Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogród Kasi

Mały ogród Kasi

Juzia 11:53, 06 kwi 2016

Z tą runianką to tak średnio na słońce.... byś musiała podlewać sporo, bo inaczej przypala i robi się żółta zamiast zielona

Trzmielina na niski dywanik????
kasia_w 12:02, 06 kwi 2016

Z innej beczki
Jestem na spotkaniu służbowym ładnie u klienta prawda

Mixtoorka 12:07, 06 kwi 2016

u, la, la ;D elegancko
kasia_w 14:04, 06 kwi 2016

Kasya napisał(a)
Borowki lubią bardzo kwasna ziemie, jeszcze bardziej niż rodki
Wiec to musiałoby być coś kwasolubnego

A zurawina ?

Ale przy krzaczkach borowek sie chodzi. , nie będzie wydeptane ?

Lubią kwaśną i pewnie dlatego dobrze u mnie się czują
Zurawina? muszę sprawdzić brzmi interesująco. Tam jest tak płytko, że nawet jak ktoś wdepnie, to chyba nic się nie stanie
kasia_w 14:06, 06 kwi 2016

Juzia napisał(a)
Z tą runianką to tak średnio na słońce.... byś musiała podlewać sporo, bo inaczej przypala i robi się żółta zamiast zielona

Trzmielina na niski dywanik????

czyli podejrzewam, że dla runianki zbyt słonecznie. Trzmielina, też ciekawie, zwłaszcza, że mogę sobie ją rozmnożyć z tego, co mam. Tylko tak wolno to u mnie rośnie, że eh...
kasia_w 14:06, 06 kwi 2016

anna_t napisał(a)
oba pomysły są Kasia dobre. runianka very trendy ostatnio na forum a bodziszek kolorek jeszcze wprowadzi. zależy co chcesz

no właśnie wiem, że trendy, nie wiem tylko co lubi
kasia_w 14:07, 06 kwi 2016

Mixtoorka napisał(a)

Jak to nie pasują? Zielone są, maja eleganckie kwiatuszki, a później owoce i pięknie przebarwiają się na jesień bardzo są pasujące

Wiesz, że ja te je lubię jako krzewy ozdobne
kasia_w 14:10, 06 kwi 2016

Hmm podoba mi się żurawina
\Żurawina preferuje jasne stanowiska, w miejscach słonecznych jej owoce ładnie się wybarwiają. Owoce krzewów uprawianych w głębokim cieniu pozostają zielone, nawet wtedy kiedy w pełni dojrzeją. Ponadto żurawina posadzona w cieniu o wiele słabiej owocuje. Żurawina należy do roślin wrzosowatych, więc do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymaga gleb o kwaśnym odczynie (pH 3,2-4,5). Podłoże powinno być stale wilgotne, próchnicze i przepuszczalne. Aby przygotować odpowiednie stanowisko do uprawy żurawiny, należy wykopać wierzchnią warstwę ziemi na głębokość około 15-20 cm, a następnie wypełnić dołek mieszaniną torfu kwaśnego i piasku (w proporcji 2:1). Można dodać także trociny z drewna i kory roślin iglastych. Sadzonki żurawiny sadzi się w odstępach 20x20 cm (opcjonalnie 30x30 cm), a następnie glebę należy pokryć 2-3 cm warstwą piasku. Piasek powoduje, że płożące pędy żurawiny łatwiej się ukorzeniają, ponadto ogranicza nadmierne rozrastanie się chwastów i utrzymuje odpowiednią wilgotność gleby. Ściółkowanie piaskiem warto powtarzać co kilka sezonów, trzeba jednak pamiętać, aby piasek miał odpowiedni – kwaśny – odczyn, w przeciwnym razie niekorzystnie wpłynie na podłoże. Żurawinę można także ściółkować drobno zmieloną korą lub trocinami, pamiętając o kwaśnym odczynie ściółki.
Juzia 14:34, 06 kwi 2016

Czyli żurawina odpowiednia

Zagajanka 17:04, 06 kwi 2016

kasia_w napisał(a)
Z innej beczki
Jestem na spotkaniu służbowym ładnie u klienta prawda

Czy to czasem nie u Ossolinskich? Jakies znajome klimaty