Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogród Kasi

Mały ogród Kasi

nicol21 22:01, 24 sie 2015

kasia_w napisał(a)

Nicol- nasze dzieci są biedne z nami, od malutkiego ciągane po różnych kontynentach i nie są to wczasy all inclusive bynajmniej Ale potem w szkole słyszę od nauczycieli, że mają dużą wiedzę o świecie
A i w ogrodzie czasem pomogą i z deszczu się cieszą, jak pada na podeschnięte roślinki

I tak być powinno ja też nie lubię all-in.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
kasia_w 22:48, 24 sie 2015

Zielona napisał(a)
Kasiu, ale przecież wiąz będzie rósł tylko w dół... a Pissardi zbuduje większą koroną i to właśnie ona będzie lepszą przesłoną. Masz idealnie dobrane drzewa do tego miejsca. Poza tym... wiązy jednak lubią chorować...

no właśnie ten wiaz to nie mój pomysł. Może nie ma się co sliwy czepiac tylko poczekać
kasia_w 22:50, 24 sie 2015

nicol21 napisał(a)
Wiem, głupio zagadam, ale może by tak brzozę w tą łezkę wsadzić? takąco rośnie w górę i przysłoni ten dom. Bo na razie domu tam nie ma,ale jeśli będzie miał 1sze piętro to ten parkan, nawet jeśliby miał 2m wysokości i tak domu nie przysłoni. A taka brzózka już bardziej, jakby dorosła do ok 3m wysokości to może wtedy by można jej ściąć czubek żeby szła bardziej na boki? i może drugą bym gdzieś powtórzyła?!
wiem, wiem, brudzi, ale ma w sobie też taką lekkość Albo jakieś drzewa szczepione na wys ok 2m i rozrastające się dość szeroko - pissardi może? Pendula tylko będzie w dół rosła. No chyba że macie szczepioną na wysokości 3-3.5m.
Ale nie wiem ile masz odległości od domu i czy te drzewa o tórych myślę mają sens.

Brzozy lubię u kogoś raczej niż u siebie .A pissardi właśnie mam.
kasia_w 22:52, 24 sie 2015

skoro Marta mówi że drzewa są idealnie dobrane to pewnie tak jest Teraz tylko męża o tym muszę przekonać

w każdym razie bardzo dziekuje za głosy w sprawie
Zielona 23:00, 24 sie 2015

Kasiu, czy widziałaś moje ostatnie fotki "z tarasu". U Sąsiada /w krajobrazie zapożyczonym" mam właśnie Pissardi. Zwróć uwagę na jej wielkość
Mysza 23:10, 24 sie 2015

Kasik ja posadziłam Pissardi i jestem nią zauroczona.Chyba spełni swoją rolę w tym miejscu
Ładna zmiana avatarka ślicznotko
Malgosik 08:20, 25 sie 2015

Zielona napisał(a)
Kasiu, ale przecież wiąz będzie rósł tylko w dół... a Pissardi zbuduje większą koroną i to właśnie ona będzie lepszą przesłoną. Masz idealnie dobrane drzewa do tego miejsca. Poza tym... wiązy jednak lubią chorować...

popieram

a może tak posadzić drzewa wzdłuż ogrodzenia
albo chociaż na lewo od łezki
kilka takich samych, np. wyśnione graby fastigiata
jak się zasłaniać to po całości

a z innej beczki, to jakoś nie widać tylnej granicy łezki, schowała się za roślinami
może przyciąć te iglaki co są z tyłu po grubości a wzdłuż łezki, na rabacie z nią posadzić rządek jednakowych, niewysokich roślin, które podkreślą jej kształt i odetną się na tle żywopłotu?

dla wiąza może inne miejsce się znajdzie?
ładne drzewo
kasia_w 12:08, 25 sie 2015

Zielona napisał(a)
Kasiu, czy widziałaś moje ostatnie fotki "z tarasu". U Sąsiada /w krajobrazie zapożyczonym" mam właśnie Pissardi. Zwróć uwagę na jej wielkość

Tak widziałam, jest całkiem duża ! i pięknie się prezentuje ze srebrnymi świerkami . Dzięki
kasia_w 12:09, 25 sie 2015

Mysza napisał(a)
Kasik ja posadziłam Pissardi i jestem nią zauroczona.Chyba spełni swoją rolę w tym miejscu
Ładna zmiana avatarka ślicznotko

Super, muszę do Ciebie zaglądnąć
kasia_w 12:18, 25 sie 2015

Malgosik napisał(a)

popieram

a może tak posadzić drzewa wzdłuż ogrodzenia
albo chociaż na lewo od łezki
kilka takich samych, np. wyśnione graby fastigiata
jak się zasłaniać to po całości

a z innej beczki, to jakoś nie widać tylnej granicy łezki, schowała się za roślinami
może przyciąć te iglaki co są z tyłu po grubości a wzdłuż łezki, na rabacie z nią posadzić rządek jednakowych, niewysokich roślin, które podkreślą jej kształt i odetną się na tle żywopłotu?

dla wiąza może inne miejsce się znajdzie?
ładne drzewo

Gosia- no właśnie ten kawałek na lewo od łezki jest taki jakiś nie bardzo. Przyglądałam mu się z rana- tam są 2 krzewy tawuły wczesnej spirea arguta (za którymi poza kwitnieniem nie przepadam) i borówki amerykańskie (muszą zostać). Jakby te tawuły usunąć, to ze 2 drzewka wcisnę, może właśnie graby. Pomysł mi się podoba Zwłaszcza że nie chce tam ciągnąc litej ściany iglakowej.Poczekam na parkan i zobaczę czy graby się zmieszczą z koronami, jak nie pomyślę nad czymś innym z koroną wyżej.

Łezka- iglaki są cięte po grubości i od góry- to ma być lity ekran. Ale na razie jeszcze tak nie do końca wygląda.
Nie wiem czy ją odcinać od żywopłotu, podoba mi się zarośnięta. Najbardziej to zarasta ją ta morwa pendula, ale ona w tym miejscu tak ładnie rośnie, że aż żal ją ruszać. Chyba podkreślę łezkę z zewnątrz obwódką granitową, ale wciąż się waham, czy jej nie powiększyć i obwódki nie robimy, żeby znowu nie było 2 razy roboty.