Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogród Kasi

Mały ogród Kasi

kasia_w 11:59, 24 sie 2015

ok
jazzy 12:04, 24 sie 2015

Fajny sen Mi też się śnią graby - sztuk 4 bez regulacji
Avatar miodzio Śliczna z Ciebie ogrodniczka
kasia_w 14:10, 24 sie 2015

Ponieważ zaraz za moją siatką powstanie wkrótce dom 4 rodzinny z parkingiem- pewnie wysoki, trzeba się zmierzyć z tą nowa rzeczywistością. Zdecydowaliśmy się na parkan drewniany. Choć wiem, że Danusia ich nie lubi i nie poleca, to jednak, ponieważ już mamy taki od strony sąsiadów z bliźniaka, tutaj tez taki będzie. Dobrze się nam sprawdził, a obsadzony dość dyskretnie się prezentuje.

Tak to miejsce dziś wygląda.
Trawnik-ściernisko w trakcie reanimacji, proszę się nie śmiać

kasia_w 14:15, 24 sie 2015

zrobiłam wizualizację parkanu. Z jego postawieniem tak szybko się nie uporamy ale materiał już zamówiony.

zakładam że ekran tujowo- cyprysowy szybko w miarę urośnie ( ten, co jest, chyba go nie będę przedłużać na lewo). W rzeczywistości trochę równiej on wygląda niż mi się na zdjęciu wycięło.

Na łezce dla przypomnienia są 2 drzewka- morwa biała pendula i malutka śliwa pissardi. W sobotę zaciągnęłam M do szkółki i upodobał sobie wiąza szczepionego niby na miejsce Sliwy Pisssardi, żeby korona jakaś większa budowę zasłaniała. Trochę się poprztykaliśmy, bo ja na to, że wiąza to ja chciałam na wiosnę, a teraz już nie, a ona na to, że już nic nie ma do gadania w ogrodzie przez to Ogrodowisko Hmm- i wzięłam go na poważnie i teraz już nie wiem co robić.

Tak to będzie z parkanem z obecnymi nasadzeniami:

kasia_w 14:22, 24 sie 2015

A tak z wiązem. I już nie wiem, bo tak dwie pendule mała i większa koło siebie, jak to wygląda...?

...i znów będzie gadanie, że ja tylko z O konsultuję a nie z nim
A jak pytam, to mówi- rób jak chcesz. Hmm...
kasia_w 14:27, 24 sie 2015

No i jeszcze z tymi przyśnitymi grabami- ale to chyba nie wyjdzie, bo we śnie jakoś więcej miejsca tam było

kasia_w 14:28, 24 sie 2015

No i co robić? Rozsądek mówi, że czekać, aż śliwa urośnie, ale ja go rzadko słucham...
Kuba 17:03, 24 sie 2015

Sama nie wiem co radzić...
dwie pendule obok siebie nie bardzo
śliwa pewnie mała że ledwo ją widac na tym zdjęciu, a z drugiej strony one nigdy wielkiej korony nie mają, a z trzeciej- na wieksze drzewo chyba za blisko parkanu...
graby fajne ale nie spełnią tu funkcji zasłaniającej
chyba zostaw śliwę albo wymień na wiekszy egzemplarz
Zielona 21:49, 24 sie 2015

Kasiu, ale przecież wiąz będzie rósł tylko w dół... a Pissardi zbuduje większą koroną i to właśnie ona będzie lepszą przesłoną. Masz idealnie dobrane drzewa do tego miejsca. Poza tym... wiązy jednak lubią chorować...
nicol21 21:59, 24 sie 2015

Wiem, głupio zagadam, ale może by tak brzozę w tą łezkę wsadzić? takąco rośnie w górę i przysłoni ten dom. Bo na razie domu tam nie ma,ale jeśli będzie miał 1sze piętro to ten parkan, nawet jeśliby miał 2m wysokości i tak domu nie przysłoni. A taka brzózka już bardziej, jakby dorosła do ok 3m wysokości to może wtedy by można jej ściąć czubek żeby szła bardziej na boki? i może drugą bym gdzieś powtórzyła?!
wiem, wiem, brudzi, ale ma w sobie też taką lekkość Albo jakieś drzewa szczepione na wys ok 2m i rozrastające się dość szeroko - pissardi może? Pendula tylko będzie w dół rosła. No chyba że macie szczepioną na wysokości 3-3.5m.
Ale nie wiem ile masz odległości od domu i czy te drzewa o tórych myślę mają sens.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies