Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:25, 03 lis 2014

Witaj Toszka, dobrze , że jesteś.
Te tuje rosną od południowej strony, posadzone jakieś 15 lat temu, jako małe kulki kopane z pola, bez nazwy. Wtedy się nie znałam na gatunkach. W 2004 roku wyglądały tak (widać je przy płocie):

A tu zaraz po posadzeniu:
Niektóre miały pokrój kulisty, niektóre rosły w górę, były przycinane do równej wysokości, aby te niższe miały szansę dorównać pozostałym. W tym roku zrobiły się o wiele brzydsze, mimo, że w tym roku ich nie cięłam. Wspomniałam M, aby może wymienić je na szmaragdy, ale zgody nie dostałam, może w przyszłym roku się zgodzi, aby je wymienić. Podsypałam je nawozem do iglaków wiosną, ale mogły mieć za mało wody, bo susza była niesamowita, a ziemia pod tujami, to piaski.
W zeszłym roku wyglądały tak:

Myślę, że brakuje im światła od strony drogi, planuję wymienić płot drewniany na siatkę, aby rośliny były lepiej doświetlone.
W maju wszystko wyglądało chyba dobrze:

Na początku września zaczęły brązowieć, zresztą nie tylko te. Także dużą tuję trzeba było oskubać z brązowych gałązek (widać ją na zdjęciu)

Iwk4 21:30, 03 lis 2014

Nikt nie chce pisać, to popiszę sama z sobą - monologiem się to nazywa.
Toszka dała mi do myślenia. Ja tu fotki wklejam, czekam na achy, ochy, a Ona się o tujki pyta, co z nimi nie tak. Więc zamiast sprawdziany sprawdzać, siedzę i czytam wątki o tujach.
Ot, do czego doszłam, a o czym mój M nie wie, i nie wiem, czy się w czoło nie popuka, jak mu to oświadczę, że tuje chcę wyciąć
1. Moje tuje cosik pożółkły jesienią, musi być jakaś przyczyna.
2. Ich prędkość wzrostu nie podoba się mi od początku. Kilka posadzonych osobno zaczęła rosnąć w kulki.
3. Mam ochotę na ich wycięcie, a jeśli wytnę, staję przed dylematem: co posadzić w ich miejsce ?
4. Mogę szmaragdy, ale szpaler szmaragdów będzie monotonny, a jest tam tak wąsko, że przed tuje nie mogę nic posadzić na przeciw tarasu, bo tam jest trawnik, który ma tam zostać.
5.Jeśli nie szmaragdy, to może wymienić ziemię i posadzić drzewa, kilka takich samych sztuk, które dadzą wysoką osłonę górą, np. wiśnia umbraculifera, a w nogach cisy?
6. Albo zamiast ekranów cisowych dać miskanty? Tylko jak to będzie wyglądać zimą?
Na razie tyle pytań, nie ma odpowiedzi, ani podpowiedzi. Więc sobie poczekam...
Może ktoś ma inne pomysły?
A płot zostawić drewniany, czy wymienić na siatkę (M przymierza się do siatki)

I ciekawostka: fotki mniej więcej tych samych okolic (ostatnie fotki) wstawiłam z roku 1999, 2004, 2013 i 2014. Nawet sobie nie zdawałam sprawy, że mój ogród przeszedł tyle metamorfoz. Wystarczyły 3 lata choroby w międzyczasie, aby ogród poczuł się zaniedbany ...

edit: literówka
Napia 21:42, 03 lis 2014

bdan napisał(a)

Ja 12 min

Pozazdrościć Wam można, dziewczyny jadę do pracy ok. 1,5 godziny
Napia 21:46, 03 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
Dąb (ulubieniec mojego M ) coraz bardziej robi się złoty

Ślicznie wygląda Twój ogród w złocie i czerwieni
Iwk4 21:48, 03 lis 2014

Napia napisał(a)

Pozazdrościć Wam można, dziewczyny jadę do pracy ok. 1,5 godziny

Ojej, to daleko masz Aga
Malgosik 21:51, 03 lis 2014

albo rząd kolumnowych grabów
Iwk4 21:56, 03 lis 2014

Hm, muszę jeszcze poczytać o grabach.
Tylko wiśni nie trzeba ciąć, a graby chyba tak. Czy poradzę sobie z cięciem na wysokości?
Ewkakonewka 22:03, 03 lis 2014

Tuje pewnie kuliste częściowo były. Nie wiem na ile im płot drewniany przeszkadza. Mam żywopłot tujowy i ciąć trzeba regularnie inaczej się rozłazi i okropnie zaczyna wyglądać. Ale po cięciu, odżywianiu i podlewaniu Twój powinien dojść do siebie. Mój bynajmniej doszedł, a miał też chwile słabości związane z naszym brakiem czasu na ogród niestety.
Ławeczka drewniana jest moim marzeniem teraz
Malgosik 22:15, 03 lis 2014

ale tych kolumnowych to się chyba nie tnie, to nie żywopłot grabowy
trzeba poczytać, bo nie zgłębiałam tematu
Iwk4 22:15, 03 lis 2014

Ewa, może po prostu gorączki i podlewanie wężem nie były sprzymierzeńcem dla tuj.
Mimo to myślę o dosadzeniu drzew na granicy, aby dać wyższe piętro, więc się głośno zastanawiam, czy wywalać, wymienić ziemię, czy ratować to, co jest i dosadzić drzewa?

Ławeczkę robił mój kochany teść, ale od roku już go nie ma z nami, dlatego mimo, że ma swoje lata i Mój pies oszczył sobie na niej zęby, na złość domownikom, jak go do domu nie wpuściliśmy na czas, to jest dla mnie ważna i prędzej będę myśleć jak ją wiosną naprawić, niż wymienić .