoba
Jagodaa 14:54, 13 cze 2014

Viola napisał(a)
Murek świetna sprawa, rośliny od razu nabiorą charakteru - to tak jak ładna rama zdobi obraz. Jeśli chcesz podświetlić, to murek musi być bardzo precyzyjne otynkowany tzn. równiutko. Po podświetleniu wyjdą wszystkie niedoróbki. Ale pomysł pierwsza klasa. Gratuluję ogrodu Jagodo, wpisuję się chyba pierwszy raz, ale często czytam co u Ciebie i podpatruję, bo wszystko mi się podoba

Viola, chyba faktycznie pierwszy, ale mam nadzieję nie ostatni . Dziękuję za wizyte i przemiłe słowa .

Myślałam dokładnie o tym samym, że tynk musi być gładki, aby później światło nie załamywało się na nierównościach. Pewnie mój tynk idealny nie będzie . Wczoraj na donicy było widać nierówności w wieczornym słońcu, a że wykonawca ten sam, to i tynk będzie podobny . Może przed malowaniem uda się coś z tym zrobić, a druga sprawa, murek jest dość daleko od domu, więc może nie będą te smugi widoczne.