Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 11:30, 05 paź 2016

Ja jakoś niedawno te cebule kupowałam, potem praca, potem Krzyś chory, potem ja chora i tak zleciało... W przyszłym tygodniu chyba ma być ładniej, to się za to zabiorę. Martwię się tylko, bo czytam, że cebule latem mają mieć sucho, a u mnie spryskiwacze sięgają do rabat w kilku miejscach
malgol 11:33, 05 paź 2016

Ale przecież latem je zazwyczaj już wykopujesz to sucho będą miały w garażu
UrsaMaior 11:41, 05 paź 2016

Gosia, krokusów nie będę wykopywała, o nie się właśnie martwię. Tulipany idą do donic, a czosnki raczej ocaleją, bo będą głębiej w rabatach.
malgol 11:46, 05 paź 2016

Hmm , z krokusami nie mam doświadczenia bo moje rosna akurat z dala od podlewaczki. Ale jak jest przepuszczalna ziemia to może dadza rade?Przecież codziennie tego trawnika nie podlewasz?
Toszka 11:55, 05 paź 2016

malgol napisał(a)
Ja tez już cebule posadziłam I nie uważam ,że za wcześnie. Wszędzie piszą , nawet Danusia ,że wrzesień to dobry miesiąc na sadzenie. Wiem, że ten był wyjątkowo ciepły i suchy ,ale trudno. Niech się aklimatyzuja

Podrzucę pewna kwestię do przemyślenia.

Odkąd pamiętam zawsze cebulowe sadziło się wrzesień/październik. Ale też pamiętam zapach naftaliny na cmentarzu 1 XI, bo wszystkie kobiety wyciągały z szaf futra, aby nie zmarznąć, bo śnieg już spadł. I ten śnieg był przynajmniej do drugiej połowy marca...

Kiedy pamiętasz porządny śnieg 1 XI?
malgol 12:04, 05 paź 2016

No Toszko, masz rację ,ale ja straszny zmarźluch jestem i gdy czekałam w ubiegłe lata dłużej to w końcu nie posadziłam wcale. Teraz posadziłam 1 paxdziernika bo bałam się ,że to ostatki pogody, które wytrzymam
malgol 12:04, 05 paź 2016

Myslisz,że nie zakwitną ?
UrsaMaior 12:06, 05 paź 2016

Dałaś radę w jeden dzień? Ja się boję, że mi tygodnia nie wystarczy:/
Toszka 12:16, 05 paź 2016

malgol napisał(a)
Myslisz,że nie zakwitną ?

Na to pytanie nie umiem ci odpowiedzieć.
Patrząc po zeszłorocznym grudniu, kiedy spora część tulipanów i hiacyntów (u mnie, nie wiem jak w innych ogrodach) zaczęła wyłazić w okolicach świąt...a potem spora część przemarzła i nie zakwitła...
Szczerze? to jak wróżenie z fusów.

Dwa lata temu sadziłam tulipany w połowie stycznia (znajoma znalazła u siebie w szufladzie). Wszystkie zakwitły, tylko później, gdzieś na początku czerwca, ale szybko przekwitły, bo było już zbyt ciepło

Tu na prawdę nie ma reguły.. i wpływu na pogodę też nie mamy. Ja sadzę w miarę późno, po tym jak kiedyś posadzone w połowie września w dużej części stały się stołówką dla nornic (nawet koszyczki były powygryzane).

Miałam wczoraj i dziś sadzić swoje kalarepy, czyli czosnki (dzięki Iza), ale deszcz pokrzyżował mi plany.
malgol 12:17, 05 paź 2016

Toszko mam do Ciebie pytanie o berberysy, ale głupio mi tak u Izy.Zajrzysz do mnie na chilke?