Iwk4
19:25, 03 lis 2014

Witaj Toszka, dobrze , że jesteś.
Te tuje rosną od południowej strony, posadzone jakieś 15 lat temu, jako małe kulki kopane z pola, bez nazwy. Wtedy się nie znałam na gatunkach. W 2004 roku wyglądały tak (widać je przy płocie):

A tu zaraz po posadzeniu:
Niektóre miały pokrój kulisty, niektóre rosły w górę, były przycinane do równej wysokości, aby te niższe miały szansę dorównać pozostałym. W tym roku zrobiły się o wiele brzydsze, mimo, że w tym roku ich nie cięłam. Wspomniałam M, aby może wymienić je na szmaragdy, ale zgody nie dostałam, może w przyszłym roku się zgodzi, aby je wymienić. Podsypałam je nawozem do iglaków wiosną, ale mogły mieć za mało wody, bo susza była niesamowita, a ziemia pod tujami, to piaski.
W zeszłym roku wyglądały tak:
Myślę, że brakuje im światła od strony drogi, planuję wymienić płot drewniany na siatkę, aby rośliny były lepiej doświetlone.
W maju wszystko wyglądało chyba dobrze:
Na początku września zaczęły brązowieć, zresztą nie tylko te. Także dużą tuję trzeba było oskubać z brązowych gałązek (widać ją na zdjęciu)
Te tuje rosną od południowej strony, posadzone jakieś 15 lat temu, jako małe kulki kopane z pola, bez nazwy. Wtedy się nie znałam na gatunkach. W 2004 roku wyglądały tak (widać je przy płocie):

A tu zaraz po posadzeniu:
W zeszłym roku wyglądały tak:
Myślę, że brakuje im światła od strony drogi, planuję wymienić płot drewniany na siatkę, aby rośliny były lepiej doświetlone.
W maju wszystko wyglądało chyba dobrze:
Na początku września zaczęły brązowieć, zresztą nie tylko te. Także dużą tuję trzeba było oskubać z brązowych gałązek (widać ją na zdjęciu)