Na razie tyle, zanim zaczne dalej kombinować to kometnować proszę.
I potrzebne mi nowe informacje na temat ulubionej roślinności i tego co jeszcze byś chciała mieć w ogrodzie
Troszeczke przedłużyłem chodnik w strone warzywnika, który raz zaznaczyłaś, ale jego szczegóły wykreśliłem tylko jako propozycje, a te kostki brązowe na jego końcu to ewentualny kompostownik. Jeszcze potrzebne byłyby informacje co z chodnikiem, który prowadzi do kotłowni z boku domu. Zarys rabat ptoponowany na razie pusty
ale fajnie wymyśliłeś z tym warzywnikiem
zaraz Iwonka będzie ceglane murki stawiać i robić podwyższony warzywnik...
1. Nie trzymałabym się sztywno tej przekreślonej na czerwono kreski, bo to zdaje się pozostałość po istniejącym wjeździe, a teraz możemy zrobić na trawniku co chcemy.
2. Może ta rabatę częściowo w kształcie koła poprowadzić?
albo tylko kostka/cegła w trawie dla zaznaczenia (jasny zielony)
3. Strzałka łączy zieleń, bo tam jest wspólny pas zieleni i zdaje się tujowy żywopłot
na środku kółka kulisty klon szczepion
jeszcze wyprostowałam ścieżkę prowadzącą do warzywnika (jeśli ja prosta można nazwać ) i od jej końca zaczęłam koło
ale, oczywiście nie musi być żadne koło, może być podłużna rabata
tak mi tylko do głowy przyszło
Wow, Łukasz masz wielkiego plusa, jak ode mnie do Warszawy (350 km)
Po kolei:
1. Roślinki mile widziane - Ogrodowiskowe. Teren słoneczny, wjazd jest od strony południowej, więc nie wszystko wytrzyma na słońcu. Przed tujami posadziłam szałwię i nie dała rady, zbladła, musiałam ją przesadzić w półcień.
2. Pisałam o trzech drzewach, ale widzę, że na 3 jednakowe nie ma miejsca. Gdyby miało być jedno - to ambrowiec. Albo grujecznik. Miłorząb też jest ładny. Tyle o drzewach.
3. Rabatka przy wjeździe w kształcie łezki mi się podoba, niech tak zostanie. Pytanie tylko, czy wysypana korą, czy żwirkowa?
4. Bardzo mi się podoba taka kompozycja: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/72/721670/original.JPG - oczywiście inny żwirek, taki , jaki już jest - mam dostęp do cegielni, gdzie przesiewają go
5. Pytanie o kostkę: Czy to, że jest kolor brązowy oznacza, że ma być ciemna (bordo, brąz) i obwódka żółta? Czy nie będzie zbyt ciemno? Nie jestem pewna, czy odwrócić kolory. Nie robiłabym też całego żółtego koła, tylko obwódkę koła bym zrobiła w innym kolorze, byłoby delikatniej
Miejsce pod kąt wypoczynkowy na żwirku, czy też w kostce? Mi się żwirek podoba, M twierdzi, że chrzęści pod nogami, ale może o to chodzi, żeby skrzypiał ?
6. Na wprost wjazdu zaznaczyłam 8 tuj, one już tam rosną. Reszta do dopracowania.Tutaj fotki ze strony 21: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/64/641128/original.JPG https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/64/641110/original.JPG https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/64/641124/original.JPG
7.Rabaty północnej bym nie ruszała w przyszłym roku jeszcze, rosną tam obecnie wszystkie roślinki, którym dałam jakąś szansę na dalsze życie. Jest tam bez biały podwójny, cudnie pachnie, jarząb, bergenia w dużych ilościach, funkie, tuje kuliste: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/72/726967/original.JPG
Na zdjęciu jest chodnik, który prowadzi od wejścia z przodu do kotłowni wzdłuż domu.
8. Warzywnik obecnie: :
Żółte tuje do wyautowania, ale zostaną: śliwka - 1,90 m od ściany garażu (przyjdzie jeszcze tynk), 4,10 m od przodu garażu, przed śliwą widać forsycję, ale mogę ją przesadzić jeszcze (zostaje gdzieś w ogrodzie), bo tam miałoby być dojście do kompostu. Po lewej stronie w równej lini śliwy posadziłam w tym roku gruszę - 1,90 od płotu, drugą przed nią z przodu w odległości 2,10 m. Zaznaczyłam te drzewa na moim pierwotnym planie. Jest jeszcze jabłoń, ale do wycięcia.
9. Kompostownik - jest tam, gdzie go Łukasz zaplanował - na końcu linii garażu (garaż 6,25 długości - kwadrat). Nie wiem tylko, czy ścieżka może iść przy ścianie domu, bo ślwka się rozrosła - można ją wiosną przyciąć (zna się ktoś?)
Obecnie jest drewniany domek przy garażu, na planie zamiast niego jest murowany (ta wnęka na kącik wypoczynkowy)
Przy tarasie jest rabata, która powstałą w tym roku. Przedłużyć ją do wjazdu, czy dać trochę trawnika? Jakieś propozycje są?
Wierzba do wycięcia:
Małgosiu,
1. Ta czerwona linia mi się podoba, niech zostanie.
3. Dobrze pamiętasz, że są tam tuje - spostrzegawcza jesteś
Zamiast klona wolę ambrowca - tak mi się podoba u ciebie, choć nie wiem, czy w tym miejscu, czy w ogóle ?
Iwonka ja to widzę na gorąco tak:
1. kolor brązowy to tylko schemat Łukasza, musisz dopasować kostkę na podjeździe do tych nawierzchni które masz, najlepiej gdybyś wszystkie obfociła i wrzuciła tu w 1 poście.
2. Podłużna rabatka podobałaby mi się w żwirku, do koloru oczywiście już wysypanego, a na jego tle ciemne rośliny, by się ładnie odbijały, ale musisz pomyśleć czego jeszcze nie masz i czego już nie chcesz bo już masz, stawiałabym w tym miejscu na zimozielone.
3. W kąciku wypoczynkowym widziałabym płyty, takie jak na ścieżce do niego prowadzącej. Muszą się zgrywać z brukiem. Tak mi bardziej pasuje u Ciebie, a żwirek na takim placyku to jak ktoś lubi poczuć się jak na żwirkowej plaży... Mogą być też poukładane w różnej kombinacji płyty, a mniejsze przestrzenie miedzy nimi wysypane żwirkiem.
Poleciałam do ogrodu obfocić moje podwórko. Oczywiście to zdjęcia poglądowe typu Przed (ciekawe, kiedy będzie Po? ) 1. Kostka:
Moja kostka przy domu (stojąc od podwórka w kierunku przodu domu (nie mylić z kierunkiem wjazdu na tyłach od strony południowej - dom jest na rogu, dwie strony od drogi jak wszystkie na tej ulicy) :
Na środku chodnika koło, z lewej strony funkie, z prawej strony 2 kulki tuji, po środku bez biały